Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe |  |
(Istorie) |
# Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc intre 11–13 iulie si aduce in prim plan cavaleri, ateliere, muzica si bucate alese, chiar in centrul Timisoarei.
# Castelul Huniade este parte din „Ruta castelelor” din programul „Romania Atractiva”, alaturi de alte 20 de monumente fascinante din 14 judete. |
# Descopera povestile impresionante ale unor castele celebre: Corvinilor, Apafi, Bánffy din Sancrai, Béldy din Budila, Sturdza din Miclauseni si Conacul Ion Ghica din Ghergani.
Intre 11 si 13 iulie, parcul din jurul Castelului Huniade din Timisoara devine poarta fermecata catre Evul Mediu. Cea de-a VII-a editie a Festivalului Medieval, organizata de Muzeul National al Banatului, aduce in inima orasului o lume de poveste, unde domnitele in rochii brodate se inclina gratios, cavalerii isi incruciseaza sabiile in turniruri pline de curaj, iar mestesugarii dau viata trecutului cu fiecare bataie de ciocan, fir de ata sau parfum de mirodenii.
Cu ateliere interactive, muzica veche, dansuri si bucate alese, festivalul promite sa aduca istoria la viata pentru vizitatorii de toate varstele. Programul incepe vineri seara, la ora 20:00, si se incheie duminica, la ora 16:00, intr-o atmosfera ce imbina traditiile cu spectacolul si autenticitatea.
Castelul Huniade este una dintre cele mai vechi cladiri ale Banatului, o constructie marcata de prezenta unor figuri istorice precum Carol Robert de Anjou si Ioan de Hunedoara. Cu ziduri impunatoare si cu sectii muzeale dedicate arheologiei, istoriei si stiintei, castelul este un simbol al identitatii Timisoarei si un obiectiv important de pe „Ruta castelelor” din „Romania Atractiva”, alaturi de alte 20 de monumente din 14 judete.
Castelul Huniade
Descopera si alte castele fascinante din programul „Romania Atractiva”
Daca Festivalul Medieval al Castelului Huniade ti-a aprins dorul de istorie, iata si alte locuri de poveste de pe „Ruta castelelor”, pe care le poti vizita:
Castelul Corvinilor: una dintre marile legende ale Transilvaniei
La Hunedoara, pasesti pe podul de lemn al Castelului Corvinilor si intri intr-o alta lume. Aici, legendele nu sunt simple povesti, ci fac parte, pur si simplu, din istoria locului. Afla misterul corbului cu inelul de pe blazonul familiei Corvinilor si exploreaza Sala Cavalerilor, capela gotica si turnurile impunatoare. Este locul in care Iancu de Hunedoara a ridicat nu doar simple ziduri fortificate, ci ample lucrari de constructie, iar de atunci castelul a inceput treptat sa se transforme in monumentul impunator de astazi.
Castelul Corvinilor
Castelul Apafi din Dumbraveni: baluri, vanatoare si tratate istorice
In Dumbraveni, intre Sighisoara si Medias, Castelul Apafi iti dezvaluie povesti pline de fast. Aici s-au semnat tratate, s-au tinut baluri si s-a scris istorie. Cu sali elegante, gradini si turn cu ceas, castelul a fost candva resedinta principilor Transilvaniei si centrul comunitatii armenesti. Povestea sa include chiar si tunele secrete care ar fi facut legatura cu alte localitati din zona.
Castelul Apafi din Dumbraveni
Castelul Bánffy din Sancrai: intre eleganta nobiliara si renastere culturala
La Sancrai, in judetul Alba, castelul te intampina cu o arhitectura fermecatoare si o terasa cu vedere spre Mures. Din resedinta nobiliara s-a transformat, de-a lungul timpului, in institut de nevazatori, spatiu de preventie a tuberculozei la copiii orfani si centru pentru asistenta sociala a copiilor cu dizabilitati, iar astazi este din nou un reper cultural. Povestea castelului este strans legata de cea a folcloristului Ion Blajan, „omul cu ochelari negri”, care a descris cu emotie viata copiilor din fostul institut.
Castelul Banffy din Sancrai
Castelul Béldy Ladislau din Budila: un palat ascuns la poalele muntilor
La doar 18 km de Brasov, in Budila, descoperi un castel cu aer clasicist, coloane impunatoare si o fatada care aminteste de marile conace europene. Fiecare detaliu arhitectural iti spune o poveste, iar atmosfera te duce cu gandul la epoci de demult, cand fanfarele rasunau de sarbatori, iar balurile adunau intreaga comunitate.
Castelul Beldy Ladislau din Budila
Castelul Sturdza din Miclauseni: Belle Époque in stil gotic
Ascuns intr-un parc romantic, castelul de la Miclauseni pare desprins dintr-un roman. Aici, inaintea izbucnirii marilor razboaie, marile personalitati ale vremii luau parte la seratele culturale organizate de familia Sturdza-Ghica: Regele Carol I, Mihail Kogalniceanu, George Enescu, Nicolae Iorga si multi altii. Biblioteca adapostea zeci de mii de volume rare, iar astazi, vizitatorii pot descoperi nu doar saloanele cu parfum de epoca, ci si povestile contesei Ecaterina Sturdza si ale lui Matei Ghica Cantacuzino, care a ajuns la maturitate unul din eroii aviatiei romanesti.
Castelul Sturdza din Miclauseni
Conacul Ion Ghica din Ghergani: resedinta unei elite intelectuale
La Ghergani, aproape de Bucuresti, se afla locul in care au poposit Vasile Alecsandri, George Enescu, Costache Negri, Alexandru Odobescu, Nicolae Grigorescu, Sir John Lawrence (om de stat britanic, vice-rege al Indiei) si multi altii. Conacul si capela familiei Ghica spun povestea unei Romanii rafinate, in care cultura si diplomatia isi dadeau mana. Aici, printre alei umbroase si vitralii vechi, redescoperi spiritul unei epoci in care valorile contau mai mult decat aparentele.
Conacul Ion Ghica din Ghergani
Calatoreste pe „Ruta castelelor” din „Romania Atractiva”
Festivalul Medieval al Castelului Huniade este doar inceputul unei calatorii ce poate continua catre castelele si conacele ce ofera culoare si identitate Romaniei. Fiecare obiectiv din „Ruta castelelor” este o invitatie la descoperire, la povesti cu regi, cavaleri, domnite si eroi, la experiente ce imbina trecutul cu prezentul, traditia cu inovatia, la fel ca in cele trei zile ale Festivalului Medieval din centrul Timisoarei.
21 de obiective din 14 judete, pe „Ruta castelelor”
„Ruta castelelor” din programul de turism cultural „Romania Atractiva” cuprinde 21 de obiective, cele mai multe dintre ele fiind in judetele Mures, Alba, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Brasov.
Cele 21 de obiective sunt: In judetul Mures:
* Castelul Pekri din Ozd
* Castelul Teleki din Gornesti
* Castelul Rhédey
* Castelul Ugron
In judetul Alba:
* Castelul Bánffy din Sancrai
* Castelul Martinuzzi
In judetul Sibiu: * Castelul Thobias
* Castelul Apafi
In judetul Bistrita-Nasaud: * Castelul Arcalia
* Castelul Beclean
In judetul Brasov: * Castelul Brancovenesc din comuna Sambata de Sus
* Castelul Beldy Ladislau din Budila
In judetul Hunedoara: * Ansamblul Arhitectural Castelul Corvinilor
In judetul Salaj: * Castelul Beldy din Jibou
In judetul Timis: * Castelul Huniade
In judetul Harghita: * Castelul Urmanczy
In judetul Iasi: * Castelul Sturdza
In judetul Arad: * Castelul Salbek
In judetul Covasna: * Castelul Kalnoky
In judetul Dambovita: * Conacul Ion Ghica
In judetul Cluj:
* Castelul Kemeny
Turistii dornici sa descopere „Romania Atractiva” pot accesa website-ul romania-atractiva.ro sau aplicatia mobila de travel, disponibila gratuit pentru iOS si Android (o poti descarca de aici: https://romaniaatractiva.app.link/download), unde vor gasi, printre multe altele, si informatii despre toate obiectivele de pe cele 12 rute care formeaza, impreuna, programul de turism cultural al Romaniei.
www.romania-atractiva.ro
PNRR: Fonduri pentru Romania moderna si reformata!
***
„Romania Atractiva”, primul program national de sustinere a turismului cultural, s-a lansat in mai 2024 si se va finaliza in iunie 2026. Programul „Romania Atractiva”, cu o valoare de 36.356.328,86 lei, este parte a Componentei 11 – Turism si Cultura, Investitia 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), iar principalii beneficiari sunt autoritatile locale, alaturi de turistii romani si straini. Programul este coordonat de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene si implementat impreuna cu echipele profesionale ale consortiului declarat castigator in urma licitatiei organizate de minister in anul 2022: Terra Building, companie romaneasca specializata in infrastructura rutiera, care asigura realizarea infrastructurii de semnalizare a obiectivelor, si Eventya, companie specializata in dezvoltarea de aplicatii de travel si content marketing, care a dezvoltat platforma si continutul de pe platforma si asigura mentenanta acesteia, precum si executia activitatilor de marketing si de promovare.
Programul include 12 rute turistice tematice care strabat intreaga tara, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate in platforma multimedia dedicata si care, pana in 2026, vor fi semnalizate si prin infrastructura rutiera specifica. Rutele sunt: Ruta castelelor, Ruta curiilor din Transilvania, Ruta culelor, Ruta gastronomiei traditionale romanesti, Ruta bisericilor fortificate, Ruta bisericilor de lemn, Ruta manastirilor din zona Moldovei, Ruta Sfantul Ladislau pe teritoriul Romaniei, Ruta castrelor romane, Ruta cetatilor, Ruta peisajului cultural din Delta Dunarii si Ruta satelor cu arhitectura traditionala..
| |
|
|