Programul „România Atractivă”, pe podium la Gala Destinația Anului 2025, pentru „Cea mai bună promovare” |  |
(Viață) |
* Programul national de turism cultural „Romania Atractiva” a castigat locul 3, la Gala Destinatia Anului 2025, categoria „Cea mai buna promovare”.
* „Destinatia anului” este cea mai importanta competitie dedicata turismului din Romania. |
* In primul an de la lansare, programul „Romania Atractiva” a fost promovat online, prin prezente la marile targuri internationale de turism si prin info-tripuri dedicate jurnalistilor si creatorilor de continut.
Programul national de turism cultural „Romania Atractiva” a castigat, marti, 8 aprilie 2025, locul 3 la categoria „Cea mai buna promovare” la Gala Destinatia Anului 2025. Proiectul „Romania Atractiva” este astfel recunoscut la mai putin un an de la lansare pentru contributia semnificativa adusa industriei de turism din Romania si in special sectorului de turism cultural. In cadrul acestei categorii, premiul a fost acordat exclusiv pe baza voturilor celor peste 150 de membri ai juriului, profesionisti din domeniul turismului, marketingului si promovarii.
In fiecare an, Romania isi pune in valoare cele mai atractive destinatii turistice prin intermediul competitiei „Destinatia Anului”, care promoveaza si recunoaste nu doar cele mai indragite obiective din tara noastra, ci si pe cele care s-au remarcat printr-o dezvoltare exemplara si continua, dar si printr-un mare potential turistic.
In 2025, la categoria „Cea mai buna promovare”, „Romania Atractiva” s-a aflat pe podium, la mai putin de un an de la lansare, alaturi de destinatii si proiecte turistice care au realizat actiuni de promovare remarcabile: Via Transilvanica (locul 1), a carei comunicare a inceput in 2018, si Craiova (locul 2).
„Destinatia anului” este cea mai importanta competitie pentru destinatii turistice din Romania, iar castigatorii sunt desemnati de voturile a peste 150 de membri ai juriului, ale publicului, precum si de o cercetare sociologica reprezentativa la nivel national, cu mii de respondenti.
„Promovarea traditionala si cea online au un rol esential in dezvoltarea unei destinatii si in consolidarea imaginii unui proiect precum „Romania Atractiva”, care prin structura sa are o componenta multimedia complexa. Anvergura internationala a unei destinatii, cum este Romania, poate fi creata doar printr-un demers sustinut care sa aiba vizibilitate pe plan local si la nivel global. Doar astfel se poate atinge o audienta diversificata si se poate crea o conexiune autentica intre vizitatori si cultura locala. Din aceasta perspectiva, tehnologia moderna ne vine in intampinare, adaugand accesibilitate si interactivitate, facilitand o experienta turistica integrata si captivanta. Acesta a fost dezideratul echipei care a gandit si care implementeaza proiectul „Romania Atractiva”: transformarea acestui proiect intr-unul de referinta, mai ales in randul turistilor care cauta experiente unice”, a subliniat secretarul de stat MIPE, Razvan Popescu.
Razvan Popescu, secretar de stat MIPE
Cum a fost promovat programul „Romania Atractiva” in primul an de la lansare
Website si aplicatie mobila de travel
Turistii dornici sa descopere „Romania Atractiva” pot accesa website-ul romania-atractiva.ro sau aplicatia mobila de travel, disponibila gratuit pentru iOS si Android (o poti descarca de aici: https://romaniaatractiva.app.link/download). Utilizatorii descopera astfel o biblioteca digitala, disponibila in cinci limbi de circulatie internationala, in care este prezentat fiecare dintre cele 275 de obiective culturale principale, cu informatii actualizate in format video, foto, prin tururi virtuale, animatii 3D, ghiduri audio si texte de promovare.
In prima saptamana de la lansare, in mai 2024, la categoria Travel & Local, aplicatia „Romania Atractiva” s-a aflat pe locul 3 in clasamentul descarcarilor pe Google Play, plasandu-se imediat dupa aplicatia Booking. „Romania Atractiva” a fost foarte bine primita si de catre publicul international, imediat dupa lansare. La categoria Travel & Local de pe Google Play, „Romania Atractiva” a ocupat locul 3 in Italia in clasamentul descarcarilor, locul 4 in Austria, Danemarca, Belgia, Bulgaria si Ungaria, locul 9 in Franta si UK, respectiv locul 12 in Germania, fiind astfel una dintre cele mai descarcate aplicatii de travel la nivel european.
Zeci de jurnalisti si creatori de continut au vizitat si promovat obiective din „Romania Atractiva”
Zeci de creatori de continut, jurnalisti romani si straini au vizitat, in lunile mai si august 2024, prin intermediul unor info-trip-uri, o parte din obiectivele turistice incluse in cele 12 rute din programul „Romania Atractiva”.
Creatorii de continut, implicati in campanie, au promovat „Romania Atractiva” cu peste 1.800 de postari si story-uri, care au generat un reach in social media de peste 11 milioane, dintre care 5,5 milioane reach organic. Mai mult decat atat, programul „Romania Atractiva” a inregistrat pana in acest moment peste 700 de aparitii in presa nationala si internationala.
„Romania Atractiva”, prezenta si la marile targuri internationale de turism
Programul de turism cultural „Romania Atractiva” a fost promovat si la cinci mari targuri internationale de turism, intr-un interval de doar sase luni, fapt ce reprezinta inca un motiv pentru care programul romanesc de turism cultural devine tot mai vizibil la nivel international.
De altfel, participarea la cele mai importante targuri de turism din Europa reprezinta unul dintre pilonii principali ai strategiei de promovare offline a programului de turism cultural.

www.romania-atractiva.ro
PNRR: Fonduri pentru Romania moderna si reformata!
„Romania Atractiva”, primul program national de sustinere a turismului cultural, s-a lansat in mai 2024 si se va finaliza in iunie 2026. Programul „Romania Atractiva”, cu o valoare de peste 36,35 milioane lei, este parte a Componentei 11 – Turism si Cultura, Investitia 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), iar principalii beneficiari sunt autoritatile locale, alaturi de turistii romani si straini. Programul este coordonat de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene si implementat impreuna cu echipele profesionale ale consortiului declarat castigator in urma licitatiei organizate de minister in anul 2022: Terra Building, companie romaneasca specializata in infrastructura rutiera, care asigura realizarea infrastructurii de semnalizare a obiectivelor si Eventya, companie specializata in dezvoltarea de aplicatii de travel si content marketing, care a dezvoltat platforma si continutul de pe platforma si asigura mentenanta acesteia precum si executia activitatilor de marketing si de promovare.
Programul include 12 rute turistice tematice care strabat intreaga tara, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate in platforma multimedia dedicata si care, pana in 2026, vor fi semnalizate si prin infrastructura rutiera specifica. Rutele sunt: Ruta castelelor, Ruta curiilor din Transilvania, Ruta culelor, Traseul gastronomiei traditionale romanesti, Ruta bisericilor fortificate, Ruta bisericilor de lemn, Ruta manastirilor din zona Moldovei, Ruta Sfantul Ladislau pe teritoriul Romaniei, Ruta castrelor romane, Ruta cetatilor, Refacerea peisajului cultural din Delta Dunarii in vederea cresterii atractivitatii zonei, Ruta satelor cu arhitectura traditionala.
Romania Atractiva, la Gala Destinatia Anului 2025 .
| |
|
|