Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2022
Recomandări
„Săvârşin. Detaliul”, carte despre curtea monarhului: fapte, fiinţe, aşezăminte, obiecte, univers vegetal
(Istorie)
Unele carti sunt increate, ele exista cum exista timpul, fiinta si spatiul din care se tansgreseaza celula materna a tot ce se naste, doar ca intr-o zi cineva le faureste forma. Asa s-a imbracat in coperti si file o poveste a casei de familie, regale, de la Savarsin.
 
O viata cu istorie a unei case e tot pe atat de fascinant de derulat descriptiv in cuvant si ilustratii, pe cat e de trudnica ridicarea casei acesteia pe fundatie, impodobirea si ingrijirea ei! La curtea monarhului istoria e tesuta din fapte, fiinte, asezaminte, obiecte, univers vegetal… Dar, pentru ca orice carte trebuie sa aiba si ea „curtea” ei, a celei alcatuite ilustru de catre Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ai Romaniei, „Savarsin. Detaliul” este Editura „Curtea Veche”.

Ce carte! Pe raftul unei biblioteci va aparea de acum inainte inca o avere livreasca, precum e piatra scumpa a inelului! Totul o crediteaza, de la autori, la mana ce-o primeste, ochii ce-o sorb, inima ce-o preface-n bucurie. Aceasta carte a existat cu mult inaintea cladirii ei in configuratie literara. Ea a pornit a se scrie odata cu inceperea zidirii domeniului Savarsin, se scrie in continuare si se va scrie neincetat, pentru ca nicio netrebnicie umana nu va avea forta de a distruge istoria caminului regal de la Savarsin. Astazi, insa, s-au invrednicit Altetele Lor Regale Principesa si Principele sa o despacheteze din dragostea inimilor si sa o iveasca la lumina ochilor nostri.

Prezentata ales, chiar de catre Altetele Lor Regale, cartea „Savarsin. Detaliul” este adunata explicativ in cateva cuvinte de pe coperta a patra, sub chipul claritatii pe care nicio carte regala n-a dezmintit-o vreodata, astfel: „«Savarsin. Detaliul» prezinta drumul pe care l-am parcurs amandoi, autorii volumului de fata, in ultimul deceniu si jumatate, in cunoasterea, restaurarea si apoi recrearea lumii din interiorul acestei case de familie, al acestui camin regal cu valoare de simbol pentru fiecare familie de romani. [...] In timpul scurs pana la scrierea acestor randuri, amandoi am incercat sa recompunem acest minunat loc, adunand in toate felurile posibile crampeie de adevar si de stil, de inspiratie si de viziune, asa cum am crezut noi ca le-a cladit, cu iubire si gust, Regina Elena, din 1943 pana in 1948. Am facut-o folosind fiecare clipa disponibila, incercand sa ne ocupam de Savarsin in noianul celor cateva sute de angajamente publice pe care le-am avut in fiecare dintre anii care s-au scurs din anul 2001 incoace.
         
Pentru a satisface telul acestor cuvinte chematoare, cartea a ajuns deja pe rafturi, dupa lansarea ceremonioasa in foyer-ul Ateneului Roman, din 14 decembrie 2015. Cu prezenta Altetei Sale Regale Principelui Radu al Romaniei, evenimentul lansarii a decurs in spiritul traditiei dragostei de carte a Familiei Regale a Romaniei si al intotdeauna proaspetei elegante pe care-o oglindesc astfel de momente create in jurul programelor culturale ale Institutiei monarhice cu solara istorie, a noastre!
         
Directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, directoarea Editurii „CurteaVeche”, Iren Arsene, actrita Oana Pellea, maestrul Stefan Caltia au insotit evenimentul in desfasurarea lui cu prezenta personala si scurte asertiuni nelipsite de placerea, bucuria si emotia rasfoirii sumare prin orizontul tematic al cartii si coloristica aspectarii ei, cu totul atractive!
         
Corul Regal a interpretat cateva piese muzicale lirice adecvate sarbatorilor de iarna si inseparabile de summum-ul momentelor de ambianta curgatoare armonios si elegant la fiecare serbare regala!
         
Odata cu lansarea cartii „Savarsin. Detaliul” a mai fost incredintat citirii si bucurarii noastre si Calendarul regal, a carui prezentare o savarseste chiar denumirea. E cuvenita totusi mentionarea faptului ca acest calendar nu e numai o scriere incolonata pe saptamani si luni, a zilelor anului 2016, ci si o desfasurare foarte bogata de ilustratii pretioase si date istorice despre monarhia si regii Romaniei, urmand in depanare cronologica firul anului ajuns sa ne intampine sarbatoreste la inca un prag temporal al vietii noastre pe care in primul rand forta iubirii au sa il astearna cu sperante!

Lansare Carte


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate