Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 aprilie 2025
Recomandări
Lectura integrală a „Jurnalului de la Păltiniș” și povești despre Sărbătorile Pascale trăite sub semnul istoriei, la Radio România Cultural
(Literatură)
In perioada 14-25 aprilie 2025, Radio Romania Cultural ofera ascultatorilor sai o experienta de exceptie: lectura integrala a Jurnalului de la Paltinis, realizata de Gabriel Liiceanu in studiourile postului national de radio. Aparuta in 1983, cartea a marcat generatii intregi si a devenit un adevarat fenomen cultural.
Episoadele vor fi difuzate de luni pana vineri, de la ora 12.00.

Prin aceasta lectura-eveniment, publicul va putea redescoperi autenticitatea si intensitatea unei experiente culturale unice, asa cum o descrie autorul insusi:
Era prima mea carte scrisa intr-un mod strict literar, iar eu nu aveam urechea formata pentru a aprecia daca ceea ce iesise era o reusita sau un esec. Eram foarte nesigur pe ea. In acelasi timp, stiam clar un lucru: ca fusese scrisa intr-un mod profund autentic, fara gandul publicarii. Nu-mi imaginam ca o astfel de carte ar putea aparea atunci. Plecasem de la ideea ca ceea ce traiam la Paltinis, impreuna cu Plesu, era atat de iesit din comun, incat ar fi fost o uratenie sa-l izolez in singularitatea lui, fara a-l impartasi celorlalti.”, spune Gabriel Liiceanu intr-un interviu acordat Ancai Mateescu.

Alaturi de acest eveniment special, Radio Romania Cultural difuzeaza, in perioada 17-22 aprilie 2025, la GPS Cultural (luni-vineri), o serie de marturii emotionante despre Sarbatorile Pascale traite in vremuri de restriste. Printre acestea:
Steluta Pestrea Suciu evoca bombardamentele din Brasov din 4 aprilie 1944, care au avut loc chiar in prima zi de Pasti: „Mama m-a luat in brate si a fugit la Pietrele lui Solomon, care erau niste grote, adaposturi naturale. Groaza pusese stapanire pe oamenii care alergau disperati sa gaseasca un loc ferit.”

Steluta Pestrea Suciu

Galina Raduleanu, supravietuitoare a inchisorilor comuniste, vorbeste despre sarbatorile de Pasti traite in detentie: „In inchisoare, am invatat o metoda ciudata prin care numarandu-se intr-un anumit fel incheieturile degetelor si anumite zone ale palmei (ciclul soarelui si al lunii), puteai calcula data exacta a Pastelui din orice an. Pentru cei care erau de multi ani ani in inchisoare, calculul acesta era foarte important.”

Paula Radulescu

Paula Radulescu, actrita si prima sotie a lui Dem Radulescu, isi aminteste eforturile depuse pentru a ajunge la slujbele din Saptamana Patimilor: „Erau programate spectacole lungi, astfel incat sa nu poti ajunge la denii. O data, in Vinerea Mare, a fost un spectacol cu pauza de vreo 10 minute. Am luat-o la fuga... Am fost atat de fericita ca am reusit sa aprind o lumanare si chiar sa dau un ocol bisericii, cu toti ceilalti, dupa care am fugit inapoi la teatru.”

Grigore Pepene

Grigore Pepene, fost detinut politic, povesteste despre slujba de Pasti oficiata la 800 de metri sub pamant, in mina de la Baia Sprie, in 1954. Printre preotii detinuti s-a aflat si parintele Iustin Parvu.
In plus, ascultatorii vor putea descoperi relatari despre calatorii in Insula Pastelui, dar si despre mesele de sarbatoare din casa celei mai renumite autoare de carti de bucate din Romania, Sanda Marin.

Pentru detalii suplimentare, urmariti programele Radio Romania Cultural sau vizitati site-ul oficial.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate