Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 aprilie 2025
Recomandări
Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025
(Teatru)
Florin Mihailescu, unul dintre cei mai talentati si prolifici directori de imagine din cinematografia romaneasca, va primi Premiul pentru intreaga Activitate la Gala Premiilor Gopo 2025. Distinctia onoreaza contributia sa esentiala la definirea esteticii unor filme emblematice.
Cu o cariera de peste cinci decenii, Florin Mihailescu a colaborat cu regizori precum Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc, Dan Pita, Lucian Pintilie si Stere Gulea, dar a desfasurat si o importanta activitate academica, publicistica si stiintifica.

Imaginea trebuie sa-si fereasca instrumentele. In arta, de obicei se ascund instrumentele, dar in imaginea de film, atat de dependenta de tehnica si de tentatia calofilului, pericolul e imens. Nu-mi plac filmele la care imaginea vorbeste tare. Imaginea este o voce intr-o armonie care uneori poate avea miscari solistice, dar niciodata nu poate avea dedicata o partitura intreaga.Florin Mihailescu

Florin Mihailescu

A debutat in directia de imagine in 1974, cu serialul TV Un august in flacari (r. Dan Pita, Alexandru Tatos, Radu Gabrea si Doru Nastase). Cu Alexandru Tatos a colaborat pentru cele mai cunoscute filme ale cineastului: Mere Rosii (1974), Ratacire (1978), Duios Anastasia trecea (1980), Secvente... (1982) si Fructe de padure (1983). A avut o stransa relatie profesionala cu regizorul Mircea Daneliuc, intinsa pe trei decenii. Au lucrat impreuna pentru Cursa (1975), Editie speciala (1975), Iacob (1988), A unsprezecea porunca (1991), Tusea si junghiul (1992) si Aceasta lehamite (1994).

Florin Mihailescu

O alta lunga colaborare a avut si cu regizorul Dan Pita, semnand imaginea pentru Duhul Aurului (1974, co-regizat de Mircea Veroiu), Filip cel bun (1975), Mai presus de orice (1978, co-regizat de Nicolae Margineanu) si Bietul Ioanide (1980). Mihailescu semneaza imaginea si pentru De ce trag clopotele, Mitica? (1981), capodopera lui Lucian Pintilie, cu Victor Rebengiuc si Mariana Mihut in rolurile principale. Cu Stere Gulea colaboreaza pentru Ochi de urs (1983) si Vulpea vanator (1993), iar cu Sergiu Nicolaescu pentru Orient Express (2004).

Florin Mihailescu pe platourile de filmare

Florin Mihailescu pe platourile de filmare

Florin Mihailescu a regizat doua filme care au in centru teatrul: Trepte catre teatrul de maine (1994), un documentar despre atelierul de actorie condus de Andrei Serban la Arad in 1994, si Oedip (1995).

Incepand din anul 1990 este profesor universitar la Facultatea de Film a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L.Caragiale” din Bucuresti, Catedra Imagine de film si televiziune. A fost sef al catedrei Imagine de film si televiziune (1990–1996) si rector al UNATC (1996-2000). Este profesor asociat la Universitatea Sapientia din Targu Mures.

Cu Lucian Pintilie si Doina Levintza

In paralel cu activitatea de operator si cu cea didactica, Florin Mihailescu a desfasurat si o activitate publicistica, fiind autorul rubricii permanente „Camera stilou” din revista Cinema (1985-1987). A scris trei carti de specialitate despre imaginea de film.

Este autorul a doua inventii in domeniul cinematografiei: un dispozitiv pentru realizarea enchene-urilor pe camera Mitchell – Mark III (1985) si un dispozitiv de iluminare suplimentara controlata a suprafetelor de fotograma aflate in subexpunere (1987).

Florin Mihailescu a obtinut patru premii pentru imagine ale Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN)/Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN). A castigat Premiul Festivalului International de Film de la Lublin (Polonia) pentru filmul Mere rosii (1977), Premiul Festivalului International de Film de la Karlovy-Vary pentru filmul Duios Anastasia trecea (1980) si Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate artistica al Ministerului Culturii si Cultelor si al Centrului National al Cinematografiei (2002). Presedintele Romaniei Ion Iliescu i-a conferit la 10 decembrie 2004 Ordinul „Meritul pentru Invatamant” in grad de Ofiter.

Premiul pentru Intreaga Activitate va fi inmanat directorului de imagine Florin Mihailescu in cadrul Galei Premiilor Gopo 2025. Evenimentul va avea loc pe 29 aprilie si va fi transmis in direct pe VOYO, TIFF Unlimited si pe premiilegopo.ro.

Lista completa a nominalizarilor este disponibila online si poate fi consultata pe website-ul evenimentului: https://premiilegopo.ro/nominalizari

---

Gala Premiilor Gopo este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Babel Communications.
 
Sponsori principali: Apa Nova – o companie Veolia, Banca Transilvania, Campari, Cellini, Promenada Mall, Nepi Rockcastle

Sponsori: Vodafone, IQOS, Pepsi, Aqua Carpatica, Conceptual Lab by Theo Nissim, Mobexpert, Environ

Parteneri: TNB, Armani Beauty, Tribute Salon, BlackCab, Cotnari, Ginissima, Domeniile Samburesti, Grand Hotel Bucharest

Servicii profesionale: PWC.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate