Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 iulie 2019
Recomandări
“Stabat Mater” de Rossini, sub bagheta lui David Crescenzi, la Sala Radio
(Muzică)
Vineri, 11 martie (19.00), dirijorul de origine italiana David Crescenzi, director artistic si dirijor principal al Operei din Cairo, va invita sa ascultati, in interpretarea Orchestrei Nationale Radio, Stabat Mater, partitura semnata de cunoscutul compozitor de opera Gioachino Rossini.
Lucrarea este inspirata de imnul religios catolic din sec. XIII - Stabat Mater Dolorosa – inchinat Fecioarei Maria si suferintelor indurate de aceasta in timpul crucificarii lui Iisus Hristos. Solistii pe care ii veti aplauda la Sala Radio sunt Sorina Munteanu - soprana, Antonela Barnat – mezzosoprana, Adrian Dumitru – tenor si Cristian Hodrea – bariton. Evenimentul va avea loc cu participarea Corului Academic Radio, pregatit pentru prima oara de noul sau dirijor, Ciprian Tutu.

Premiera absoluta a lucrarii la Paris, in 1842, a fost un triumf in epoca. In acelasi an a avut loc si premiera italiana a partiturii, la Bologna, sub bagheta celebrului compozitor Gaetano Donizetti. Si acest eveniment s-a bucurat de acelasi succes ca la Paris, iar Donizetti scria: „Entuziasmul publicului este imposibil de descris. Chiar si la repetitia generala, la care Rossini a asistat, in mijlocul zilei, a fost insotit spre casa de peste 500 de spectatori care il ovationau. Acelasi lucru s-a petrecut dupa premiera, sub fereastra lui Rossini, dat fiind ca acesta nu isi facuse aparitia in sala de concert.

In aceeasi seara veti asculta la Sala Radio si Schumann: Concertul in la minor pentru pian si orchestra, in interpretarea solistica a pianistei Dana Borsan, solista a Orchestrelor si Corurilor Radio. O frumoasa partitura a curentului romantic, concertul a avut premiera absoluta in 1846, in interpretarea solistica a sotiei compozitorului, apreciata pianista Clara Schumann.

David Crescenzi_modif


Dirijorul David Crescenzi a fost numit, din septembrie 2014, director artistic si dirijor principal al Operei din Cairo. In iulie 2015, David Crescenzi a dirijat La Bohème de Puccini la Festivalul de Vara al Arenei Sferisterio din Macerata. in ianuarie 2012 a intreprins un turneu in Germania si Franta cu Bergische Symphoniker, in acelasi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro si a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn - Elvetia. 
Printre realizarile sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, in calitate de dirijor invitat, intre anii 1998 si 2003, unde a pregatit si dirijat Barbierul din Sevilla, Contract de casatorie, Domnul Bruschino de Rossini, Elixirul dragostei de Donizetti, Tosca de Puccini, Bal mascat, Aida si Rigoletto de Verdi. 
Din anul 2002 colaboreaza cu Opera Nationala Romana din Timisoara, unde a dirijat numeroase spectacole de opera. In anul 2011 a intreprins un turneu in Italia, la pupitrul orchestrei Filarmonicii Marchigiana, avandu-l ca solist pe celebrul violonist Uto Ughi. A dirijat in cadrul Operei Nationale Bucuresti, Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, Operei Nationale Romane din Iasi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Dana Borsan a sustinut concerte si recitaluri in Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franta, Spania, Anglia, China, Franta, Norvegia s.a. Este prezenta in fiecare stagiune si pe scenele filarmonicilor din tara, iar repertoriul  sau include peste 50 de concerte, precum si programe atractive de recital si de muzica de camera. Desi prefera creatiile clasicismului vienez si ale marilor romantici - Schumann, Chopin, Liszt, Brahms - artista are in repertoriu si lucrari inedite, prezentate in prima auditie la Bucuresti - Concertele pentru pian si orchestra de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduta.
In anul 2011, pianista a fost invitata sa concerteze in cadrul Festivalului international Robert Schumann de la Zwickau  - Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra de Brahms si in cadrul Festivalului George Enescu - Concertul pentru pian si orchestra de Hanns Wolf.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. 
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  

ONR cu David Crescenzi_foto Stefan Sandu_Mediafax


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate