Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
„Ucenicul vrăjitor”, partitura din celebra „Fantasia” (Walt Disney), la Sala Radio
(Muzică)
Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului slovac Peter Feranec, primul dirijor principal strain din istoria celebrului Teatru Bolsoi din Moscova, va propune vineri, 5 februarie (19.00) la Sala Radio o seara dedicata „povestilor”, prin doua poeme simfonice inspirate de legende.
 
Va veti intalni cu mitul celebrului cuceritor Don Juan (a carui figura emblematica s-a nascut in Renasterea spaniola), in jurul caruia Richard Strauss a creat poemul omonim si cu Ucenicul vrajitor, lucrare conceputa de compozitorul francez Paul Dukas si bazata pe poemul lui Goethe cu acelasi nume. Celebritatea acestei a doua partituri a fost asigurata de includerea sa in filmul de animatie al lui Walt Disney – Fantasia – in 1940, interpretata sub bagheta cunoscutului dirijor Leopold Stokowski si in aranjamentul acestuia pentru film. Inspirata de poemul lui Goethe, partitura romantica inscrisa in genul programatic (care urmeaza un fir narativ) descrie muzical aventurile unui tanar ucenic care incearca sa isi foloseaca puterile magice in absenta maestrului sau vrajitor, puteri care insa il depasesc si care ii scapa de sub control. 

Seara se va deschide cu Uvertura Tragica, creatie a lui Brahms. Tot in acest eveniment o veti aprecia si pe violonista Cristina Anghelescu, solista a Orchestrelor si Corurilor Radio, care va interpreta in ipostaza solistica una dintre cele mai apreciate partituri pentru vioara ale repertoriului simfonic: Concertul nr. 1 in sol minor pentru vioara si orchestra, semnat de compozitorul german Max Bruch. Acesta a compus trei concerte pentru vioara: primul dintre acestea a avut premiera absoluta in 1866, cu Bruch insusi la pupitrul dirijoral si a devenit un reper al repertoriului pentru acest instrument. 

Peter Feranec (1)


Cariera lui Peter Feranec a insemnat pana in prezent o serie de pozitii importante in institutii de prestigiu: a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor sef al Teatrului National Slovac din Bratislava, dirijor invitat al Teatrului National Ceh din Praga, dirijor sef si director muzical al Teatrului Mikhailovsky din Sankt Petersburg. Dupa debutul pe scena Teatrului Balsoi din Moscova intr-un spectacol de exceptie al Nuntii lui Figaro de W. A. Mozart, Peter Feranec a fost numit succesorul lui Alexander Lazarev, devenind astfel primul dirijor principal strain din istoria institutiei. 
Numele sau este legat de colaborarea cu orchestre de valoare precum: Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestre du Capitol Toulouse, Opera din Zürich, Orchestra Simfonica din Moscova, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestra Simfonica din Tokyo, Orchestra Simfonica din Lisabona si Orchestra Gulbenkian din Lisabona s.a. Artistul a colaborat, de asemenea, cu operele din Leipzig, Oslo, Toulouse, Moscova, Berlin, Frankfurt si multe altele.

Cristina Anghelescu


Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzica din Bucuresti la clasa maestrului stefan Gheorghiu si este solista a Orchestrelor si Corurilor Radio Romania.
Prezenta activa pe toate scenele din Romania inca din perioada studentiei, Cristina Anghelescu a fost invitata sa concerteze in sali renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski Hall – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Praga; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki. A efectuat numeroase turnee in toate tarile Europei, in Taiwan, America de Sud si cea de Nord, Africa de Sud etc.
Cristina Anghelescu a efectuat numeroase inregistrari, multe dintre ele imprimate pe CD, cu partituri celebre cum ar fi concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, “Anotimpurile” de Vivaldi si cu cele doua concerte pentru vioara compuse de George Lloyd, alaturi de renumita orchestra “Philarmonia” din Londra.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. 
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.


Orchestra Nationala Radio

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate