Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 aprilie 2025
Recomandări
„De Arte. DocumentalES” – filme captivante despre arta spaniolă și hispanoamericană, la Institutul Cervantes
(Cinema)
Institutul Cervantes din Bucuresti si Happy Cinema invita publicul bucurestean la seria de proiectii de filme despre arta spaniola si hispanoamericana reunite sub titlul „De Arte. DocumentalES”.
Selectia include filme documentare despre Muzeul Prado, El Greco, Joachim Patinir, Francisco de Zurbarán, Diego Velázquez, Bartolomé Esteban Murillo, Frida Kahlo, Remedios Varo, Peggy Guggenheim si Salvador Dalí – un program coerent si interesant pentru toate categoriile de public, fiind atractive atat pentru specialisti, cat si pentru publicul larg.

Proiectiile au loc in fiecare zi de luni, de la ora 19:00, la Institutul Cervantes (Bdul Regina Elisabeta 38), in perioada 31 martie – 07 iulie, mai putin sarbatorile legale. Filmele ruleaza in versiune originala, cu subtitrare in limba romana. Biletele, in valoare de 20 de lei, pot fi achizitionate de pe site-ul Happy Cinema, sectiunea Institutul Cervantes.

Seria de proiectii se deschide luni, 31 martie, ora 19:00 cu lungmetrajul documentar MUZEUL PRADO. O colectie a minunilor (regia Valeria Parisi, Italia- Spania, 2019, 90 min, v.o. engleza, subtitrare romana).
In deschidere, va vorbi despre film dr. Calin-Alexiu Stegerean, director general, Muzeul National de Arta al Romaniei.  

Lansat in 2019, anul in care celebrul Muzeu Prado a celebrat 200 de ani de existenta, documentarul prezinta capodopere magnifice gazduite in monumentalul muzeu din Madrid, capodopere care spun povestea Spaniei si a unui intreg continent.
Suntem intr-unul dintre templele artei mondiale, un loc al amintirilor si o oglinda a prezentului, cu 1700 de lucrari expuse si alte 7000 aflate in conservare. Aceasta colectie vorbeste despre regi, regine, dinastii, razboaie, infrangeri si victorii, precum si despre sentimentele si emotiile barbatilor si femeilor de dinainte si de astazi, ale caror vieti se impletesc cu conducatorii, pictorii, artistii, arhitectii, curatorii, intelectualii si vizitatorii muzeului. Viata Muzeului Prado din Madrid incepe cu nasterea Spaniei ca natiune si a casatoriei dintre Ferdinand de Aragon si Isabela a Castiliei care a marcat formarea imperiului spaniol. Rolul principal in „MUZEUL PRADO. O colectie a minunilor” il au capodoperele si marii artisti care le-au creat, regii si reginele care le-au colectionat, dar si povestile din spatele unei colectii extraordinare. Castigatorul premiului Oscar, Jeremy Irons, va fi ghidul spectatorilor in descoperirea frumusetii si artei Muzeului Prado.

Seria de proiectii va continua din aprilie pana la inceputul lunii iulie, dupa cum urmeaza:

# 7 aprilie: El Greco, pictorul invizibilului (regia: Miguel Ángel Trujillo, Spania, 2014, 52 minute)
Prezinta: Malina Contu, istoric de arta, Muzeul National de Arta al Romaniei
Documentarul reprezinta o calatorie fascinanta in spatiu si timp: din Creta natala, unde a pictat mici icoane, pana in perioada cand a locuit la Toledo, resedinta sa definitiva, unde a realizat picturi gigantice in biserici si manastiri, sau la Venetia si Roma, unde arta sa a fost influentata de maestrii Renasterii Italiene.

# 14 aprilie: Patinir, inventia peisajului (regia: Miguel Ángel Trujillo, Spania, 2007, 50 minute)
Prezinta: Miruna Moraru, muzeograf, Muzeul National de Arta al Romaniei
Acest documentar abordeaza enigma unui pictor a carui biografie este putin cunoscuta si care, la inceputul secolului XVI, a revolutionat intreaga piata a artei si insusi conceptul de pictura.

# 28 aprilie: Zurbarán si cei doisprezece fii ai sai (regia: Arantxa Aguirre, Spania, 2020, 72 minute)
Prezinta: Miruna Moraru, muzeograf, Muzeul National de Arta al Romaniei
Documentarul prezinta seria de treisprezece tablouri Iacob si cei doisprezece fii ai sai, pictate de Francisco de Zurbarán in Sevilla in jurul anului 1640, probabil pentru Lumea Noua.

# 5 mai: Rubens, spectacolul vietii (regia: Miguel Ángel Trujillo, Spania, 2010, 50 minute)
Prezinta: Malina Contu, istoric de arta, Muzeul National de Arta al Romaniei
Rubens a fost un artist cu un talent deosebit, dar si un mare invatat si un diplomat dedicat, in contextul perioadei de criza in care a trait, opera sa a confirmat valorile unei lumi care a disparut treptat prin magia pensulei  si prin forta a povestilor spuse.

# 12 mai: „Velázquez, Arta si Puterea” (regia: José Manuel Gómez Vidal, Spania, 2022, 71 minute)
Prezinta: Malina Contu, istoric de arta, Muzeul National de Arta al Romaniei
Sinopsis: Una dintre constantele vietii lui Velázquez a fost cautarea favorurilor puterii: mai intai in Sevilla natala, frecventarea cercurilor puterii, apoi la Curte, unde, in serviciul regelui Filip al IV-lea, a invatat ca gloria pictorului depinde de contactul cu cei puternici. Dar pictura sa era un scop sau un instrument? Si mai ales: de ce a avut grija sa-si ascunda viata personala?

# 19 mai: „Murillo, ultima calatorie” (regia: José Manuel Gómez Vidal, Spania, 2018, 70 minute)
Prezinta: Miruna Moraru, muzeograf, Muzeul National de Arta al Romaniei
Documentarul exploreaza impactul unui jaf de patrimoniu asupra operei lui Bartolomé Esteban Murillo, opera dispersata azi in marile muzee ale lumii. Specialisti de renume, precum Enrique Valdivieso, Guillaume Kientz si Gabriele Finaldi, analizeaza viata si creatia sa. Filmul urmareste traseul tabloului „Micul cersetor”, readus temporar la Sevilla in 2017, in cadrul expozitiei „Murillo si Velázquez”.

# 26 mai: „Frida. Viva la vida” (regia: Giovanni Troilo, Italia, 2019, 98 minute)
Prezinta: dr. Judit Balint, director adjunct, Muzeul National de Arta al Romaniei
Filmul evidentiaza cele doua parti ale spiritului lui Frida Kahlo: pe de o parte artistul revolutionar, pioniera a feminismului contemporan, iar pe de alta parte, fiinta umana, victima a trupului ei chinuit si a unei relatii chinuite.
Filmul alterneaza interviuri, cu documente originale, reconstructii captivante si picturile proprii ale lui Frida Kahlo, pastrate in unele dintre cele mai uimitoare muzee din Mexic.

# 2 iunie: „Remedios Varo, pe cat de indispensabila, pe atat de invizibila” (regia: Toni Espinosa, Spania, 2014, 58 minute)
Prezinta: dr. Judit Balint, director adjunct, Muzeul National de Arta al Romaniei
Filmul prezinta cateva fragmente din cariera scurta, dar intensa, a uneia dintre cele mai enigmatice femei din arta, caracterizata prin fuziunea dintre lumea mistica si cea fantastica. De la primii ani de viata la Paris, la sederea la Madrid si Barcelona si apoi in Mexic, unde de altfel isi si petrece restul vietii. O iubitoare de alchimie si hazard.

# 16 iunie: „Peggy Guggenheim. Art Addict” (regia: Lisa Immordino Vreeland, 2015, SUA, 58 minute)
Prezinta: dr. Judit Balint, director adjunct, Muzeul National de Arta al Romaniei
Un personaj plin de culoare, care a si definit perioada in care a trait, Peggy Guggenheim a fost o figura centrala in miscarea artei moderne. Pe masura ce a trait rasturnarile culturale din secolul al XX-lea, aceasta a colectionat nu numai arta, ci si artisti. Viata ei personala i-a inclus, intre altii, pe Samuel Beckett, Max Ernst, Jackson Pollock, Alexander Calder si Marcel Duchamp. In timp ce trecea prin propria-i tragedie, Peggy Guggenheim si-a propus sa construiasca una dintre cele mai importante colectii de arta moderna, expusa acum in palatul sau venetian.

# 30 iunie: „Salvador Dalí. Anii de inceput” (regia: David Pujol, Spania, 2019, 58 minute)
Prezinta: dr. Calin-Alexiu Stegerean, director general, Muzeul National de Arta al Romaniei
Documentarul acopera perioada de la nasterea lui Dalí pana in 1929, acel an crucial in care s-a implicat in miscarea suprarealista. Figueres, Barcelona, Madrid si Paris sunt locurile frecventate de tanarul Dalí si reprezinta totodata decorurile care marturisesc nasterea unui geniu. Filmul ne vorbeste si despre evolutia sa artistica, miscandu-se intre avangarda si traditie, precum si despre nasterea si evolutia unui set de lucrari care a devenit cu adevarat universal.

# 7 iulie: „Salvador Dalí.  In cautarea nemuririi” (regia: David Pujol, Spania, 2018, 110 minute)
Prezinta: dr. Calin-Alexiu Stegerean, director general, Muzeul National de Arta al Romaniei
Documentarul este o privire indeaproape asupra unui pictor unic din istoria artei, care isi ocupa un loc aparte in randul marilor maestri. Contemplandu-l pe Dalí, dar si pe Gala, creatiile artistului sunt prezentate in imagini si documente rare, care ne aduc mai aproape de un personaj devenit o opera de arta in sine. Documentarul transcende personajul, pictorul, omul si spatiul conceput de el care a dus spre conturarea imortalitatii, imortalitatea unui geniu.

Prin proiectul „De Arte. DocumentalES”, Happy Cinema, un lant de cinematografe cu capital 100% romanesc, isi continua misiunea de a aduce publicului un continut alternativ in spatii culturale de inalta clasa. Programul complet al lantului de cinematografe poate fi consultat pe www.happycinema.ro

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate
by