Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Elita chitarei clasice, prezentă la Hibernalul de Chitară!
(Muzică)
Din 3 decembrie si pana in 12 decembrie, in Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului National al Taranului Roman se desfasoara cea de-a cincea editie a Hibernalului de Chitara. 6 seri, 12 recitaluri si 15 minunati artisti, intr-un periplu muzical fascinant prin epoci si stiluri variate, de la baroc la contemporan si de la clasic la traditional, strabatute, toate, de acelasi sunet magic al chitarei – aceasta este oferta cu care festivalul isi ispiteste publicul.
Programul din acest an se bucura de participarea unora dintre cei mai apreciati chitaristi romani, dar aduce si oaspeti de seama din strainatate, solisti internationali aplaudati in multe colturi ale lumii.

Asadar, intre 3 si 12 decembrie 2015, sunteti asteptati sa va petreceti serile de iarna in Studioul Horia Bernea din strada Monetariei, cu atat mai mult cu cat concertele sunt toate gratuite, iar sonoritatea colorata si calda a chitarei da glas unei omenii de care tuturor ne este dor.

Hibernalul de Chitara se deschide joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, cu o seara de exceptie. Primul recital este oferit de Tudor Niculescu-Mizil, un tanar muzician cu o clara vocatie solistica, care va prezenta un program cu lucrari de Luigi Legnani, Dionisio Aguado, Mauro Giuliani si Francisco Tárrega. Seara continua cu Maxim Belciug, carismaticul chitarist al incantarilor, care urca pe scena de la ora 21.00 pentru un recital al trairilor pure, in care ornamentele baroce alterneaza eclectic cu pasiunea tulburatoare a muzicilor traditionale, reinterpretate intr-un stil personal.

maxim_belciug


Vineri, 4 decembrie, in prima parte a serii, pe scena urca Ana-Maria Bibescu, una dintre cele mai talentate reprezentante ale noii generatii de chitaristi. in partea a doua a serii, publicul va putea asculta recitalul oferit de Mihai Cojocaru si George Popescu, cu un program ce pune in contrast acordurile lui Bach cu sononoritatile moderne ale unor autori contemporani, precum Paulo Bellinati, Ariel Ramírez sau Marco Pereira.

oliviaiancu_claudiulobont


Prima serie de evenimente a Hibernalului de Chitara se incheie sambata, 5 decembrie, cu doua premiere. In prima parte, protagonist va fi maestrul Leon Koudelak, solist de talie internationala, aflat pentru prima data in Romania, care va oferi publicului unul dintre acele recitaluri pline de sensibilitate ce i-au adus faima pe scenele lumii. Seara continua cu un trio inedit, alcatuit din chitaristii Maxim Belciug si Radu Valcu impreuna cu muzicianul iranian Amir Heidarkhodaee, pe care publicul ii va asculta pentru intaia oara in aceasta formula, intr-un program seducator, in care lucrari ale unor autori precum Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Michael Praetorius, Sylvius Leopold Weiss sau Henry Purcell sunt abordate cu prospetimea primei intalniri.

rodicavica_maximbelciug


Hibernalul de Chitara se reia joi, 10 decembrie, de la ora 20.00, cu chitaristul George Popescu intr-un recital solistic cu lucrari din creatia unor autori precum Astor Piazzolla, Luiz Bonfa, Heitor Villa-Lobos si Roland Dyens. In a doua parte a serii, pe scena urca cvartetul format din Maria Chifu, Radu Valcu, Amir Heidarkhodaee si Mianda Soare, cu un program sincretic, de la clasic la modern, de la mitic la neconventional, ingemanare de  traditie si avangarda.

ruiz_del_puerto


Vineri, 11 decembrie, penultima seara a festivalului se deschide cu recitalul oferit de Catalin stefanescu-Patrascu, un chitarist la care tehnica si nuantele se impletesc ludic intr-o expresie personala. Acesta va prezenta un recital cu lucrari de Heitor Villa-Lobos, Agustín Barrios Mangoré, Manuel de Falla si Joaquín Turina. De la ora 21.00, protagonistii sunt Olivia Iancu si Claudiu Lobont, care isi vor struni chitarele intr-un program in duo de o rara plasticitate, in care suita de anotimpuri a lui Ástor Piazzolla se impleteste plastic cu acordurile clasice ale lui Mauro Giuliani..

Hibernalul de Chitara se incheie sambata, 12 decembrie, cu un regal de muzica spaniola. in prima parte a serii, publicul se intalneste cu maestrul José Luis Ruiz del Puerto, unul dintre cei mai straluciti chitaristi spanioli de astazi, aplaudat pe intreg continentul. Acesta va oferi un recital care pune in valoare contributia sensibila a femeilor la universul chitarei, prin prezentarea unor lucrari compuse de doamne precum Luisa Anido, Mariangeles Sánchez Benimeli sau Claudia Montero. in final, pe scena va rasuna vocea fabuloasa a sopranei Rodica Vica, acompaniata cu arta la chitara de Maxim Belciug. Cei doi au pregatit o suita de „Tonuri umane” de José Marín, o bijuterie a barocului spaniol oferita in prima auditie cu acest prilej.


Concertele incep la ora 20.00 si se desfasoara in Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului National al taranului Roman din Bucuresti (intrarea prin strada Monetariei). Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

afise_a3.cdr


Hibernalul de Chitara este organizat de Muzeul National al Taranului Roman si Asociatia Culturala Kitarodia si este finantat de Ministerul Culturii. 

Editia din 2015 a Hibernalului de Chitara este dedicata memoriei lui Horia Bernea (14.09.1938 – 4.12.2000), unul dintre cei mai mari pictori romani contemporani, al carui nume a ramas definitiv legat de Muzeul National al taranului Roman, pe care l-a condus timp de 10 ani. In 4 decembrie 2015, se implinesc 15 ani de cand Horia Bernea s-a despartit de noi, lasandu-ne o opera plastica mereu actuala si un demers etnomuzeografic pe care “ii placea sa il numeasca muzeologie nascanda, palpaitoare”.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate