La inceput a fost folclorul. Muzica bruta, invatata sa ne spuna trairile, sa ne arate natura, sa ne vorbeasca despre identitate si despre ceea ce de drept ne apartine. Expresie completa si complexa a tuturor simturilor autentice romanesti, a rezistat oricaror incercari de falsificare pe care secolul XX i le-a propus. A trebuit sa vina deceniul sapte pentru ca Phoenix sa-i rastoarne cuvintele in necuvinte, sa disocieze ce era trainic sudat, sa asocieze ce la inceput parea incomunicabil, si folclorul arhaic sa primeasca astfel dimensiunea ce i se cuvenea: modalitatea de exprimare moderna.
Legenda celor ce ne-au dat nume in umbra marelui URSS incepe cu Nicu Covaci, artistul care a realizat prima conexiune intre folclorul arhaic romanesc, precrestin, si muzica rock, aducand astfel in fata publicului un nou gen de muzica: etno-rockul care timp de peste jumatate de veac l-a caracterizat.
Sustinut de artisti de exceptie ca Adrian Naidin, Maria Casandra Hausi, Roxana Zanga si Daath Yug, evenimentul propune adevaratul concept de rock cu influente din folclorul autentic romanesc si spune povestea inceputurilor muzicii Phoenix – momentul in care ne aflam in expozitiune, cand inca nu se intamplase nimic, cand trecerea de la Beatles, Kinks si Rolling Stones catre un nou gen de muzica, eliberat de alte influente exterioare, a transformat muzica lui Nicu Covaci in proiectul unicat pe care il reprezinta si astazi.
Personalitate artistica fascinanta, cu tot cu mirifica-i metaforie, Adrian Naidin imbina cu succes muzica clasica, jazzul cu influente romanesti si folclorul stilizat intr-o poveste unica si mereu de actualitate. Proiectele lui au dus muzica arhaica pe scene ale pieselor de teatru, pe cele unde s-a interpretat muzica moderna, dar si in cadrul marilor evenimente Phoenix din care a fost nelipsit.
Starea de a fi a Casandrei Hausi este cea de poezie. Cu vorba, cu privirea, cu gandul si cu cantul, ea este autentica. Probabil nici un alt interpret din generatiile tinere ale cantului folcloric nu este atat de dedicat traditiilor reale, interpretarii clare, adevarate si dimensiunii spirituale a tot ceea ce poate fi mai pur si mai frumos in muzica arhaica.
Roxana Zanga si Daath Yug sunt doi tineri care in ultimii ani au plecat intr-o calatorie uimitoare prin Europa pentru a arata lumii ce inseamna muzica si instrumentele traditionale romanesti – cavalul, tulnicul, buciumul, precum si multe altele cu care vor dori sa va surprinda. Proiectul lor muzical (formatia Drum’n’flute pe care au fondat-o si in cadrul careia activeaza) are ca punct de plecare ”Strunga” lui Nicu Covaci si continua genul etno-rock intr-o expresie noua, cuprinzatoare, care ii reprezinta intru totul.
Biletele se gasesc in reteaua Eventim (online pe eventim.ro si in reteaua de magazine partenere: Orange, Vodafone Germanos, librariile Carturesti si Humanitas, hipermarketurile Carrefour si benzinariile OMV) si MyTicket (Diverta, Magazinul Muzica, Libraria Eminescu, si online pe myticket.ro). Pretul biletelor in perioada presale este de 70 de lei lei (loc VIP in fata scenei) si 50 de lei (loc la masa, in sala).
. |