Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
15 aprilie 2025
Recomandări
„Dâmbovița Apă Dulce 2025” – 12 aprilie: plimbări pe apă, activități recreative pe mal și ecologizare la Națiunile Unite
(Viață)
Sambata, 12 aprilie, la Debarcaderul de la Natiunile Unite, Dambovita devine un loc de explorare si relaxare. Intre orele 17:00 - 20:00, bucurestenii si turistii se vor putea bucura de plimbari pe apa, activitati recreative in aer liber si un nou context de interactiune cu raul din inima orasului.
Initiatorii programului Dambovita Apa Dulce 2025, cu sprijinul autoritatilor, vor pietonaliza Splaiul Unirii si vor oferi acces direct la apa intr-un spatiu de reconectare la natura urbana. Evenimentul face parte din Dambovita Apa Dulce (DAD), un program al Nod Makerspace si Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, finantat prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, initiata de Fundatia Comunitara Bucuresti si ING Bank.

Vizitatorii sunt invitati sa redescopere Dambovita ca spatiu de relaxare si de petrecere a timpului in aer liber. Pe Splaiul Independentei, intre Natiunile Unite si Izvor (str. Anghel Saligny), in sensul de mers catre Pod Izvor, vor avea ocazia sa se bucure de plimbari gratuite pe apa cu canotci, SUP-uri si caiace, dar si de activitati educative, cultural-artistice si ecologice organizate pe mal. Initiativa isi propune sa aduca oamenii mai aproape de rau, transformandu-l intr-un spatiu urban activ si prietenos, prin activitati care pun in valoare Dambovita ca loc de recreere si conexiune comunitara.


Evenimentul, realizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti prin A.R.C.U.B si A.L.P.A.B. si cu Administratia Nationala Apele Romane prin S.G.A. Ilfov-Bucuresti, alaturi de Cismicivic si GIC Izvor, Asociatia Planeta Verde si FEPRA, se desfasoara in contextul primului weekend de „Strazi Deschise 2025” si are ca scop revalorificarea Dambovitei ca element vital al orasului. Activitatile, organizate atat pe apa, cat si pe mal, sunt destinate copiilor si adultilor.

Un moment special al zilei va fi lansarea barierei plutitoare – o instalatie construita din bannere publicitare recuperate si 100 de bidoane de plastic de 5 litri. Asemenea unui „sarpe de apa”, instalatia de 35 metri va sprijini ecologizarea apei prin colectarea deseurilor plutitoare de pe rau. Obiectivul este dezvoltarea durabila a Dambovitei metropolitane prin interventii de acupunctura urbana care ajuta la pastrarea unei ape mai curate si contribuie la imbunatatirea spatiului public.
Prima bariera de acest tip de pe Dambovita a fost instalata strategic pe Splaiul Unirii 160, intr-una din zonele poluate si cu trafic de mare viteza ale raului in oras. In prima luna de functionare, a reusit sa colecteze aproximativ 80 de kilograme de deseuri. Conform estimarilor, daca ar putea functiona pe tot parcursul anului, bariera ar putea preveni acumularea a aproape o tona de deseuri in apele Dambovitei. Lansarea barierei marcheaza un pas important spre responsabilizarea comunitatilor si a autoritatilor in lupta impotriva poluarii cu plastic din spatiul urban.

Actiunea pregateste terenul pentru interventiile ulterioare deschise publicului, de ecologizare, ateliere si plimbari cu ambarcatiuni, programate pentru 2025 in mai multe puncte cheie de pe cursul Dambovitei metropolitane. Informatii suplimentare despre programul DAD 2025 sunt disponibile in website-ul programului: https://dambovitaapadulce.ro/.  



Organizatori: Nod Makerspace si Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23

Parteneri strategici: Fundatia Comunitara Bucuresti, ING Bank

Parteneri institutionali: Primaria Municipiului Bucuresti prin Strazi Deschise, A.R.C.U.B si A.L.P.A.B., Administratia Nationala Apele Romane prin S.G.A. Ilfov-Bucuresti

Parteneri locali: Grupul de initiativa civica Cismigiu, Grupul de initiativa civica Izvor.
Parteneri sustenabilitate: Asociatia Planeta Verde si FEPRA Waste Management.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate