Actrița Ioana Pavelescu, Premiul pentru Întreaga Carieră la Gala Gopo 2025 |  |
(Teatru) |
Cariera actritei Ioana Pavelescu va fi recompensata cu Premiul pentru Intreaga Cariera in cadrul celei de-a 19-a editii a Premiilor Gopo. Ioana Pavelescu, fiica actritei Corina Constantinescu, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. |
A debutat in cinematografie in 1969, in Pantoful Cenusaresei, ultimul film regizat de Jean Georgescu. Rolul care a consacrat-o a fost insa Rusanda din filmul Osanda (1976), regizat de Sergiu Nicolaescu, unde a jucat alaturi de Amza Pellea si Gheorghe Dinica.
„Cand o distribuia in «Osanda», Sergiu Nicolaescu stia exact ca pe umerii acestei fete fragile pot fi lasate poveri tragice. Ca i se poate incredinta jocul umbrelor si al luminilor, al temerilor si al curajului, al vorbelor scormonitoare sau chiar insinuante, momeala si capcana, al urii care nu trebuie sa posomoreasca un obraz de femeie si al gratiei care insa nici ea nu trebuie sa-l transfigureze pana la a-l face suspect“. Magda Mihailescu, Revista Cinema, 1982
Ioana Pavelescu in Osanda
Osanda a deschis un lung sir de colaborari ale actritei cu Nicolaescu. In 1977, joaca in serialul tv istoric Razboiul independentei. Cativa ani mai tarziu, in 1982, regizorul o distribuie intr-unul din rolurile principale din Intalnirea, o drama plasata in Delta Dunarii, alaturi de Ovidiu-Iuliu Moldovan, Vladimir Gaitan si Colea Rautu. In filmul de actiune Viraj periculos (1982), joaca un personaj negativ si ii are parteneri de ecran pe Emilia Dobrin, Ion Besoiu si Mircea Albulescu. Colaboreaza cu Nicolaescu si pentru drama istorica Mircea (1989) si pentru productia romana – americana Punctul Zero (1996).
Colaboreaza pentru prima data cu Alexandru Tatos in 1978, care o distribuie in rolul principal din Ratacire, alaturi de Dan Nutu. Aici, Ioana Pavelescu joaca rolul unei tinere romance care nu se poate adapta in noua ei familie din Germania. Se va reintalni cu regizorul pe platoul de la Intunecare (1986).
Filmografia Ioanei Pavelescu include filme precum Cumpana (r. Cristiana Nicolae, 1979), Trandafirul galben (r. Doru Nastase, 1982), Calculatorul marturiseste (r. George Cornea, 1982 – unde are o scena alaturi de mama ei, actrita Corina Constantinescu), Misterele Bucurestiului (r. Doru Nastase, 1983), Totul se plateste (r. Mircea Moldovan, 1986) si Polul Sud (r. Radu Nicoara, 1993).
La inceputul anilor 1990 se muta in SUA unde isi continua activitatea in film si pe scena. Are aparitii in productii straine precum Method (r. Duncan Roy, 2004) sau Weapon (r. Ernie Barbarash, 2011). Se intoarce in tara in 2003 si joaca in Puzzle (r. Andrei Zinca, 2013) si Palatul pionierilor (r. Bobby Paunescu, 2015). Pentru rolul din Puzzle a fost recompensata cu premiul pentru rol principal feminin la New York City Independent Film Festival.
Pe scena, Ioana Pavelescu a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. In 1975, s-a intors la Bucuresti si s-a alaturat echipei Teatrului Mic. A jucat si pe scena Teatrului Bulandra sau pe scena Teatrului National. In 2003, la invitatia lui Dinu Sararu, a revenit pe scena pentru a interpreta rolul principal din Anna Karenina la Teatrul Mic. Dintre cele mai recente spectacole amintim comedia Lettice & Lovage de Peter Shaffer, Secretul doctorului Honigberger de Mircea Eliade la Teatrul Metropolis, Doamna Godot de Olga Delia Mateescu la Teatrul Dramaturgilor Romani, Hotii de frumusete de Pascal Bruckner la Teatrul Evreiesc de Stat, Lear(a) de William Shakespeare in regia lui Andrei Serban la Teatrul Bulandra. Un alt rol marcant pe scena teatrului a fost cel al Zeldei. Spectacolul Zelda, o adaptare a piesei The Last Flapper de William Luce, s-a jucat pe mai multe scene de teatru independent din capitala, dar si in strainatate.
Premiul pentru Intreaga Cariera, acordat cu sprijinul Apa Nova – o companie Veolia, va fi inmanat actritei Ioana Pavelescu in cadrul Galei Premiilor Gopo 2025. Evenimentul va avea loc pe 29 aprilie si va fi transmis in direct pe VOYO, TIFF Unlimited si pe premiilegopo.ro.
Lista completa a nominalizarilor este disponibila online si poate fi consultata pe website-ul evenimentului: https://premiilegopo.ro/nominalizari
---
Gala Premiilor Gopo este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Babel Communications.
Sponsori principali: Apa Nova – o companie Veolia, Banca Transilvania, Campari, Cellini, Promenada Mall, Nepi Rockcastle
Sponsori: Vodafone, IQOS, Pepsi, Aqua Carpatica, Conceptual Lab by Theo Nissim, Mobexpert, Environ
Parteneri: TNB, Armani Beauty, Tribute Salon, BlackCab, Cotnari, Ginissima, Domeniile Samburesti, Grand Hotel Bucharest
Servicii profesionale: PWC.
| |
|
|