Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 august 2019
Recomandări
„Dragobetele sărută fetele” – eveniment folcloric la Sala Radio !
(Muzică)
Sarbatoarea dragostei la romani – Dragobetele (24 februarie) – este marcata si in acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio. Devenit o traditie a stagiunii Orchestrei de Muzica Populara Radio - dirijata de Adrian Grigoras - concertul prezentat sub titlul „Dragobetele saruta fetele” se va desfasura duminica, 21 februarie, ora 17:00, la Sala Radio.
Dragobetele este echivalentul romanesc al zilei Sfantului Valentin (Valentine’s Day), aniversare a indragostitilor preluata din cultura occidentala. Personaj mitologic pe meleagurile carpatine, asemanator lui Eros sau Cupidon, se spune ca Dragobete provine chiar din folclorul vechilor daci. Era fiul Babei Dochia - alt personaj de legenda al romanilor - si initial era un petitor si un nas al animalelor, devenit ulterior protector al iubirii celor care se intalnesc in ziua de Dragobete, iubire care tine tot anul, asa cum si pasarile "se logodesc" in aceasta zi. 
in satele romanesti rasuna zicala : „Dragobetele saruta fetele”, iar traditiile si credintele legate de acest moment special al anului erau numeroase. Fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare, porneau in cete prin lunci si paduri si cantand culegeau primele flori de primavara. Fetele adunau ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. Baietii mergeau in satele vecine, chiuind si cantand peste dealuri, pentru a participa acolo la sarbatoarea Dragobetelui. De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator (urmate uneori de logodnele adevarate) sau fetele si baietii se faceau frati de sange.

Concertul de la Sala Radio va fi sustinut de tineri si foarte tineri artisti, cupluri deja cunoscute ale scenei folclorice romanesti : Silvana Raciu, Valentin Sanfira, Emilia Dorobantu, Mihaela Istrate, Ciprian Istrate, Ancuta Corlatan, Radu Lazar, Lucian Motovelet, Florin Boita, Narcisa Baleanu, Ilie Caras, stefania Narenji, Florin Parlan, Letitia Boroi, Ioana Stetco, Ciprian Poenar, Raluca Burcea, Marian Vijoi, Liviu Olteanu,  Georgiana Aurica, Florin stefan, Andreea Chisalita. 
In rolul lui Dragobete il veti aplauda in spectacolul de la Sala Radio pe carismaticul solist de muzica populara Nicolae Datcu.

Un concert Radio Romania.
Coproducator Televiziunea FAVORIT.
Parteneri media: Radio Antena Satelor, Radio Romania Actualitati.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  

AFIS DRAGOBETE m


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate