Soprana Leontina Văduva și muzicianul Grigore Leșe în concert @Suflet în culori | |
(Muzică) |
- cea de-a III-a editie a evenimentului
Suflet in culori. Concert caritabil in beneficiul copiilor cu autism. |
Sambata, 2 aprilie 2016, incepand cu ora 19.00, pe scena Ateneului Roman din Bucuresti, Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Filarmonica George Enescu, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, Kaufland Romania, Tarom, Floria.ro, Grand Hotel Continental si Wagner Arte Frumoase si Povesti, organizeaza cea de-a III-a editie a evenimentului “Suflet in culori”, concert caritabil in beneficiul copiilor cu autism.
Incepand cu anul 2014, in fiecare primavara, in preajma zilei de 2 aprilie cele doua asociatii alaturi de mari artisti, sponsori si iubitori de arta isi dau mana intr-o dupa-amiaza dedicata oamenilor cu suflet frumos, o initiativa menita sa aduca sub aceeasi bagheta cultura si constientizarea autismului in Romania.
Prima editie, desfasurata in data de 3 aprilie 2014 a reprezentat pentru asociatiile oganizatoare piatra de hotar in popularizarea insemnatatii zilei de 2 aprilie si a beneficiat de participarea unor nume importante din sfera muzicala romaneasca: tenorul Stefan Pop, soprana Rodica Vica, violonistul Vlad Maistorovici si pianistul Stefan Doniga. Evenimentul a fost prezentat de actrita Manuela Harabor si jurnalistul Marius Constantinescu si a reunit, la Sala Radio, iubitori ai muzicii clasice si oameni interesati de schimbarea statutului autismului in Romania, deopotriva.
Cea de-a doua editie a concertului caritabil a avut loc, pe scena Salii Radio, pe 29 martie 2015 si a reunit muzicieni de marca ai scenei nationale si internationale. Violonistul Remus Azoitei si pianistele Mara Dobrescu si Diana Ionescu au fost artistii care au ales, de aceasta data, sa se alature campaniei de constientizare, punandu-si talentul si celebritatea in slujba cauzei. Succesul “Suflet in Culori” 2014 a insemnat, pentru cea de-a doua editie, atat un numar mai mare de spectatori, pasionati de muzica, prezenti in sala, cat si o serie de companii importante, cu interes in sfera sociala, care si-au alaturat imaginea demersului celor doua asociatii organizatoare.
Devenit deja o traditie printre iubitorii genului muzical, concertul caritabil „Suflet in Culori”, ajuns in 2016 la cea de-a III-a editie, aduce pe scena Ateneului Roman nume sonore care au raspuns invitatiei de a incanta publicul bucurestean si de a sprijini programele de terapie pentru copiii cu autism.
Soprana Leontina Vaduva, in anul de aniversare a celor 30 de ani de cariera, muzicianul Grigore Lese, organistul Nicolae Licaret si pianista franceza Laure Cambau sunt artistii ce vor da culoare spectacolului, desfasurat anul acesta chiar pe 2 aprilie, Ziua Internationala a Constientizarii Autismului.
BILETELE SUNT DISPONIBILE PE WWW.BILETE.RO, IN OFICIILE POSTEI ROMANE, IN MAGAZINELE INMEDIO SEMNALIZATE BILETE.RO SI IN MAGAZINELE GERMANOS iar fondurile colectate in urma vanzarii de bilete vor fi directionate catre programele de terapie pentru copiii cu autism derulate de Asociatia Help Autism.
In Romania, sunt aproximativ 30 000 de persoane care sufera de Tulburari din Spectrul Autismului. In lume, 1 din 68 de copii sufera de aceasta tulburare. Autismul poate sa apara in orice familie, indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie. Autismul nu se poate vindeca, dar cu interventie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot trai o viata independenta. Fara terapie, simptomele autismului si comportamentele disfunctionale se agraveaza in timp. Din pacate, aceasta interventie este de durata si foarte costisitoare, iar costurile depasesc de cele mai multe ori veniturile unei familii. Iata de ce o campanie de strangere de fonduri se impune, pentru ca tot mai multi copii sa poata beneficia de terapie adecvata si pentru a reusi integrarea lor in scoala si societate.
Asociatia Help Autism se implica activ de peste 5 ani in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Considerata varf de lance in actiunile de schimbare a statutului autismului in Romania, pe langa servicii de terapie oferite in cele 4 centre, o filiala si la domiciliu, Asociatia Help Autism - www.helpautism.ro, desfasoara activitati de lobby, parteneriate public-private si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA - stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.
Leontina Vaduva – dupa studii la Conservatorul din Bucuresti, sub indrumarea profesoarei Arta Florescu, soprana Leontina Vaduva a debutat pe plan international in 1986 la Teatrul Capitole din Toulouse in Manon de Jules Massenet. Rolul, devenit una dintre cele mai dragi carti de vizita, a purtat-o spre debutul londonez de la Royal Opera House Covent Garden, etapa care i-a adus prestigiosul premiu Lawrence Olivier (1988). Stabilita in Franta, tara care a adoptat-o de la bun inceput, si care i-a acordat in 1999 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, Leontina Vaduva a devenit rapid una dintre cele mai bune ambasadoare ale repertoriului francez interpretand magistral rolurile Micaëla, Antonia, Julieta si Mireille pe cele mai importante teatre ale lumii. Rolul debuturilor in Statele Unite ale Americii (San Francisco, 1996, Metropolitan Opera, New York, 2000) a fost Mimi din Boema lui Puccini. Discografia artistei include Rigoletto (1993), Povestirile lui Hoffmann (1996), Boema (1996) si recitalul Opera Arias (1997), dirijat de Plácido Domingo. Un capitol special in videografia artistei il reprezinta DVD-ul cu Romeo si Julieta, inregistrat in 1994 la Royal Opera House Covent Garden din Londra, sub conducerea muzicala a lui Sir Charles Mackerras si in regia lui Nicolas Jöel, devenit referinta absoluta pentru celebra opera a lui Gounod. Deosebitele sale calitati artistice i-au adus numeroase distinctii, printre care Medalia orasului Toulouse, premiul Royal Philarmonic Society of Music – Londra si Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter oferit de Presedintele Romaniei.
In ultimii ani soprana Leontina Vaduva a fost prezenta pe scena Ateneului Roman si a Salii Radio din Bucuresti in cadrul evenimentelor organizate de Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura: Recitalul omagial Verdi–Wagner. Corespondente (2013), Gala Aniversara “Viorica Cortez si Prietenii” (2014) si Recitalul omagial ENESCU 60 (2015). In 2014 Leontina Vaduva a lansat CD-ul Verdi–Wagner: Corespondete, iar in 2015 calendarul 2016 Leontina Vaduva 30.
Grigore Lese s-a nascut in satul Stoiceni din tara Lapusului la 20 februarie 1954. A studiat fagotul la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj, iar in 2003 a obtinut titlul de doctor in muzica cu teza intitulata "Horea in grumaz" din Maramures. in prezent, preda cursuri de etnomuzicologie la Universitatea din Bucuresti si realizeaza emisiunea Drumul lui Lese (TVR 2). De asemenea, vreme de 8 ani Grigore Lese a realizat serialul de televiziune "La portile Ceriului", insumand 360 de episoade. Pentru aceasta emisiune, in 2007, a fost distins cu cel mai important premiu din presa romaneasca, MARELE PREMIU al A.P.T.R. La aceasta se adauga numeroase alte premii nationale si internationale, ce sporesc prestigiul artistului. Grigore Lese a realizat, de asemenea, emisiunile Drumurile lui Lese la Radio Romania Actualitati si Lumea si muzica traditionala la Radio Romania Cultural. C.V.-ul lui Grigore Lese este impresionant, avand concerte peste tot in lume: SUA, Elvetia, India, China, Coreea, Portugalia, Mexic, Rusia,Olanda, Canada, Belgia, Ungaria, Suedia, Polonia etc. In 1996 editeaza CD-ul Cantec Pastoral la Casa de Discuri „Amori” din Laussane, Elvetia. In 2009, Radio France, prin Casa de Discuri OCORA din Paris, editeaza un CD cu cantecele muzicianului roman.
In 2013, Andrei Plesu prezinta materialul discografic al artistului Grigore Lese, "Hori de unul singur", in cadrul Targului de Carte Gaudeamus. Grigore Lese lanseaza la editura Humanitas cartea "Acum stiu cine sunt", urmata de cartea "Horea in grumaz, inger pazitor si ispita". Muzicianul este, de asemenea, Ambasadorul Turismului Romanesc, alaturi de alte cateva mari personalitati ale Romaniei.
Nicolae Licaret – Debutul pianistului, clavecinistului si organistului Nicolae Licaret a avut loc inca din timpul studiilor, atat in recital, cat si in concert. De atunci, Nicolae Licaret apare cu regularitate in viata de concert din tara si din strainatate, atragandu-si elogiile publicului si ale presei de pretutindeni. S-a nascut la Bucuresti si a inceput studiul pianului la varsta de 5 ani cu Natalia Iacobescu. Continua educatia muzicala la Liceul de muzica nr. 2 din Bucuresti, clasa profesoarei Maria Buzelan, urmand in paralel si cursurile Liceului "Matei Basarab". Elev fiind, debutul sau artistic are loc in Sala Dalles, pe 17 mai 1959, in cadrul unui festival Händel. Beneficiaza de pretioasele indrumari ale unor prfesoare celebre: Muza Ciomac, Cella Delavrancea si, mai apoi, la Conservator, Florica Musicescu. Se dedica, in paralel, studiului orgii sub indrumarea lui Iosif Gerstenengst, fiind apoi apreciat cu ocazia numeroaselor turnee efectuate in renumite centre ale muzicii de orga din Europa. in 1968 devine membru al Filarmonicii din Bucuresti, al carei director artistic este de la 1 ianuarie 1991. In 1973 incepe o sustinuta activitate concertistica la clavecin, orga si pian. Prezentele lui Nicolae Licaret in lume sunt legate de festivalurile internationale de la Berlin, Cordoba, Sorrento, Zagreb, Halifax, Los Angeles, Brugge, Havana, Ossiah-Villach, Adelaide, Sydney, Brasov, Bangkok, Bucuresti (Festivalul "George Enescu"), Ohrid, Madrid. Ca solist, muzician de camera, acompaniator, membru fondator al cvintetului Concertino, actualmente membru al cunoscutului trio "Pro Arte" (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii "George Enescu"), Nicolae Licaret - unul dintre putinii interpreti cu activitate solistica concertistica la trei instrumente cu claviatura - a concertat in cele mai importante sali din Europa, America si Australia. Repertoriul sau vast, cuprinzand lucrari esentiale de la muzica Renasterii si Barocului pana la muzica contemporana universala si romaneasca, contine si numeroase lucrari pentru cele trei claviaturi, pe care artistul le-a prezentat publicului in prima auditie. Pentru merite deosebite a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, cu ordinul Steaua Solidaritatii Italiene in grad de Cavaler si cu ordinul Cavaler al Artelor si Literelor acordat de Statul Francez. Este vicepresedinte al Fundatiei "Solidaritatea Culturala Romana ARS XXI". Recent, a devenit membru al Academiei Germano-Romane.
Laure Cambau – nascut la Paris, pianista Laure Cambau a urmat, in paralel, studii de muzicologie la Sorbona si a studiat pian si acompaniament ceea i-a adus premiul intai pentru ambele discipline la C.N.R. de la Versailles. Titular al Diplomei de Stat pentru Acompaniament, conduce lucrarile muzicale ale cantaretilor din conservatoarele din Paris. Activeaza ca antrenor vocal pentru diverse productii de opera franceze (Rin Opera, Opéra de Montpellier, etc). De asemenea, sustine concerte la Paris si in numeroase orase franceze, cat si in strainatate: concerte de muzica de camera (flaut, pian, vioara), voce si recitaluri de pian (J. si I. Villisech, H. Ribaud, M. Hacquard, I. Cals, I. Senges, A. Aubriet). Din septembrie 2015 acompaniaza clasa de canto a sopranei Leontina Vaduva la Conservatorul din Paris. De asemenea, poeta Laure Cambau participa la lecturi de poezie cu improvizatii muzicale.fiind invitata la Festivalul International de Poezie de Trois-Rivieres (octombrie 2002), la Encuentros de Poetas del Mundo Latino in Morelia si Salonul de Carte din Mexic (2003), la Festivalul din Struga (august 2007), la Festivalul din Tetovo (octombrie 2009, Macedonia), precum si in diverse evenimente poetice in Franta si in strainatate. A publicat “Boulevards Lunatiques” (Brocéliande, 1998), “l’Homme dans la baignoire” suivi de “Nuages des Temps Ordinaires” (l’Amandier, 2001), “Latifa, la petite fille qui pleurait des mots” (povestiri muzicale, muzica, R. Gagneux, Durand, 2000), “Et le Pourboire des Anges?”, (l’Amandier, 2005), “Le couteau dans l’étreinte” (iunie 2007, Phi Luxembourg, coédition “Ecrits des Forges”, Québec), precum si carti ale artistilor (cu J. Vimard, M. Cambau). in 2010, a inregistrat un CD de muzica romantica cu Laurent Hacquard (oboi) si a publicat „Lettres au voyou céleste, Blanc sans blanc” (l’Amandier).
Organizatori: Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Asociatia Help Autism
Partener Principal: Kaufland Romania
Parteneri: Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Filarmonica George Enescu, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, Tarom, Floria.ro, Grand Hotel Continental, Aurel Virlan Photography, Wagner Arte Frumoase Povesti si Kitarodia
. | |
|
|