„Rezidența Tescani” - 2025, locul unde arta și istoria se împletesc într-un act creator perpetuu |  |
(Arte vizuale) |
Intr-un peisaj unde istoria si spiritul creator au lasat amprente adanci, Muzeul National „George Enescu”. Sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”, Tescani, isi deschide din nou portile in intervalul 1-8 august pentru o editie a „Rezidentei Tescani”. |
Evenimentul, sustinut printr-o viziune pe termen lung de catre organizatorul si artistul Ovidiu Ungureanu, celebreaza continuitatea actului artistic si schimbul cultural dintre generatii, oferind o experienta cu adevarat unica si profunda.
„Rezidenta Tescani” este mai mult decat o simpla tabara de pictura; este un sanctuar al creatiei, in cadrul caruia limbaje diferite artistice (pictura, sculptura, grafica, multimedia) se intrepatrund, unde artistii se reunesc intr-un mediu extraordinar de fertil. De peste o jumatate de secol, acest loc emblematic, dedicat initial muzicii, devine, prin alchimia culorilor si a „sunetelor colorate”, un spatiu deosebit de vibrant. Aici, procesul artistic este viu si palpabil: panzele prind contur sub ochii participantilor, nuantele se nasc din amestecuri migaloase, iar dialogurile pasionate – presarate uneori cu scantei creative, alteori cu impacari joviale – completeaza tabloul unei efervescente autentice.
Tescanii, cu aleile lor umbrite de plopi ce soptesc „Poema Romana”, sunt prin excelenta un spatiu cultural, un nod in care muzica, literatura si filosofia, la randul lor, se intalnesc si se completeaza armonios. Rezidenta transforma aceasta mostenire intr-un tot cultural romanesc (si nu numai), unde inspiratia pare sa se ascunda doar pentru o clipa, spre a fi redescoperita si transformata in arta. Fiecare editie aduce un „plus de valoare” inestimabil, lasand o impresie durabila atat asupra locului, cat si asupra tuturor celor care interactioneaza cu artistii.
Vizitatorii sunt invitati sa descopere creatiile, dar si atmosfera unica a acestui eveniment, care se desfasoara sub semnul libertatii de expresie si al bucuriei de a crea. In vara lui 2025 lista participantilor e formata din Ana Maria Ceara, Anca Mihaila, Bianca Rotaru, Cornelia Savescu, Diana Braescu, Dinu Savescu, Dionis Puscuta, Dumitru Macovei, Elena Lupascu, Florin Sutu, Florentin Sirbu, George Hristea, Gheorghe Lungu, Ilie Boca, Leila Rus-Parvan, Luminita Radu, Marcel Lupse, Marilena Murariu, Mihai Chiuaru, Mihai Sarbulescu, Mircea Hristescu, Ovidiu Ionescu, Ovidiu Ungureanu, Petru Lucaci, Sorin Otinjac, Tudor Haschke-Marinescu, Valentin Scarlatescu, Valeriu Susnea. Acestora li se adauga Maria Bilasevschi – critic de arta si Marius Manta – eseist. Tot in cadrul Rezidentei Tescani, la Galeria Ilie Boca, de neratat expozitia lui Florin Sutu, „Insemnari olografe” (august-octombrie 2025).
Ineditul acestei editii este parteneriatul cu Galeria Romana, un pas important pentru a aduce rezidenta de la Tescani mai aproape de publicul bucurestean si de circuitul vizibil al artei contemporane din Romania: „Nu suntem la prima colaborare cu artistul Ovidiu Ungureanu, Galeria Romana a sustinut constant artistii romani. Ne bucuram sa ne alaturam acestui proiect, si anume „Rezidenta Tescani”, care are pentru noi o semnificatie aparte, fiind un loc incarcat de istorie si de arta”, a transmis Emil Ene, co-fondatorul Galeriei Romane, Bucuresti.
.
| |
|
|