Adrian Suciu, Robert G. Elekes și Mircea Florian, la cea de-a patra ediție „Citesc poezie” | |
(Literatură) |
Adrian Suciu, Robert G. Elekes (invitati: Tara Skurtu si Radu Muresan) si Mircea Florian (invitat Dragos Andriana) vor fi participantii celei de-a patra editie a intalnirilor literare „Citesc poezie”, care va avea loc pe 11 martie, ora 19:30, in Mansarda Carturesti Verona (strada Arthur Verona, 13-15). |
Moderatorii si realizatorii programului sunt Emilia Zainel si Mircea Dan Duta.
In editiile precedente au fost abordate teme diverse precum: transmiterea si receptarea poeziei, cautarea poeziei (la propriu si la figurat), dar si modul de „asteptare” al poeziei. Aceasta intalnire literara va fi sub semnul lunii martie, unde femeia va ocupa un loc special in poemele celor trei autori. Spectatorii vor avea parte de surprize, atat din partea invitatilor, cat si a moderatorilor.
Intalnirile au ca scop popularizarea poeziei si atragerea catre ea a unui numar cat mai mare de cititori. Ele vor avea loc in fiecare a doua vineri din luna, la Ceainaria Libraria Carturesti Verona. Urmatoarea editie se va desfasura pe 8 aprilie, de la ora 19:00.
„Citesc poezie” este numele unei campanii care a debutat in urma cu cinci luni si care are ca scop constientizarea importantei poeziei in viata noastra. Ea se adreseaza atat celor care citesc poezie, cat si celor care vor sa descopere lumea unica a versurilor. Pe pagina de facebook a campaniei se pot citi poeme ale unor autori consacrati, nenumarate motive pentru care scriitori, jurnalisti, critici etc. citesc poezie, dar si motive pentru care cititorii aleg sa descopere aceasta delicata forma de expresie.
Adrian Suciu - Nascut la 21 decembrie 1970, Nasaud. Absolvent de Litere la Cluj si de tot felul de cursuri, scoli si stagii postuniversitare si de perfectionare prin tara si peste granite. De-a lungul vremii, intr-o poeticeasca succesiune, a schimbat tot felul de meserii si functiuni incercand sa performeze in fiecare dintre ele, cu banuiala ca din literatura nu se poate trai decat prost: miner, electrician, bisnitar, profesor, ziarist, tehnician maseur, consilier de imagine, functionar parlamentar, functionar guvernamental. Evident, lista va continua. Carti publicate: E toamna printre femei si in lume, versuri, Ed. Echinox, Cluj, 1993; Singur, versuri, Ed. Euphorion, Sibiu, 1996; Nopti si zile, versuri, Ed. Arhipelag, Targu Mures, 1999; Din anii cu seceta, versuri, Ed. Grinta, Cluj, 2005; Sex cu femei, roman, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2008; Viata fara urmari, versuri, Ed. Brumar, Timisoara, 2010; Mitologii aminate, versuri, Ed. Herg Benet, Bucuresti, 2011; Un roman de rahat, roman, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2013; Profetul popular, versuri, Ed. Tracus Arte, Bucuresti, 2015.
Prezent in numeroase antologii literare in tara si strainatate, carora nu a fost curios sa le faca o inventariere exhaustiva. Tradus in ebraica, engleza, franceza, germana, italiana, maghiara, occitana si tot felul de alte limbi. In calitate de castigator a tot felul de premii literare, inclusiv unele acordate de USR, ceea ce reprezinta cireasa de pe tort, cere oficial si degeaba o subventie de la Ministerul Culturii pentru acoperirea costurilor de depozitare a nenumaratelor diplome lasate deja prin testament statului roman. In calitate de editor si presedinte al Asociatiei Culturale Directia 9 a publicat o gramada de carti de poezie misto ale altora si a organizat tot felul de evenimente literare la care nu s-a scorojit varul pe pereti de plictiseala. Restul e istorie…
Robert G. Elekes s-a nascut intr-o familie multietnica pe 28 ianuarie 1985, in Brasov. A terminat Colegiul National „Aprily Lajos” din Brasov in 2004 si apoi a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Transilvania din Brasov in 2008. In 2012 a primit titlul de doctor de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu pentru o lucrare despre literatura de expresie germana din Romania in perioada comunismului. Debutul absolut are loc in 2012 in Revista “Corpul T” cu poezia Speologia Sinelui. In prezent preda literatura si traduceri la Universitatea Transilvania din Brasov si la Universitatea Sapientia din Targu Mures. Volumul aici imi iau dintii-n spinare si adio, aparut la editura Tracus Arte in 2015, reprezinta debutul lui in volum. Dupa publicarea primului sau volum a primit Premiul National de Poezie Iustin Panta pentru debut, Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, Opus Primum si a fost nominalizat in cadrul Galei Tinerilor Scriitori pentru premiul Tânarul Poet al Anului. Foto afis: © Horia Petrascu.
Robert G. Elekes ii va avea ca invitati pe poeta Tara Skurtu si pe chitaristul Radu Muresan.
Tara Skurtu & Radu Muresan
Tara Skurtu - este poeta si traducatoare si locuieste la Boston. Este beneficiara unei Burse Fulbright pentru Romania (2015-2016), a Bursei Robert Pinsky si laureata a doua premii din partea Academy of American Poets. In ultima perioada, a publicat poeme in The Kenyon Review, Plume, Poetry Review si Poetry Wales.
Radu Muresan - este un muzician brasovean care lucreaza cu Robert G. Elekes de mai mult de un an la diferite proiecte de performance poetry. Cei doi au citit/cantat in ultimul timp in cadrul clubului de lectura Dactar Nicu's Skyzoid Poets, in cadrul clubului de lectura Institutul Blecher si in cadrul festivalelor Amural si Bohemian Square.
Mircea Florian - este autor, muzician si artist vizual, cunoscut in primul rand datorita creatiei sale experimentale, care imbina fascinatia pentru instrumentele (muzicale) arhaice cu interesul pentru tehnologia digitala. Publica poezie din a doua jumatate a anilor 60, prezentand unui public interesat ceea ce numeste el „melopoia”. A cantat de timpuriu in diferite formule stilistice, a devenit cunoscut si sub numele „Florian din Transilvania”, a compus muzica de concert, de teatru si film, a lucrat cu medii extrem de variate si a participat ca artist in numeroase expozitii.
Mircea Florian il va avea ca invitat pe Dragos Andriana.
Dragos Andriana - Ageeno-trist cu norma intreaga,/ Fost scoicar prin Paris,/ Sanchilot si comunard pe vremea cireselor,/ Dum-dum-pac & cetera cu scârt-sacâz./ Ada mama adidasii, ca ma duc!
Emilia Zainel (n. 1990, Craiova). Licenta in jurnalism. Master in filosofie. A debutat cu volumul de poezie in afara timpului, ed. Tracus Arte, 2015. PR & Marketing la Brightics.ro, Trainer la Centrul de Terapie prin Ras Mandarin si la Scoala de valori (ONG); Voluntar in diverse proiecte. Este initiatoarea campaniei de constientizare Citesc poezie, in prezent realizatoarea si moderatoarea serilor literare Citesc Poezie. Aparitii in reviste: ,,Revista Familia”, ,,Moldova literara”, ,,Algoritm Literar”, ,,Actualitatea Literara”, ,,Profil Cultural”, ,,Sibiu Universitar”, ,,Cenaclul de la Paltinis”, „Urmuz” etc. Aparitii in antologii: Antologia Festivalului ,,Al. Macedonski” – 2012, Antologia Asociatiei Artgohtica – 2011 si 2012, Antologia ,,Club Astra” – 2009 etc. Mai multe pe emiliazainel.ro.
Mircea Dan Duta (n. 1967, Bucuresti). Poet, filmolog (autor de expresie ceha), traducator din literaturile ceha, slovaca, engleza si franceza. Absolvent al UNATC (Comunicare Audio-Vizuala - masterat, 1998), FAMU (Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga - doctorat, 2004) si al FFUK (Facultatea de Litere / stiinte Umaniste a Universitatii Caroline din Praga - Studii Romanice - masterat, 2008). Fost director al ICR Praga (2006-2014). Pedagog (lector universitar) la FAMU (din 2004), FFUK (din 2002) si FSV (Facultatea de Sociologie a Universitatii Caroline din Praga - din 2009). Organizator de programe culturale implicand in principal cultura contemporana ceha, slovaca si romana. Publicatii: Citate la conserva, complexe de inferioritate si drepturile omului sau Casatorit fara obligatii vand amanta moarta din nascare (mentiune: consumata) - volum de poezie, 2015, editura Petr Štengl, Praga (in ceha). Peisaje, zboruri si dictari - volum de poezie, 2014, editura Petr Štengl, Praga (in ceha). Povestitor, autor, si Dumnezeu (Perspective naratologice si tehnici narative in cadrul Noului Val Cinematografic Ceh si Slovac din anii ´60 ai secolului al XX-lea - 2009, Editura Universitatii Caroline, Praga (in ceha). Istoria relatiilor romano-cehe - volum colectiv, Editura Universitatii din Bucuresti (in ceha si româna). Predarea limbilor si literaturilor slave de sud si balcanice in Europa - 2013, volum colectiv, Editura Universitatii Masaryk, Brno, 2013 (in ceha). Româna ca limba straina - 2013, volum colectiv, Editura Universitatii Babes-Bolyaly, Cluj (in româna). Memorie si istorie: Agricultura si destinul sau dupa 1948 in tarile socialiste - 2011, volum colectiv, Editura Institutului Pentru Studiul Regimurilor Totalitare, Praga (in ceha). Primavara de la Praga in literatura, teatru si film - 2009, volum colectiv, Editura Universitatii Josef Škvorecký, Praga (in ceha). Holocaustul in literatura ceha, slovaca si polona - 2006, volum colectiv, Editura Universitatii Caroline, Praga (in ceha). Traduceri din creatia lui Václav Havel, Arnošt Lustig, Arnošt Goldflam, Petr Zelenka, Tomáš Zmeškal, Miloš Urban, Helga Hošková, Michal Viewegh etc. In mai 2015, a publicat la Editura Tracus Arte prima antologie de poezie ceha contemporana aparuta in Romania dupa 1989.
. | |
|
|