Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2025
Recomandări
„Die Stadt ohne Juden/Orașul fără evrei” – cine-concert la Teatrul Evreiesc de Stat | Pianistul Gerhard Gruber creează live coloana sonoră a unui film istoric-semnal de alarmă
(Cinema)
Pentru ca istoria sa nu se repete. Filmul mut „Die Stadt ohne Juden/Orasul fara evrei” (1924, regia Hans Karl Breslauer) este considerat nu numai unul dintre cele mai importante filme austriece din perioada interbelica, dar si o opera de arta premonitorie.
Bazat pe romanul lui Hugo Bettauer, filmul prezinta cu o clarviziune opresiva saracirea culturala si economica a unui oras dupa expulzarea populatiei evreiesti. In contextul Zilei Amintirii Holocaustului, care comemoreaza finalul Revoltei din ghetoul Varsoviei (16 mai 1943), versiunea restaurata de Filmarchiv Austria a acestei creatii centenare va fi proiectata in cadrul unui cine-concert special al pianistului Gerhard Gruber, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti (Str. Doctor Iuliu Barasch 15), pe 29 aprilie, ora 18.00, in prezenta doamnei Ulla Krauss-Nussbaumer, Ambasadoarea Austriei in Romania. Proiectia va fi urmata de o discutie cu artistul (in limba engleza, fara traducere), moderata de cercetatorul Adrian Cioflanca, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman”. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile. Acest proiect este prezentat de Forumul Cultural Austriac, in parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat.

Descoperit aproape intamplator in 1991, in arhiva de filme din Amsterdam si apoi completat partial in 2015 cu scene gasite de cercetatori intr-o piata de vechituri, restaurat si relansat pe scena cinematografica internationala, „Die Stadt ohne Juden/Orasul fara evrei” este o superproductie a timpului sau, care a anticipat cu clarviziune evenimente care aveau sa se produca in aproximativ un deceniu. Filmul, realizat in 1924 de Hans Karl Breslauer, este o adaptare puternica a romanului cu acelasi nume scris de Hugo Bettauer (1922) si a fost lansat numai cu cateva luni inainte de publicarea volumului „Mein Kampf” al lui Adolf Hitler. De altfel, pentru scrierile sale, Hugo Bettauer avea sa fie asasinat in 10 martie 1925, de catre un simpatizat national socialist, care avea sa fie eliberat 18 luni mai tarziu. Dar dincolo de continutul sau socio-politic, „Die Stadt ohne Juden/Orasul fara evrei” are si o importanta artistica exceptionala, fiind una dintre capodoperele cinematografului expresionist.

Actiunea filmului „Die Stadt ohne Juden/Orasul fara evrei” se desfasoara in republica imaginara Utopia. In urma unei crize economice grave, oamenii incep sa vorbeasca in oras despre ideea ca o posibila alungare a evreilor ar duce la o redresare a afacerilor. Dupa adoptarea rapida a unei legi antisemite, toti evreii sunt obligati sa paraseasca orasul si sa ia calea orasului palestinian Sion. Consecintele nu sunt, insa, deloc cele sperate: economia nu numai ca nu se intremeaza, dar partenerii comerciali inceteaza sa cumpere marfuri din Utopia...

Pianistul austriac Gerhard Gruber este cel care adauga dimensiunea muzicala filmului mut „Die Stadt ohne Juden/Orasul fara evrei”. Nascut in 1951, el este un important interpret si compozitor de muzica de teatru, specializat in acompaniamentul filmelor mute. In repertoriul sau figureaza peste 700 de productii cinematografice mute carora le recreeaza live coloana sonora. Foarte apreciat interpret de improvizatie, Gerhard Gruber a sustinut cine-concerte pe trei continente, de la Los Angeles si Washington, la New Delhi, Mumbai, Pune, Tokyo, Hobart, Rotorua/NZ, Padova, Bordeaux, Hamburg, München, Viena, Motovun si multe altele.

Gerhard Gruber privilegiaza improvizatia, pe care o vede ca pe un dialog direct cu actiunea de pe ecran, ceea ce face sa nu exista doua proiectii identice ale aceluiasi film. „Sentimentul meu de a fi in mijlocul actiunii a fost o experienta de nedescris inca de la inceputul carierei si a ramas neschimbat pâna in prezent. Este exact ceea ce face ca serile de film mut sa fie atât de animate. Niciodata nu este vorba doar de film, ci intotdeauna de combinatia a trei elemente, film - muzica - public. De aceea fiecare seara este o experienta unica”, spune pianistul Gerhard Gruber.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate