Peste 200 de tineri au venit la conferința Cronicari Digitali pentru a afla realitățile din spatele unor cariere de succes |  |
(Viață) |
# Conferinta-dezbatere „De la diploma la destin” a adus in fata publicului zece personalitati remarcabile din diferite domenii de activitate, cu povesti personale si profesionale inedite.
# Panelul „Arhitectura si patrimoniu” a abordat, din trei perspective, multiplele directii pe care le poate urma cariera unui arhitect. |
# Invitatii din cadrul panelului „Cultura si stiinte” au captivat publicul, la randul lor, prin povestile de viata spectaculoase si surprinzatoare despre drumul de la diploma la o cariera de succes.
Intr-un peisaj profesional care inca se zbate in rigorile HR ale unei realitati des contrazise, peste 200 de tineri aspiranti au avut parte de o experienta fara filtre in cadrul conferintei-dezbatere „De la diploma la destin”, eveniment care a adus in prim-plan zece personalitati remarcabile cu povesti personale si profesionale inedite si pline de emotie, sambata, 12 aprilie, in Sala Frescelor, de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti.
Conferinta a fost structurata pe doua paneluri: „Arhitectura si patrimoniu” si „Cultura si stiinte”.
Arhitectura si patrimoniul, din trei perspective
„Arhitectura si patrimoniu” a abordat multiplele directii pe care le poate urma cariera unui arhitect si a adus in fata publicului nume mari din domeniu. Participantii au fost martorii unei ample conversatii intre cele trei puncte de referinta din arhitectura si patrimoniu: mediul profesional privat, reprezentat de Arh. Eliza Yokina (membru fondator SYAA, De-a Arhitectura si Cumulus) si Arh. Tudor Pavelescu (fondator Modul 28 – Atelier de arhitectura), asociatiile implicate in sustinerea peisajului cultural, reprezentate de Arh. Teodor Frolu (cofondator The Ark si cofondator al Asociatiei „Ivan Patzaichin – Mila23”) si domeniul educatiei si administratiei publice, reprezentat de Arh. Irina Iamandescu (director adjunct Monumente istorice - Institutul National al Patrimoniului) si de Arh. Horia Moldovan (presedinte Senat Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”). Dincolo de cele trei perspective asupra arhitecturii si patrimoniului, elementele comune ale invitatilor din panel au fost transferul organic de expertiza catre generatiile tinere, stimularea efervescentei si cresterii profesionale si transparentizarea activitatilor in relatiile cu acestia. In acest context, Tudor Pavelescu a povestit despre modul in care pune accentul, in cadrul biroului sau de arhitectura, pe flexibilitate si deschidere, oferind ca exemplu echipa sa, care participa la orice discutie cu orice beneficiar, public sau privat, nu doar in zona creativa, ci si in cea administrativa.
La randul sau, Irina Iamandescu a povestit ca, in urma cu multi ani, nu existau in Romania decat opt experti la Directia Monumentelor Istorice din cadrul INP, in timp ce acum exista 18 astfel de specialisti, majoritatea tineri, care la randul lor devin motoare de formare pentru generatiile care ii urmeaza.
A aparut in discutie si necesitatea unui centralizator al scolilor de vara, al santierelor de lucru cu voluntari si al altor programe sau proiecte la care studentii se pot inscrie pentru a intelege procesul real al muncii unui arhitect si pentru a alege ce li se potriveste mai bine.
Cinci povesti de viata spectaculoase si surprinzatoare despre drumul de la diploma la o cariera de succes
Invitatii din panelul „Cultura si stiinte” au captivat publicul, la randul lor, printr-o discutie vibranta despre intersectiile dintre diverse discipline si despre impactul educatiei formale asupra traiectoriilor profesionale. Evenimentul a analizat modul in care parcursul academic poate sa deschida noi orizonturi sau in care succesul in cariera se indeparteaza, uneori, de domeniile studiate in scoala. Alexandru Stermin (explorator si profesor la Facultatea de Biologie de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca) a impresionat intreaga audienta atunci cand a povestit cum un joc pe care l-a inventat in copilarie a ajuns sa-l ghideze, in mod subtil, de-a lungul vietii si carierei sale, Dan Dinu (fotograf de natura, regizor si producator) a dezvaluit cum a ajuns sa lucreze intr-un domeniu foarte diferit de specificul pregatirii sale din liceu si din facultate, iar Mihai Margineanu (cantaret, actor si compozitor roman de muzica folk si pop-rock) a povestit, cu mult umor, cum l-a influentat Tezaur Folcloric, emisiunea de muzica populara pe care bunica sa o asculta atunci cand el era copil, si le-a oferit tinerilor prezenti in sala cateva sfaturi despre crestere in cariera, alegere si libertate profesionala.
Mirela Retegan (jurnalist, realizator si prezentator radio, fondatoare Gasca Zurli) a emotionat profund publicul prezent si a povestit cateva episoade inedite din viata sa personala care au influentat-o de-a lungul timpului, oferind si o reteta a succesului care a functionat foarte bine in cazul ei, iar Matei Gheboianu (decanul Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti) a povestit, printre multe altele, si despre provocarile care vin la pachet cu asumarea unui rol administrativ atat de important precum conducerea unei facultati.
Marturisirile tuturor celor zece invitati au subliniat diversitatea oportunitatilor si modul in care experientele personale si pasiunile pot juca un rol crucial in definirea carierei fiecaruia dintre noi, uneori in moduri neasteptate. Participantii au oferit publicului o perspectiva sincera asupra provocarilor intalnite de-a lungul parcursului lor profesional, inspirand audienta sa exploreze conexiuni neconventionale intre educatie si aspiratii.
Evenimentul a fost organizat de Asociatia Human Made Art (parte din proiectul cultural „Cine asculta o casa?” editia a III-a) si a fost sustinut de Ordinul Arhitectilor din Romania din Timbrul de Arhitectura.
Conferinta-dezbatere a fost realizata cu sprijinul AQUA Carpatica.
Parteneri institutionali: Institutul National al Patrimoniului, Facultatea de Arhitectura UAUIM, Facultatea de Istorie UniBuc, Facultatea de Litere UniBuc, BCU „Carol I”.
.
| |
|
|