Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 martie 2024
Recomandări
Lansare de carte: Viziunea educativă a lui Edith Stein de Éric de Rus
(Literatură)
In perioada 1 – 3 martie 2016 vor avea loc o serie de evenimente de lansare a volumului Viziunea educativa a lui Edith Stein. Éric de Rus, aparut la Editura Spandugino.
-Marti, 1 martie 2016, ora 19:00, la Libraria Bizantina (Bucuresti). Prezinta cartea alaturi de autor Conf. Univ. Dr. Tereza-Brandusa Palade – SNSPA, Facultatea de Stiinte Politice

-Miercuri, 2 martie 2016, ora 11:00, la Facultatea de Teologie Greco-Catolica (Oradea). 

-Joi, 3 martie 2016, ora 19:00, in Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul National George Enescu (Bucuresti). Lansarea va fi urmata de un recital de pian al doamnei Elizabeth Sombart din Elvetia

Asemeni chintesentei, aceasta lucrare este rodul unei prelungi frecventari a operei lui Edith Stein, a unei urmariri atente a itinerariului sau filosofic si spiritual, a teoriei sale antropologice in raportul ei cu educatia. 

In gandirea acestui autor, problema educatiei ocupa un loc central, cu toate ca nu este elaborata intr-o forma sistematica. Intr-adevar, consideratiile legate de aceasta tematica se gasesc raspandite in toata opera sa, de unde si legitimitatea deplina a unui proiect de reconstituire a arhitecturii sale de ansamblu. 

Pentru Edith Stein, educatia este o „arta de a-si modela propria viata”, un gest activ, o veritabila creatieta perspectiva, suntem invitati sa urmam pas cu pas aplicarea efectiva a gestului educativ, tot asa cum urmarim o linie melodica.

In ce consta insa experienta profunda pe care o avem atunci cand ascultam o melodie? „O melodie nu este pentru noi o simpla succesiune de sunete pe care le percepem prin intermediul auzului. In aceasta melodie, auzim cantand chiar sufletul uman.” Cu alte cuvinte, articulatiile care construiesc din interior o melodie sunt tot atatea puncte de sprijin care permit degajarea miscarii sale vivace, fara sa-i blocheze avantul. In acelasi fel, pornind de la dimensiunile esentiale ale fiintei umane, Edith Stein considera miscarea melodica inerenta gestului educativ ca pe o manifestare a „notei pure data de fiecare creatura.

*****
Éric de Rus este asociat Grupului de cercetare “Etica si personalism”, din cadrul Facultatii de Filozofie a Institutului Catolic din Toulouse. A consacrat doua studii ample gandirii lui Edith Stein (Éd. du Cerf, 2006 si 2008). Din cartile recente: L’Art et la vie (Éd. Du Carmel, 2009) si Quand la vie prend corp (col., Éd. Du Cerf, 2012).

eric_coperta_BT_18.02.outlines.indd


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate