Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
ANTISOCIAL. Manifestul pentru dialog revine la București
(Teatru)
Criza sistemului educational si conflictul dintre generatii au luat amploare in mediul online si, odata cu spectacolul ANTISOCIAL, au castigat un nou spatiu de dezbatere: sala de teatru. ANTISOCIAL este inspirat dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca, in primavara anului 2015.
Spectacolul semnat de Bogdan Georgescu reda din tripla perspectiva – elevi, parinti, profesori – debusolarea si tensiunea din invatamantul romanesc al ultimilor ani. 
ArCub – Centrul Cultural al Capitalei gazduieste ultima reprezentatie a spectacolului Antisocial din cadrul turneului national prezentat de BRD Scena9. Reprezentatia va avea loc luni, 14 decembrie 2015, de la ora 19:00, la Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84-90).

ANTISOCIAL este produs de Teatrul National „Radu Stanca“ Sibiu si de Departamentul de Arta Teatrala al Universitatii „Lucian Blaga“ din Sibiu, iar turneul Manifest pentru Dialog este sustinut de platforma Scena9 – un hotpost cultural al BRD. Actorii din distributie, masteranzi ai Departamentului de Arta Teatrala al Universitatii „Lucian Blaga“ din Sibiu, sunt: Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Calin Mihail Roajda, Alexandra serban, Cristian Timbus si Maria Tomoiaga. Managerul proiectului este Luminita Puiulet, iar echipa este completata de asistentul de regie Vlad Bacalu si de consultantul artistic Claudia Domnicar. Dezbaterile de dupa spectacol vor fi moderate de Constantin Chiriac, directorul Teatrului National „Radu Stanca“ Sibiu.

ANTISOCIAL 5 foto Bulboaca


Subiectul piesei ANTISOCIAL va este, probabil, familiar. intr-un liceu din Romania anului 2015, elevii creeaza un grup secret pe o platforma de socializare. Profesorii afla, se infiltreaza si ii demasca. Cu ajutorul unor elevi. Bogdan Georgescu, autorul spectacolului, a folosit acest punct de plecare pentru a construi o poveste complexa si provocatoare, care imbina biografiile reale ale actorilor cu teme actuale. Pentru a duce mai departe intrebarile ridicate de spectacol, acesta este urmat de o dezbatere libera cu publicul.

Turneul Manifest pentru Dialog s-a desfasurat in 21 de orase ale tarii, in perioada noiembrie – decembrie 2015: Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Iasi, Botosani, Suceava, Deva, Bistrita, Tirgu Mures, Alba Iulia, Ploiesti, Pitesti, Rimnicu Valcea, Craiova, Timisoara, Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu, Bucuresti si a adunat in salile de spectacole peste 3500 de parinti, profesori si elevi.

Mai mult, pagina de Facebook a turneului s-a transformat intr-un forum deschis pentru toti cei care au ceva de spus despre problemele ridicate de spectacol.
Aducem laolalta, in sala de spectacol, atat elevii si profesorii, cat si parintii, astfel incat, impreuna, sa identificam tarele care ne saboteaza in acest moment caile de dezvoltare pentru copii, caile de exprimare pentru profesori, caile de rezolvare a problemelor pentru parinti. Doar impreuna putem ajunge la un dialog care, in primul rand, sa nasca intrebari, si abia apoi, sa aduca posibile solutii. Nu intamplator s-a referit domnul Presedinte Klaus Iohannis in fata Guvernului, in fata Parlamentului, la nevoia uriasa de a porni o dezbatere reala la nivel national despre ceea ce inseamna educatia. Noi am prefigurat acest fapt si am abordat subiectul prin mijloace artistice. Sunt convins ca initiativa noastra va lansa noi provocari care vor arata calea normala de dezvoltare a tinerilor in aceasta societate!“ declara Constantin Chiriac la debutul turneului.

Avem o sansa importanta, in acest moment, sa punem in discutie educatia bazata pe autoritate, in care tinerii sunt tratati cu condescendenta. Vrem sa dovedim ca teatrul poate crea un spatiu in care toata lumea invata de la toata lumea, un spatiu de dezbateri in care toata lumea are drepturi egale: parinti, elevi sau profesori.“ explica Bogdan Georgescu.

Bogdan Georgescu dezvolta, prin proiectele sale din ultimii zece ani, o metoda proprie de teatru, pe care o numeste Arta Activa. A participat ca artist sau trainer la numeroase festivaluri internationale, conferinte si workshop-uri in Statele Unite ale Americii, Serbia, Moldova, Slovenia, Germania, Cehia, Franta, Spania, Marea Britanie si Romania. Se defineste ca artist si observationist. Printre premiile obtinute de Bogdan Georgescu se numara: Premiul Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, sectia romana (2010), Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun dramaturg (2011), Cel mai bun spectacol la Festivalul European la Spectacolului de Teatru, Timisoara (2012) sau premiul Cel Mai Bun Tanar Artist la Kontakt Festival, Torun, Polonia (2012).

Prin Festivalul International de Teatru de la Sibiu si programul sau de voluntariat, Teatrul National „Radu Stanca“ Sibiu, Departamentul de Arta Teatrala al Universitatii „Lucian Blaga“ din Sibiu si scoala Doctorala in Artele Spectacolului din cadrul aceleiasi universitati se profileaza ca un centru vibrant al teatrului tanar, un spatiul deopotriva al excelentei si al experimentului in artele spectacolului. Sub indrumarea reputatului manager cultural si actor Constantin Chiriac, orasul a atras in ultimii ani nume importante din artele spectacolului din intreaga lume, teatrul devenind un element definitoriu pentru brandul cultural al orasului.

Platforma culturala BRD Scena9 iti propune sa fie acel loc in care tinerii artisti viseaza, exploreaza, se exprima, invata, creeaza, produc valoare. Platforma s-a confirmat a fi un spatiu al dialogului in care coexista proiecte stralucitoare cu proiecte ce creeaza punti intre educatie si cultura, cum sunt Ideo Ideis si Manifest pentru Dialog. BRD Scena9 isi propune sa reuneasca toate aceste idei sub forma unui HotSpot cultural cu inputuri din artele spectacolului, poezie, emotie, precum si din tehnologie.

AntiSocial-kv-BOGDAN


Biletele in valoare de 40 lei (categoria I) si 25 lei (categoria II) sunt disponibile in reteaua Eventim (librariile Carturesti, Orange, Vodafone, Germanos, OMV, librariile Humanitas) si pe site-ul http://www.eventim.ro/ si pe site-ul http://arcub.ro/bilete-online/. 

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate