Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Concert In memoriam Ludovic Bács la Sala Radio
(Muzică)
Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 si sta sub semnul recunostintei.
Orchestra de Camera Radio dedica acest eveniment memoriei dirijorului Ludovic Bács. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistica a muzicianului a fost strans legata de ansamblurile muzicale Radio Romania si mai ales de Orchestra de Camera Radio. 

Dirijor, compozitor, fondator de ansambluri muzicale, instrumentist si profesor de dirijat, din 1957 LudoviC Bács a avut o activitate neintrerupta la Radio Romania, in calitate de dirijor si director artistic al Orchestrei de Studio, devenita, in 1990, Orchestra de Camera Radio. A realizat nenumarate inregistrari pentru Fonoteca Radio sau diferite case de discuri. Repertoriul sau extrem de bogat si divers, cuprindea lucrari din intreaga literatura muzicala. Prin nenumaratele sale interpretari de prime auditii absolute a devenit unul dintre cei mai buni “ambasadori” ai compozitorilor romani. De-a lungul intregii sale activitati, maestrul Ludovic Bács a promovat un imens fond de lucrari vechi romanesti, pe care le-a transcris, armonizat sau orchestrat pentru a le aduce in fata publicului. Artistul a efectuat numeroase turnee in tara si in strainatate (Polonia, Spania, Germania, Olanda, Elvetia, Italia, Austria etc.). 

Concertul din 13 ianuarie va fi unul deosebit fiindca la pupitrul dirijoral se vor succeda ... patru dirijori, toti fiind fosti studenti ai maestrului Ludovic Bács! Evenimentul se va derula sub bagheta lui Marius Hristescu, Tiberiu Oprea, Radu Popa si Bogdan Voda. Repertoriul serii va include de altfel si doua compozitii semnate de Ludovic Bács, alaturi de opusuri ce apartin lui Bach, Mozart, Mascagni, Schubert s.a. 

Ludovic Bacs


La realizarea concertului vor colabora si solistii Cosmin Balean – duduk, Ioana Ionescu – pian, Verona Maier – pian, Filip Papa – violoncel si soprana Mediana Vlad.

Maestru de cor al Coralei Academice a Filarmonicii Oltenia (2001), dirijor al Corului de camera Da Capo din Bucuresti (2001-2004), dirijor al Teatrului liric Elena Teodorini din Craiova (2001-2009), al Filarmonicii Muntenia din Targoviste (2007-2011), Dirijor si Director Artistic al Filarmonicii Oltenia din Craiova (2010-2012), Marius Hristescu conduce, in prezent, orchestra Filarmonicii Muntenia din Targoviste si este invitat frecvent al filarmonicilor din tara. Anul 1999 marcheaza inceputul colaborarii cu binecunoscutul cantautor Tudor Gheorghe, colaborare in urma careia a luat nastere proiectul Anotimpurile Poeziei Romanesti. 

Prim-dirijor al Filarmonicii Pitesti, dirijor colaborator al Teatrului National de Opereta Ion Dacian - Bucuresti si invitat al multor alte filarmonici din tara, dirijorul Tiberiu Oprea este un „pionier” in domeniul muzical: in 2007 a contribuit la infiintarea Filarmonicii Pitesti (al carei director artistic a fost pana in 2010) si este initiator al orchestrei Universitatii Pitesti. Tiberiu Oprea a fost invitat sa conduca orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franta, 1997. Este invitat la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor din Bacau, Ploiesti, Craiova, Targoviste, Ramnicu-Valcea, Botosani, Orchestrei de Camera Radio, s.a. 

Radu Popa este dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul - Timisoara. Dupa studiile la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si-a continuat specializarea la Hochschule für Musik – Viena si s-a pregatit cu renumitul dirijor roman de notorietate mondiala Erich Bergel, elev stralucit al lui Herbert von Karajan. Invitat permanent al orchestrelor romanesti (Filarmonica George Enescu - Bucuresti, Filarmonica Transilvania – Cluj, Filarmonica Moldova – Iasi etc.), Radu Popa si-a construit o cariera derulata intre scenele de concert importante ale Romaniei si turnee in strainatate. 

Profesor, compozitor si dirijor,  Bogdan Voda a debutat in cariera dirijorala acum doua decenii la Filarmonica din Craiova, urmand concerte cu majoritatea filarmonicilor din tara, cu orchestre din Franta si Turcia, cu orchestre de tineret, prezente in festivaluri internationale si turnee in Franta, Marea Britanie, Spania si Turcia, inregistrari radio si CD-uri (incluzand multiple prime auditii ale unor compozitori contemporani). A colaborat cu solisti consacrati precum  Florin Croitoru, Daniel Goiti, Ion Ivan Roncea, Luiza Borac, Daniel Kientzy, Iancu Vaduva s.a.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  

Orchestra de Camera Radio_Foto Alexandru Dolea


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate