Europa, una dintre cele mai ambițioase producții ale ultimilor ani, deschide cea de-a 3-a ediție LYNX Festival |  |
(Viață) |
LYNX Festival revine la Brasov in perioada 4 – 9 iunie 2025. Acesta va oferi in timpul mini-vacantei de Rusalii un program pentru intreaga familie: premiere ale unor productii fabuloase de film documentar, expozitii ample de fotografie, ateliere pentru copii si numeroase oportunitati de dialog intre public si invitati internationali, artisti locali si reprezentanti ai ONG-urilor de mediu. |
Festivalul, initiat de Asociatia Romania Salbatica si Asociatia Forona, este primul eveniment dedicat exclusiv fotografiei si filmului documentar de natura de la noi din tara si a adus in fata marilor ecrane, la primele doua editii, peste 3000 de spectatori. Dupa ce anul trecut toate cele 13 documentare din program au fost sold-out, majoritatea cu multe zile inainte de proiectie, editia cu numarul 3 se va desfasura la Centrul Cultural Reduta, dand astfel sansa mai multor cinefili si iubitori de natura sa patrunda in universul propus de LYNX Festival.
„Am ajuns la a 3-a editie a festivalului, iar entuziasmul nostru este la fel de mare ca la inceput. In aceast an documentarele alese au un focus deosebit pe Europa, dar facem cate o escapada memorabila si prin India sau Namibia. Expozitiile de fotografie nu se lasa nici ele mai prejos si invita curiosii la un safari african sau intr-o plimbare in jurul lumii cu ajutorul Milvus Photocontest. Cat despre invitati, ca de obicei, sunt oameni deosebiti de la care avem ce invata, unul dintre ei fiind o legenda a filmului documentar de natura. Sper ca am starnit deja curiozitatea multora, iar pe sceptici ii asteptam la Brasov, sa ii convingem de ce este o experienta care merita traita.”, a declarat Dan Dinu, directorul artistic al Festivalului.
Dan Dinu la LYNX FF 2024 (c) Daniel Hasiegan
Filmul documentar din deschiderea editiei de anul acesta este unul impresionant, nu doar prin imaginile pe care le va aduce pe marele ecran, in premiera in Romania, ci si prin povestea din spatele productiei sale: peste 1.000 de zile de filmare in aproape 30 de tari ale continentului nostru. Europe - one continent, five worlds / Europa - un continent, cinci lumi este cel mai ambitios serial german despre istorie naturala realizat vreodata si va fi difuzat in cadrul Galei de Deschidere LYNX Festival pe 4 iunie, de la ora 19:00.
Produs de Christian Baumeister, care este si regizorul si directorul de imagine al serialului, Europa are in total 6 episoade in care salbaticia si diversitatea continentului nostru sunt prezentate mai amplu si detaliat ca oricand - de la leoparzii din Caucaz, la ursii polari din Svalbard sau la balenele albastre de langa coasta Insulelor Azore. Filmul este un tribut adus celor mai impresionante minuni naturale ale Europei - de la intinderile de gheata ale nordului, la munti, paduri si rauri neimblanzite si pana la metropole vibrante. Imaginile au fost filmate de aproximativ 30 de cameramani din 10 tari diferite, care in cei 3 ani de filmare au surprins natura din peste 50 de locuri, inclusiv Romania.
„Intotdeauna am simtit ca viata salbatica a Europei este adesea subestimata. Cu Europa - un continent, cinci lumi ne-am propus sa schimbam aceasta perceptie. Dupa trei ani de filmari in 30 de tari, aceasta serie reprezinta prima explorare de referinta a vietii salbatice europene. Eu si echipa mea ne-am propus sa surprindem frumusetea diversa a lumii naturale a Europei, de la specii emblematice la vietati ignorate si sa dezvaluim minuni ascunse din fata usii noastre pana in cele mai indepartate colturi. Pentru mine, aceasta serie reprezinta mai mult decat imagini uluitoare; este un tribut adus istoriei naturale a Europei, o scrisoare de dragoste pentru continentul nostru si un apel la protejarea viitorului nostru comun.”, a spus Christian Baumeister pentru LYNX Festival.
Christian Baumeister (regizor si DoP Europe)
Fidel obiectivului sau principal de a creste gradul de constientizare asupra importantei pe care natura o are in viata noastra, LYNX Festival pastreaza intrarea la proiectii si activitati gratuita. Programul complet va fi anuntat in luna mai, precum si detaliile despre rezervarile in avans.
Europe movie
Europe movie
 Europe movie
***
Asociatia Romania Salbatica a fost fondata in 2022 si isi propune promovarea conservarii naturii si a biodiversitatii prin fotografie si film documentar, avand ca obiectiv educarea si sensibilizarea publicului cu privire la protectia naturii. Cel mai cunoscut proiect al asociatiei este documentarul „Romania Salbatica”, premiat de 8 ori la festivaluri de profil nationale si internationale, distribuit in peste 30 de tari si vizionat de 400.000 de oameni la cinema sau in proiectii speciale.
FORONA (Organizatia Fotografilor de Natura din Romania) a fost infiintata in 2015 cu scopul de a dezvolta si promova domeniul fotografiei de natura si de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor in proiecte ce vizeaza arta fotografica si protectia mediului. Din asociatie fac parte unii dintre cei mai cunoscuti si apreciati fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicati in diverse proiecte de conservare a naturii. Asociatia a sustinut pana acum 6 expozitii nationale itinerante in aer liber.
*** Festival organizat de Asociatia Romania Salbatica si Asociatia FORONA.
Cu sprijinul: Garanti BBVA, Wildlife Management Consulting, Conservation Carpathia, SincroMed
Parteneri: Centrul Cultural Reduta, Primaria Municipiului Brasov, Consiliul Judetean Brasov, Grupul Milvus, Cinema City, Mad About Digital, Tipografia, Omelett, Artegianale, Edu Educational, Aries Travel, Pilot Books
.
| |
|
|