Familia vieneza a reunit patru muzicieni: de departe cel mai celebru este Johann Strauss fiul, caruia i se alatura Johann Strauss tatal - de care l-a legat o mare rivalitate artistica! – si doi frati mai tineri: Joseph si Eduard Strauss. La Sala Radio veti asculta creatii semnate de Johann Strauss tatal, Johann Strauss fiul si Joseph Strauss, ca: Povestiri din padurea vieneza (Geschichten aus dem Wienerwald), Polca pizzicato, polca Tunete si fulgere (Unter Donner und Blitz), Tritsch-Tratsch-Polka sau cunoscutul vals Vin, femei si cantec (Wein, Weib und Gesang). Seara se va incheia desigur cu doua “hit-uri” care nu mai au nevoie de nici o prezentare: Dunarea Albastra - cel mai cunoscut vals al tuturor timpurilor, considerat un al doilea imn al Austriei - si Marsul lui Radetzky.
Muzica familiei Strauss a caracterizat o epoca de aur: daca in anii ‘60 toti tinerii ascultau Beatles, muzica plina de farmec a familiei Strauss era auzita peste tot in a doua jumatate a sec. XIX, in saloanele din capitala eleganta a Imperiului Habsburgic. Johann Strauss fiul, supranumit si „regele valsului”, a compus peste 400 de valsuri, 300 de polci, marsuri si alte genuri muzicale.
“Dintre toti daruitorii de bucurie pe care i-a lasat Dumnezeu pe Pamant, Johann Strauss fiul este pentru mine cel mai drag.” – marturisea Richard Strauss, celebrul compozitor german, pe care il leaga doar o coincidenta de nume de familia vieneza.
![foto: Egyed Ufo Zoltan, ONB, 2007](https://istorieimagini2.files.wordpress.com/2016/01/iurie-florea-2.jpg?w=600&h=809)
Iurie Florea
La pupitrul dirijoral se va afla Iurie Florea, din 1996 dirijor al Operei Nationale Bucuresti si director artistic al teatrului in perioada 2007-2010. De-a lungul carierei, a fost dirijor al Teatrului National de Opera si Balet din Chisinau (1989-1996) - unde a ocupat si pozitia de director artistic in perioada 1993-1996 – a dirijat la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta (1992-1993) si a colaborat cu numeroase orchestre din tara si din strainatate. A intreprins turnee in Ucraina, Rusia, Belarus, Lituania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Franta, China, Olanda s.a., unde a dirijat concerte de muzica de opera, cu lucrari simfonice sau vocal-simfonice. A fost bursier al Conservatorului N. A. Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg. Iurie Florea este laureat al Concursului National de Dirijat (Premiul I, la editiile desfasurate la Sinaia si Constanta), iar in 1992 a obtinut Premiul National Ionel Perlea.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.
. |