Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 iulie 2019
Recomandări
Parfum exotic și sonorități de lăută cu Marcel Khalife, la Sala Radio
(Muzică)
Vineri, 18 martie (19.00), Orchestra Nationala Radio va invita la Sala Radio la un concert cu „parfum exotic”, cu patru invitati speciali din Liban: apreciatul compozitor si interpret la lauta Marcel Khalife, Lubnan Baalbaki, dirijor permanent al Filarmonicii din Liban, solista vocala de origine libaneza Abeer Nehme si Salman  Baalbaki -  la percutie orientala.
Evenimentul se va desfasura cu sprijinul Sensiblu.
Creator al formatiei Al Mayadeen Ensemble, alaturi de care a lansat piese devenite celebre in intreaga lume, Marcel Khalife a fost numit in 2005 artist UNESCO pentru pace. Compozitiile sale sunt o deosebita combinatie intre muzica araba traditionala si elemente ale culturii europene. In concertul de la Sala Radio, artistul libanez va oferi publicului roman cateva compozitii proprii: Suita Andaluza pentru lauta si orchestra si Trei piese pentru voce si orchestra. In acelasi eveniment veti asculta si Mozart: Simfonia nr. 40 in sol minor.

Marcel Khalife


Absolvent al Conservatorului National de Muzica din Beirut, Marcel Khalife a prezentat numeroase turnee internationale in Europa, S.U.A, nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Dupa ce a creat, in 1976, grupul Al Mayadeen Ensemble, Marcel Khalife si-a extins cariera pe mai multe continente, fiind invitat frecvent sa interpreteze in tarile arabe, Europa, Canada, America de Sud, Australia si Japonia. Printre celebrele sali de concert unde a fost aplaudat se numara Palatul Artelor - Montreal, "Royal Festival Hall" si "Queen Elizabeth Hall" – Londra, "Palatul UNESCO" - Beirut, Opera din Cairo, Sala UNESCO din Paris, Konzerthaus - Berlin, Opera din Sydney, Teatro Alla Scalla - Milano.
Compozitiile sale au fost interpretate de orchestre precum Kiev Symphony Orchestra, Orchestra de Camera San Francisco, Orchestra Filarmonica Regala din Liverpool, Italian Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonica Regala din Oman s.a. Marcel Khalife a semnat peste 20 de albume, a compus muzica de dans, partituri pentru muzica de film etc.

Lubnan Baalbaki m


Evenimentul se va derula sub bagheta lui Lubnan Baalbaki, dirijor permanent al  Orchestrei Filarmonicii din Liban, artist care se bucura de un parcurs profesional inedit si care a studiat muzica la Cluj-Napoca, sub indrumarea maestrului Petre Sbarcea. A fondat Orchestra de Tineret din Beirut (Beirut Youth Orchestra), al carei dirijor principal este si in prezent.
Nascut la Beirut, Liban, in 1981, intr-o familie de artisti, Lubnan Baalbaki, a inceput  sa studieze vioara si lauta la 14 ani, la Conservatorul National de Muzica din orasul natal, continuand cu Universitatea Saint-Esprit din Kaslik. Cu ocazia unei vizite in Romania si-a cunoscut mentorul, pe maestrul Petre Sbarcea, ceea ce a determinat primirea sa in anul pregatitor la Academia de Muzica „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, in 2004. A obtinut licenta in dirijat orchestra in 2009 si a continuat studiile de masterat in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la clasa maestrului Horia Andreescu. in Romania, a dirijat concerte la pupitrul orchestrelor filarmonice din Cluj-Napoca, Ploiesti, Sibiu etc. 

Abeer Nehme este o apreciata solista vocala si muzicolog libanez. S-a facut remarcata in mai multe genuri muzicale inspirate din traditia tarii natale, la confluenta cu arta altor regiuni si continente: de la muzica traditionala libaneza, la jazz oriental, trecand prin muzica sacra bizantina sau influente Tarab (specifice in Tanzania sau Kenya). A fost invitata la mai multe festivaluri internationale in lume si a fost solista in concerte sustinute de orchestre ca Orchestra Filarmonica a Greciei sau ansambluri din Germania, Egipt, Tunisia. A cantat de asemenea la Vatican, in Basilica San Pietro, in Maroc, la deschiderea Festivalului de Muzica Sacra, in Franta – in Catedrala Notre Dame – Paris, la Avignon, Marsilia si Nisa s.a. 

Salman Baalbaki a inceput sa studieze chitara clasica la Conservatorul National de Muzica din Beirut pentru ca mai apoi sa se dedice pasiunii sale: instrumentele orientale de percutie. Artistul a ales sa studieze  DAF, un dificil instrument din punct de vedere tehnic, deseori folosit in muzica orientala. Salman Baalbaki valorifica in mod particular traditia muzicala araba, oferind o perspectiva contemporana, actuala, interpretarilor sale. in 2012, a absolvit cursurile Facultatii de Muzica si Pedagogie din cadrul Universitatii Libaneze si in prezent desfasoara o frumoasa activitate artistica, ca unul dintre cei mai apreciati interpreti de gen, popularitate ce i-a adus numeroase concerte in Liban, dar si in alte peste 20 de tari din intreaga lume. 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. 
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate