Intr-o editie a turneului artistul a propus publicului un program “100 % Mozart”, iar ca o frumoasa continuare a acestei “aventuri mozartiene”, de aceasta data Horia Mihail va interpreta la Sala Radio unul dintre concertele semnate de marele Amadeus: Concertul nr. 17 in sol major pentru pian si orchestra.
Evenimentul se va derula sub bagheta lui Lubnan Baalbaki, dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban, artist care se bucura de un parcurs profesional inedit si care a studiat muzica la Cluj-Napoca, sub indrumarea maestrului Petre Sbarcea.
Seara se va deschide cu uvertura operei Don Giovanni – Mozart, opera bazata pe legenda seducatorului erou Don Juan si se va incheia cu Simfonia I de Beethoven, lucrare despre care se spune ca a fost creata sub influenta predecesorilor sai pe care ii admira, Haydn si Mozart.
Lubnan Baalbaki
Nascut la Beirut, Liban, in 1981, intr-o familie de artisti, Lubnan Baalbaki, a inceput sa studieze vioara si lauta la 14 ani, la Conservatorul National de Muzica din orasul natal, continuand cu Universitatea Saint-Esprit din Kaslik. Cu ocazia unei vizite in Romania si-a cunoscut mentorul, pe maestrul Petre Sbarcea, ceea ce a determinat primirea sa in anul pregatitor la Academia de Muzica „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, in 2004. A obtinut licenta in dirijat orchestra in 2009 si a continuat studiile de masterat in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la clasa maestrului Horia Andreescu.
In Romania, a dirijat concerte la pupitrul orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania“ din Cluj-Napoca, al Operei Nationale din Timisoara, al Filarmonicii „Muntenia“ din Targoviste, al Filarmonicii „Paul Constantinescu“ din Ploiesti, al Filarmonicii de Stat Sibiu, al Filarmonicii „Mihail Jora“ din Bacau. A fondat Orchestra de Tineret din Beirut (Beirut Youth Orchestra), al carei dirijor principal este si in prezent.
Horia Mihail
Horia Mihail a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din Romania si a sustinut concerte, recitaluri solo si de muzica de camera in 18 tari, pe 4 continente. Din 2009, este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, calitate in care a sustinut numeroase concerte la Sala Radio si a participat la turnee in tara sau in strainatate.
Turneele in care artistul este implicat in continuare, printre alte proiecte solo si camerale, sunt Pianul calator, Duelul viorilor (alaturi de Gabriel Croitoru si Liviu Prunaru), Flautul de aur (alaturi de flautistul Ion Bogdan Stefanescu) si Vioara lui George Enescu la sate (alaturi de Gabriel Croitoru). In septembrie 2014, Horia Mihail a sustinut doua concerte la Kuala Lumpur, alaturi de Orchestra Nationala Radio si a fost invitat sa participe in cadrul editiei a II-a a Festivalului International RadiRo, concertand alaturi de Orchestra Simfonica Radio din Praga si dirijorul Ondrej Lenárd.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.
. |