Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 februarie 2023
1882 • Se naste James Joyce
1889 • În fata Teatrului National Bucuresti sunt instalate primele doua lampi electrice pentru iluminatul public
1928 • Apare revista „Bilete de Papagal", sub directia lui Tudor Arghezi
1990 • Este reînfiintata Societatea Româna de Filosofie
Recomandări
Francofonia lui Aleksandr Sokurov deschide BIEFF 2016
(Cinema)
Francofonia, de Aleksandr Sokurov, Cel mai bun film european la Festivalul International de Film de la Venetia, are avanpremiera in Romania in deschiderea celei de-a 6-a editii a Festivalului International de Film Experimenal Bucuresti BIEFF. Autorul capodoperelor Faust, castigatorul Leului de Aur la Venetia, care a inchis editia din 2011 a BIEFF, si Arca ruseasca, se intoarce la Bucuresti cu povestea captivanta a muzeului Luvru in timpul ocupatiei naziste a Frantei, care ii va fascina pe spectatori luni, 14 martie, de la 20:00, la CinemaPRO.
Filmul va avea premiera in cadrul TIFF 2016. 

Incepand cu 4 martie, biletele la gala de deschidere BIEFF pot fi achizitionate online in avans la pretul de 15 lei, prin Eventbook.ro. In ziua proiectiei si la intrare biletul va costa 20 lei.

francofonia


La treisprezece ani de la Arca ruseasca – binecunoscutul film construit dintr-un singur plan-secventa, o calatorie prin Muzeul Hermitage din St. Petersburg – Sokurov ajunge acum la Muzeul Luvru din Paris. Regizorul rus, una dintre referintele in cinema-ul contemporan de avangarda, ne prezinta relatia neasteptata dintre Jacques Jaujard, directorul Muzeelor Nationale din Franta din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si Contele Franziskus Wolff Metternich, reprezentantul artistic al celui de-al Treilea Reich, cei doi colaborand pentru a proteja si pastra valoarea inestimabila a Muzeului Luvru, in mijlocul unuia dintre cele mai devastatoare conflicte cu care s-a confruntat omenirea.

Cu acest film sofisticat, complex si pe de-a-ntregul captivant, Sokurov arunca o noua privire visatoare asupra muzeului si realizeaza un cine-poem compus ca o instalatie de tablouri, in care imbina cadre din jurnale de stiri cu imagini ale Parisului contemporan si scene fantastice. Francofonia prezinta numeroase incercari de definire a culturii franceze si europene, a rolului muzeului de a conserva arta si a relatiilor dintre arta si putere. (Peter Bradshaw, The Guardian). 

Francofonia-de-Aleksandr-Sokurov-4


Competitia Internationala - Urban Rituals

Urban Rituals grupeaza patru filme care jongleaza cu particularitatile diverselor noastre practici socio-culturale. Fie dominante sau parte a „subculturii”, aceste obiceiuri infloresc cu o forta vitala, care le face pe fiecare dintre ele unice si indispensabile pentru cei ce le adopta. 

Sub bolta linistitoare a „visului american”, cineasta Mara Trifu creaza in Perfection Is Forever o alegorie acut observationala a nesfarsitei noastre cautari a frumusetii. In interiorul culturii extravagantei si a alter-ego-urilor din Los Angeles, suntem ghidati de doi cruciati ai acestui ideal: un imitator al lui Superman si un travestit pe nume MonaLiza Doomsday. Surprinsi in mediul lor de la periferia orasului agitat, cei doi ne conduc prin ritualurile lor de infrumusetare. 

Douwe Dijkstra revine la BIEFF cu cel mai recent film al sau, premiatul Supporting Film. O scrisoare de dragoste adresata cinema-ului, filmul inteligent si inventiv al lui Dijkstra exploreaza relatia zbuciumata dintre spectator si cinema. Experienta personala de a urmari filme este examinata de spectatori de toate varstele, ale caror marturii devin, in mainile ilustrative si animatoare ale lui Dijkstra, lumi individuale de o minunatie artizanala si exuberanta copilareasca. 

In Buffalo Juggalos de Scott Cummings, un grup de membri Juggalo (fanii devotati ai trupei de rapcore Insane Clown Posse), ascunsi in spatele machiajului lor ritualic, sunt surpinsi in tablouuri de tip natura moarta. Cu fiecare cadru comfortul suburbiei este dezechilibrat, pe masura ce ethos-ul Juggalo se manifesta, afundandu-ne in psihicul sau suprarealist si in filosofia de viata a unei subculturi americane, care se reduce la „Ma doare in cot”.

O fascinanta „calatorie spre centrul pamantului”, The Diver este un captivant pelerinaj metafizic in slujba comunitatii. In viziunea lui Esteban Arrangoiz, povestea lui Julio, scafandrul care desfunda caile subterane din Mexico City, transcende utilitatea sa sociala. Fiecare scufundare devine, pentru Julio si implicit pentru noi, un act ritualic, care ne transpune intr-un altered state of consciousness, purtandu-ne, via fascinante peisaje abstracte cu deseuri filmate pe un 16mm pictural, intr-un teritoriu misterios.

BIEFF & MUBI propun publicului din Romania acces la o cinemateca personala, intre 7 – 13 martie

BIEFF 2016 ofera, in colaborare cu MUBI, o serie de filme si autori de referinta din istoria cinema-ului experimental, care vor putea fi vizionate online de abonanatii platformei MUBI timp de o luna, incepand cu 7 martie. Cate un film nou pe zi, timp de 7 zile. MUBI este o platforma online de Video on Demand care se axeaza pe filme cult, clasice, independente iar printre autorii propusi in acesta saptamina se numara: Chris Marker, Agnes Varda, Jonas Mekas, Pere Portabella, Hans Richter si Peter Tscherkassky. Programul complet BIEFF x MUBI este diponibil pe site-ul www.bieff.ro. 


francofonia-poster


Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF are loc in perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul taranului si Cinema Elvire Popesco si este sustinuta de: Administratia Fondului Cultural National, Institutul Cultural Roman, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului tarilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elvetiei, Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultura, Dacia, TNT, JTI, NouMax, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Nationala de Arte, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Uniunea Cineastilor din Romania, MUBI, Centrul National al Dansului Bucuresti, Saptamana Sunetului, Journey Pub, Control Club, Lente & cafea; bilete prin Eventbook. 

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate