Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 august 2019
Recomandări
Cristian Mandeal dirijează “Eroica” (Beethoven) la Sala Radio
(Muzică)
Dirijorul Cristian Mandeal revine ca invitat la pupitrul Orchestrei Nationale Radio si va propune vineri, 4 martie (19.00) un frumos concert Beethoven / Brahms la Sala Radio, ocazie de asculta si celebra creatie beethoveniana Simfonia a III-a, supranumita „Eroica”.
 
Lucrarea a fost dedicata initial lui Napoleon, conducator despre care Beethoven credea, la momentul conceperii simfoniei sale, ca va inspira si va conduce o Europa bazata pe principii umanitare, de egalitate si libertate. In ciuda faptului ca Beethoven si-a retras ulterior dedicatia catre Napoleon, motivele fiind inca dezbatute si discutate de muzicologi, simfonia sa a fost inspirata de personalitatea si viata marelui lider si ramane cea mai lunga simfonie a sa si una dintre cele mai impunatoare simfonii create vreodata, partitura ce a marcat atat creatia lui Beethoven, cat si istoria muzicii. 
Seara se va deschide cu uvertura “Coriolan”, compusa de Beethoven pentru tragedia omonima scrisa de Heinrich Joseph von Collin, care, desi inspirata de acelasi erou semi-legendar al Romei antice – generalul Gaius Marcius Coriolanus – are un subiect usor diferit de mult mai cunoscuta piesa de teatru a lui Shakespeare.

Oxana Corjos


O veti aplauda de asemenea la Sala Radio pe pianista Oxana Corjos, in ipostaza solistica in Concertul nr. 2 in si bemol major pentru pian si orchestra semnat de Brahms. Unul dintre cele mai dificile concerte pentru un pianist, ce solicita o mare virtuozitate tehnica, partitura a avut premiera absoluta la Budapesta, in noiembrie 1881, cu Brahms insusi ca solist si a inregistrat un succes de public imediat, ceea ce l-a determinat pe compozitor sa inceapa un periplu european pentru a-si interpreta creatia in mai multe orase. 

Cristian Mandeal_foto Romi Draghici


In cei peste 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, Cristian Mandeal si-a exercitat profesia in Romania si in strainatate. Ca dirijor principal si director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie – etalon pentru Romania. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) si la Orchestra Nationala Basca - San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 – 2008) - primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) si al Filarmonicii din Copenhaga.
Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime auditii absolute, in special ale compozitorilor romani, dar si straini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programandu-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera „Oedipe” in prima auditie britanica (la Festivalul de la Edinburgh - 2002) si italiana (Teatro Lirico di Cagliari, 2005). Din 2008 este Presedintele Societatii „George Enescu” din Londra.
Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.

Oxana Corjos si-a insusit primele notiuni muzicale din copilarie, fiind parte a unei familii de muzicieni. A urmat apoi cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore.
A fost distinsa cu numeroase premii obtinute la concursurile organizate la Roma, in anul 1991 si la Barcelona, in anul 1986. Anul 1992 i-a adus pianistei Premiul “Cella Delavrancea”. De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galati, Misha Katz, Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Petre Sbarcea, Gheorghe Costin, Emil Simon, Corneliu Dumbraveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu.
In tara, Oxana Corjos a sustinut concerte alaturi de cele mai reprezentative orchestre, precum si cu Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Turneele in Elvetia, Republica Moldova, Spania si Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul si critica de specialitate apreciind la superlativ prestatiile sale artistice. 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. 
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate