Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
6 aprilie 2025
Recomandări
Scurtmetraje despre tabu, în luna aprilie, online, la Institutul Cervantes
(Cinema)
Programul anual de filme online al Institutului Cervantes continua in luna aprilie 2025 cu o serie de scurtmetraje prezentate in colaborare cu Festivalul spaniol de film „La Mirada Tabu”. Canalul Vimeo al Instituto Cervantes gazduieste, incepand cu aceasta saptamana, o selectie de opt scurtmetraje a caror tematica trateaza conceptul de tabu din perspective diferite, abordand acest concept cu o privire atenta, mai degraba ponderata decat critica, dar cu dorinta de a oferi spectatorilor un punct de reflectie.
Cele opt scurtmetraje reunite in aceasta serie de filme online acopera diferite stiluri si perspective, abordand subiecte diverse si teme fierbinti ale societatii secolului XXI, prezentate prin intermediul unei game ample de registre si genuri: drame, comedii, parodii, animatii, oferindu-ne astfel posibilitatea unor noi chei de lectura a lumii noastre, din perspectiva unei constiinte critice.

Filmele ruleaza in versiune originala spaniola, cu subtitrari in spaniola, engleza, franceza, italiana, portugheza si sunt disponibile pentru vizionare timp de 96 de ore, de la ora 11 a.m. incepand cu data indicata pentru fiecare proiectie din program.

Festivalul international de film La Mirada Tabú este unic in lume prin tematica si prin misiunea sa de a proiecta o viziune ampla asupra realitatii, invitand artistii si creatorii sa isi prezinte propia abordare a conceptului de tabu, din perspective diverse si universale cum, de altfel, este insasi natura umana: de la perspectiva umoristica la cea dramatica, de la realista la onirica, dar intotdeauna cu creativitate si respect pentru toate modurile de a gandi si de a fi.
In fiecare an se inscriu in competitie aproximativ patru mii de filme din 120 de tari, printre care se remarca prezenta cinematografiei spaniole, iraniene, franceze, braziliene, italiene, indiene, japoneze si turcesti. Scurtmetrajele selectate au o deosebita calitate narativa si estetica, acoperind o gama larga de genuri: fictiune, documentar, eseu, film experimental sau video, videoclip, video dance si folosind tehnici diverse, imagine reala sau animatie.
Inca de la prima editie din anul 2012 pana in prezent, am asistat la o evolutie a viziunii creatorilor asupra tabuu-lui, concept-cheie al festivalului, in paralel cu preocuparile si evolutia societatii. Rezultatul este un caleidoscop vizual cu abordari multiple, in care au aparut de-a lungul anilor noi subiecte ce au imbogatit de-a lungul timpului catalogul festivalului, aducand spectatorilor o viziune proaspata si vie, subiecte precum sanatatea mintala, pandemiile, tinerii si retelele sociale, violenta de gen, razboaiele, singuratatea, lipsa de comunicare, memoria si lipsa ei, identitatea, genul, diferentele care ne unesc sau ne despart, relatiile lichide, iubirea
”, a declarat Vicky Calabia, cineasta, profesoara, manager cultural si directoarea Festivalului La Mirada Tabú.

PROGRAMUL COMPLET:

3 aprilie: «Places» (Spania, 2020), de Claudia Barral
7 aprilie: «Cuentas divinas» (Spania, 2022), de Eulalia Ramón
10 aprilie: «Pequeño» (Spania, 2023), de Alvaro G. Company y Meka Ribera
14 aprilie: «Work it class!» (Spania, 2021), de Pol Diggler
17 aprilie: «La hija indigna» (Argentina, 2018), de Abril Victoria Dores
21 aprilie: «Happy friday» (Spania, 2019), de José Antonio Campos
24 aprilie: «3, 2 (lo que hacen las novias)» (Spania, 2010), de Jota Linares
28 aprilie: «Democracia» (Spania, 2014), de Borja Cobeaga

Selectia de opt scurtmetraje acopera diferite perioade, stiluri si viziuni. In 3, 2 (lo que hacen las novias), fictiunea din 2011 a Jotei Linares, pune in discutie dilema acceptarii in cuplu si modul in care ceea ce incepe cu un joc se termina cu o digresiune emotionala. In anul 2013, scenaristul si regizorul Borja Cobeaga prezinta in Democracia un caz extrem de punere in practica a acestui concept in cel mai competitiv si mai salbatic mediu de lucru. In 2018, prezenta femeilor regizoare si scenariste este din ce in ce mai puternica, dovada find scurtmetrajul Claudiei Barral, Places, o explorare experimentala a memoriei umane in spatiile in care locuim si pe care le indragim, si La hija indigna, sfasietorul documentar bazat pe fapte reale al lui Abril Dores despre relatia dintre un tata care a comis genocid si fiica sa. In 2019 ia amploare comedia, un exemplu fiind Happy friday, de José Antonio Campos, care exploreaza ingrijirea membrilor dependenti din familie printr-un scenariu hilar. Pol Diggler extinde in 2021 explorarea limitelor umorului cu originalul sau Work it class!, care confrunta lumea artistilor cu un public din inalta societate in noaptea de Revelion. Eulalia Ramón, cu o productie semnata Anna Saura, abordeaza comedia neagra, plasand in Cuentas divinas (2023) un criminal in serie in centrul unei naratiuni cu conotatii sociale. Compania Álvaro G. ne prezinta in Pequeño (2024) o problema morala in, in care parintii se confrunta cu mult umor cu dragostea pentru fiica lor si cu noile optiuni ale bioeticii,
Semnificatia si amprenta tabuului asupra societatii din toate timpurile este o tema reprezentata pe larg in aceasta selectie, care speram sa va placa la fel de mult ca si noua
”, a completat Vicky Calabia.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate