Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul Hoinar.Odyssey |  |
(Arte vizuale) |
Stairway to Paradise, M si Ramasitele unei idei - in premiera pe scena Teatrului ACT. In perioada 15 - 20 mai Hoinar Festival revine la Bucuresti cu cel mai complex program de pana acum: 5 spectacole, 5 dezbateri, 5 instalatii artistice si 3 ateliere si concerte cu elevi si profesori. |
Patru dintre spectacolele propuse la editia cu numarul 8 au loc pe scena intima a Teatrului ACT, incepand cu 15 mai, de la ora 19:30 si propun povesti curajoase si originale despre calatorie vazuta din perspective complexe si diferite.
Dupa deschiderea festivalului cu spectacolul The Wanderer (designer de concept: David Gray), cea de-a doua seara a Hoinar Festival aduce in fata publicului o poveste de dragoste care traverseaza oceane, culturi si destine, spusa prin muzica de jazz semnata de George Gershwin, proiectii video si un scenariu original scris chiar de pianistul Florian Mitrea.
Stairway to Paradise, in regia Laurei Ducu, ii are in distributie pe Florian Mitrea si Sarah Gabriel si urmareste povestea lui Morris, un tanar imigrant din Europa de Est care soseste in Statele Unite, fugind de persecutie si saracie. Manat de speranta si de dorinta de a-si regasi iubita plecata inaintea lui in America, Morris isi propune sa implineasca visul american: o viata mai buna, prosperitate si stabilitate. Cat este de real acest vis, ramane de descoperit publicului vineri 16 mai, in premiera absoluta. Bilete: https://bit.ly/3RCx69s
„In momentul in care am citit scenariul pe care Florian mi l-a propus am avut emotii la gandul ca este o responsabilitate destul de mare sa aduci in fata publicului, in contextul actual, o poveste despre imigratie si dorinta de apartenenta. Pe masura ce dezveleam straturile povestii si le cautam perspectivele nevazute mi-am dat seama ca, de fapt, responsabilitatea e si mai mare: aducem in fata publicului o poveste despre a invata sa traiesti cand tot timpul ti-e ocupat de supravietuire. Iar pe masura ce am lucrat la punerea in scena, a devenit din ce in ce mai clar ca acest spectacol, din unghiuri diferite, este pentru fiecare dintre din cei 3 artisti implicati, o treapta din propria scara spre Paradis.”, a declarat Laura Ducu.
Laura Ducu
Programul Hoinar.Odyssey continua sambata 17 mai, cu M, un spectacol regizat de Dana Paraschiv, despre drumurile pe care le facem impreuna si cele in care ramanem singuri si despre cat de greu e, uneori, sa fim impreuna – chiar si atunci cand vrem acelasi lucru. Cu Adrian Bila in distributie si Florian Mitrea la pian, interpretand muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart, publicul va urmari ce se intampla atunci cand un pianist visator si fratele sau pragmatic incearca sa creeze impreuna o aplicatie de relaxare cu muzica clasica. Bilete: https://bit.ly/3RCi2sy
„Sunt cativa ani de cand imi doream sa lucrez la un spectacol in care muzica live si actoria sa se imbine natural. Si, ca de obicei, ce am visat la inceput n-a semanat deloc cu ce a iesit in final – din fericire. Pentru ca ceea ce se naste atunci cand lasi viata si oamenii sa-si spuna povestea sincera e intotdeauna mai viu decat orice plan. Am pornit impreuna de la ideea simpla de a crea „o poveste cu muzica”. Pe parcurs, spectacolul s-a transformat intr-o explorare a relatiilor de familie, a orgoliilor mocnite, a haosului si fragilitatii care ne definesc. Pentru noi, acest spectacol e o calatorie prin amintiri si vinovatii mostenite, prin tot ce nu s-a spus la timp. Un drum care se face uneori singur si alteori impreuna, chiar daca nu mergem in acelasi pas. Tot ce veti vedea e fictiune. Tot ce veti simti e, poate, un pic din fiecare dintre noi.”, a spus Dana Paraschiv.
Dana Paraschiv
Ultima seara gazduita de Teatrul ACT in cadrul Hoinar.Odyssey aduce in fata spectatorilor Ramasitele unei idei, un spectacol-concept semnat de Daria Tudor, care imbina muzica lui Franz Schubert si Dimitri Sostacovici cu povestea, oferind spectatorilor o experienta multisenzoriala si introspectiva, spusa prin ultimele ganduri si emotii ale lui Dima, un tanar medic implicat in razboi, care reflecteaza asupra iubirii, sacrificiului si vietii dupa moarte. Alaturi de Daria Tudor (pian) vor mai urca pe scena Valentin Serban (vioara) si Andrei Ionita (violoncel), dar si o eleva participanta la programul educational conex festivalului, Hoinar.Side by Side. Violoncelista Carla Stefania Achim a fost invitata sa cante alaturi de unul dintre artistii serii, in deschiderea spectacolului, un gest care reflecta fidel misiunea proiectului Hoinar inca de la inceputuri: sustinerea performantei si excelentei in educatia artistica romaneasca. Bilete: https://bit.ly/4cOKukr
„De cate ori nu ne-am dorit sa avem o vedere de ansamblu asupra vietii noastre? Cred ca acest moment se intampla o singura data, atunci cand puzzle-ul propriei noastre vieti este complet. Pentru mine, acest puzzle reprezinta ‘ideea’ vietii fiecaruia dintre noi. Cu acest spectacol desfacem impreuna un astfel de puzzle, iar fiecare dintre noi isi poate alege ‘ramasita’ preferata. Dincolo de dorinta de a ne reindragosti de fiecare clipa a vietii, spectacolul acesta raspunde si unei nevoi profunde de a sublinia faptul ca la baza fiecarei lucrari muzicale sta o piesa decisiva din puzzle-ul cuiva. Pe 18 mai aceste piese sunt Trio nr. 2 de Sostakovici si ‘ramasite’ din Winterreise de Schubert.”, a declarat Daria Tudor.
Daria Tudor (c) Damir Babacic
Editia cu numarul 8 a festivalului de muzica clasica organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica exploreaza tema calatoriei, privita ca o nevoie profund umana care misca, transforma si (re)defineste. Toate spectacolele din program aduc in lumina reflectoarelor povesti care prezinta fete si definitii diferite ale calatoriei, iar la finalul lor spectatorii sunt invitati sa fie Hoinar(i) la taifas, in cadrul unui dialog liber cu artistii. Trailer: https://youtu.be/VhKIANYueCg
***
Fondat in 2016 de pianistul de origine romana Florian Mitrea si organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, Festivalul Hoinar reuneste atat o componenta educativa, cat si o componenta festivaliera de concerte, recitaluri si spectacole unice in Romania, propunandu-si sa aduca in lumina nu doar un repertoriu de muzica clasica special, in interpretari originale, ci si unii dintre cei mai promitatori artisti romani ce desfasoara cariere internationale, care merita descoperiti si de publicul din Romania.
***
Hoinar Festival este organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, in coproductie cu Teatrul ACT, Filarmonica „George Enescu” si Radio Romania Muzical.
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Partener de monitorizare: mediaTRUST
.
| |
|
|