Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondeaza sursele de inspiratie folosite de Enescu si face o paralela intre acestea si contextul mai larg al creatiilor populare / urbane muntenesti ale secolului al XIX-lea.
„Isvor” reprezinta viziunea ansamblului Imago Mundi asupra muzicii vechi si traditionale romanesti, un repertoriu foarte rar abordat de catre muzicienii de factura clasica. Seria „Isvor” a debutat cu un proiect dedicat lui Dimitrie Cantemir, proiect finalizat prin editarea unui CD produs de Editura Casa Radio si Pilgrim Project in 2011 (re-editat in 2015) si care este primit in continuare cu entuziasm.
Piesele ce alcatuiesc proiectul „Isvor. George Enescu” sunt puse in valoare prin dialogul instrumentelor vechi specifice spatiului romanesc (cobza, dramba, toba) impreuna cu instrumente clasice moderne (flaut, oboi, vioara, chitara, violoncel). Prelucrarile muzicale ii apartin lui Catalin stefanescu, doctor in Muzica, licentiat in Muzica Instrumentala si Compozitie, lector universitar la catedra de chitara a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti. Printre lucrarile pe care le veti asculta la Sala Radio se numara: Cand si-a pierdut ciobanul oile (dupa o tema traditionala), Am un leu si vreau sa-l beu (dupa o tema traditionala), Lautarul (George Enescu), Valeu, lupu ma mananca (dupa o tema traditionala), Mori, badeo, sa-ti moara dorul (dupa o tema traditionala) s.a.
Sonoritatea inedita si proiectele speciale pe care le prezinta Imago Mundi au fost sugestiv descrise de compozitorul Dan Dediu, rector al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti:
“Ansamblul Imago Mundi are ca tel prezentarea muzicii vechi romanesti. Desi preia melodii si ritmuri traditionale, aranjamentele sunt foarte actuale si extrem de bine realizate. Bun gust, rafinament, cultura a sunetului si profesionalism sunt calitatile definitorii ale acestui ansamblu si a repertoriului sau. Pe langa o sonoritate specifica, in care simplitatea melosului se imbina cu subtilitatea dispozitiilor instrumentale, anumite aranjamente reusesc sa creeze o mixtura originala intre folclor oriental, sonoritati renascentiste, ecouri africane si minimalism american.”
Ansamblul Imago Mundi a fost infiintat in anul 2001 de Oana Ivascu si Daniel Ivascu si a devenit cunoscut si apreciat datorita proiectelor de prezentare a muzicii vechi si traditionale romanesti intr-o maniera inovatoare, adaptata publicului contemporan. Ansamblul Imago Mundi este compus din Oana Ivascu – oboi, Daniel Ivascu – percutie, Adrian Buciu – flaute, Andreea Timiras – violoncel, Catalin stefanescu – chitara, cobza, si Stefan Barbu – vioara, toti muzicieni recunoscuti pentru activitatea lor muzicala nationala si internationala. Acestora li se alatura Cristian Stanoiu – proiectii video live (performance specific mai degraba muzicii electronice, proiectiile video mixate in timp real au in spate acelasi concept cu muzica Imago Mundi – interventii contemporane asupra unui fond incarcat de traditii si istorie).
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.
. |