Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Nopţi în grădinile Spaniei, la Sala Radio
(Muzică)
Vineri, 19 februarie (19.00), Orchestra Nationala Radio va invita la un eveniment special ce se va desfasura sub semnul Spaniei.
Veti avea ocazia de a-l aplauda la Sala Radio pe pianistul spaniol Josu Okiñena, cunoscut publicului din Romania gratie turneului national “Va place Brahms?” (octombrie 2013), in cadrul caruia artistul a fost invitatul violoncelistului Razvan Suma.

In programul serii veti asculta doua compozitii care stau, de asemenea, sub semnul soarelui hispanic: Spania, partitura semnata de compozitorul francez romantic Emmanuel Chabrier - compusa ca urmare a unei calatorii intreprinse de artist in tinuturile iberice - si Nopti in gradinile Spaniei, lucrarea lui Manuel de Falla, unul dintre cei mai mari muzicieni spanioli din prima jumatate a sec. XX. Concertul este realizat cu sprijinul Institutului Cervantes.

Nicolae Moldoveanu

Nicolae Moldoveanu


Evenimentul se va derula sub bagheta lui Nicolae Moldoveanu, muzician roman care si-a construit un frumos parcurs in lumea artistica internationala. In cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veti asculta si Simfonia a V-a de Beethoven, supranumita Simfonia Destinului. Una dintre cele mai des interpretate simfonii din toate timpurile, creatia lui Beethoven a avut premiera absoluta la Viena, in 1808, sub bagheta compozitorului. Considerata una dintre partiturile simfonice cu cel mai mare impact emotional asupra publicului, Simfonia Destinului a influentat creatiile multor altor mari compozitori, ca Brahms, Ceaikovski, Mahler sau Berlioz. Schumann scria despre lucrarea lui Beethoven: „Desi atat de des ascultata, inca isi exercita puterea peste timpuri, ca acele mari fenomene ale naturii, care, indiferent cat de des se petrec, ne umplu de uimire si de veneratie. Aceasta simfonie va trece peste secole (...).”

Josu Okinena_foto Unai P. Azaldegui (1)

Josu Okiñena


Actualmente profesor universitar si sef de catedra al departamentului de cercetare si doctorate la Universitatea Muzikene din San Sebastian, Josu Okiñena are o activitate solistica importanta alaturi de artisti precum Alan Gampel, Migel Etuarte, Almudena Ortega sau Maite Maruri. 
A studiat la Conservatorul Superior de Muzica din San Sebastian, iar ulterior si-a perfectionat pregatirea la Conservatorul Regal de Muzica din Madrid. La Santiago de Compostela a fost distins, de asemenea, cu premiul Andres Segovia y Jose Miguel Ruiz Morales, pentru interpretarea muzicii spaniole. 
Josu Okiñena a cantat cu solisti precum Eduard Wulfson, Marta Almajano, Itxaro Mentxaka, Enrique Baquerizo, Lola Casariego si altii, iar in formatii camerale a participat la numeroase festivaluri, precum Quincena Musical din San Sebastian si alte evenimente similare in Granada, Tours si Peralada. A colaborat peste sase ani cu soprana spaniola Almudena Ortega, obtinand aprecierea unanima a publicului si a presei pentru concertele sustinute in Cuba, America si Spania, realizand in acelasi timp inregistrarile pe CD a integralei lucrarilor pentru voce si pian ale compozitorului basc Aita Donostia.

Violonist, corepetitor, organist si nu in ultimul de rand dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii romani care si-a construit un frumos parcurs in lumea artistica internationala. Pregatirea sa muzicala l-a purtat in apreciate institutii de invatamant superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) si apoi la Basel si Berna si in cele din urma la Academia Regala de Muzica din Londra.
Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numara: Filarmonica Regala din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Camera din Stockholm, Manchester Camerata, Orchestra Nationala din Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Regale, Orchestra de Camera din Scotia, Orchestra Simfonica din Islanda, Orchestra Simfonica Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varsovia, Orchestra Simfonica din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care il leaga o colaborare deosebita se afla English Sinfonia si London Mozart Players, iar pana in anul 2012 Nicolae Moldoveanu a fost si dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca. 

Josu Okinena_foto Unai P. Azaldegui (2)


Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. 
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate