In numai 35 de ani de viata, Mozart a compus un numar imens de lucrari, in diferite genuri muzicale: peste 600 de compozitii (opere, simfonii, concerte, partituri corale etc.), ducand la nivel de perfectiune un numar considerabil dintre creatiile sale. Genialul artist din Salzburg a fost idolatrizat de multi mari compozitori. Despre Amadeus, Wagner spunea “Cel mai extraordinar geniu il ridica pe Mozart deasupra tuturor maestrilor, in toate secolele si in toate artele.”, iar Ceaikovski marturisea “Mozart este punctul culminant pe care frumusetea l-a atins in sfera muzicii”.
In seara de la Sala Radio dedicata exclusiv marelui Mozart veti asculta Casatiunea nr. 1 in sol major, gen muzical compus pentru evenimente in aer liber desfasurate in timpul verii, aceasta lucrare fiind conceputa pentru a celebra trecerea studentilor din Salzburg la un ciclu de invatamant superior. Concertul nr. 20 in re minor pentru pian si orchestra a avut premiera la Viena in 1785, cu Mozart insusi ca solist. La Sala Radio il veti asculta in ipostaza solistica pe pianistul Lucian Velciu. Seara se va incheia cu Simfonia nr. 36, supranumita Linz, de la numele orasului austriac unde Mozart a facut un popas in drumul dintre Viena si Salzburg. Familia nobiliara din oras i-a cerut sa prezinte un concert, ceea ce a facut ca genialul Amadeus sa scrie simfonia in doar 4 zile!
Evenimentul se deruleaza sub bagheta lui Cristian Brancusi, membru fondator al Orchestrei de Camera Radio si dirijor principal al acesteia. Din 1990, artistul a prezentat alaturi de ansamblu sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrari preclasice la creatie contemporana. Atras in egala masura si de muzica de avangarda, este deseori invitat sa dirijeze in Festivalul "Saptamana Internationala a Muzicii Noi", precum si in cel intitulat "Worldmusic Days". Activitatea sa de dirijor cuprinde imprimari pentru radio, televiziune, muzica de film, pentru casa de discuri "Electrecord" si AKSAK (Franta), concerte simfonice si spectacole de opera. A fost apreciat si in concertele pe care le-a dirijat in afara tarii, in Italia, Germania. Polonia, Rusia, Filippine, SUA, Spania, Venezuela, Uruguay etc.
Pianistul Lucian Velciu a sustinut recitaluri pe diferite scene: Universitatea de Muzica Luxemburg, Sala Studio a Ateneului Roman Bucuresti, Muzeul National George Enescu, Muzeul de Arta din Constanta, Palatul Mogosoaia, Castelul Peles, Sala Radio s.a.
Lucian Velciu a participat la programul de perfectionare din cadrul Colegiului Pro (1998-2001) si la un curs de vara (iulie 2002) sustinut in Luxemburg de pianista Dana Protopopescu. Pianistul a castigat laurii unor competitii de gen: premiul al II-lea la Concursul international de pian Carl Filtsch Sibiu - editia 1997, Premiul I si Marele Premiu la Concursul Pro Piano – 2001, Bucuresti.
Prezenta pe podiumul de concert a inceput din perioada studiilor universitare cand a sustinut diferite recitaluri. A fost invitat in emisiuni ale posturilor Radio Romania si TVR, realizate de Iosif Sava, Rodica Sava si Ivona Cristescu, iar dupa 1998 a sustinut recitaluri in emisiuni televizate la PRO TV.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.
. |