Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
În cuvintele tale. Spectacol despre multiculturalism
(Teatru)
Centrul de Teatru Educational Replika si Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) va invita pe 23 si 24 martie, orele 19.00, 
la premiera spectacolului In cuvintele tale.
Cum vorbim despre noi insine? Cum ne exprimam „in cuvintele noastre”? Cum apar traditiile si obiceiurile romanesti azi? Cum vorbim despre ele, ramanand noi insine? 

Spectacolul face parte din proiectul Agora Culturala @ Biblioteca Ta, implementat de ANBPR in parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia si Asociatia Culturala REPLIKA.

Proiectul are in centru valorizarea unor minoritati si comunitati a caror memorie culturala este recuperata prin intermediul povestilor reprezentative pentru conservarea activa a traditiilor si obiceiurilor, care risca sa se „muzeifice” si sa-si piarda relevanta dinamica. Agora Culturala @ Biblioteca Ta este un activator de memorie colectiva cu ajutorul povestilor individuale care definesc istoria unor lumi pe cale de disparitie.

Textul piesei inspirate de povestile despre minoritati spuse de peste 900 de romani ii apartine unuia dintre cei mai talentati dramaturgi de azi in Romania, Peca Stefan, regia, lui Radu Apostol, iar distributia spectacolului e compusa din doua actrite cunoscute iubitorilor de teatru romanesc: Mihaela Radescu si Katia Pascariu. Scenografia este semnata de arhitectul Gabi Albu, iar muzica, de bine-cunoscutul Bobo Burlacianu de la Fara Zahar, si proiectiile video, de Elena Gageanu.

Bocitoarea 4



IN CUVINTELE TALE
Distributia: 
Mama - Mihaela Radescu
Doinita - Katia Pascariu

Text: Peca Stefan
Regia: Radu Apostol
Scenografia: Arh. Gabi Albu
Muzica: Bogdan Burlacianu (aka: Bobo de la Fara Zahar)
Video: Elena Gageanu
Filmare live: Viorel Cojanu
Durata estimata: 1h 20m
Limita de varsta: 10+

DSCN8335


Pentru Doinita, o eleva de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinta peste care nu reuseste sa treaca. in momentul in care scoala in care invata Doinita este selectata sa reprezinte Romania la Targul Educational International Lumea ca o scoala, din Oslo, Norvegia, 2016, atat mama cat si profesorii percep aceasta participare ca pe o sansa pentru ca Doinita sa uite de sora ei. Copiilor li se cere sa creeze compuneri cu tema „Romania in cuvintele tale”. In timpul sedintei cu parintii, se constata ca cei mai multi copii nu cunosc traditiile si obiceiurile la romani, dar, in schimb, au foarte multa imaginatie si creativitate. Doinita ii bulverseaza pe toti prin compunerea ei. Mama si directoarea scolii concep o noua compunere pe care i-o dau Doinitei sa o invete ca sa o poata prezenta la Oslo. Doinita reuseste prin aceasta compunere sa se impace cu ideea mortii surorii ei. Fictiunea devine „compunerea” si recompunerea realitatii dureroase a pierderii afective, pe care o fetita o modeleaza cu propria ei imaginatie. Cand „cuvintele ei” scotocesc printre amintiri dragi si leaga firele memoriei, lumea este mai suportabila.
 
INTRARE este LIBERA si se face pe baza de rezervare
Contact:
e-mail: centrulreplika@gmail.com
tel.: +40732101860
adresa: Str. Lanariei 93-95, sector 4

Lita Ioana 4


Centrul de Teatru Educational Replika reprezinta un spatiu cultural interdisciplinar, dedicat explorarii si prezentarii publice a creatiilor artistice performative, concepute de artisti activisti intr-o stransa relatie cu comunitatea. Artistii si cetatenii activi dau replica problemelor comunitatilor.
Centrul REPLIKA isi propune sa devina o platforma de creatie pedagogica si arta participativa prin care categorii de public marginalizate sa se poata autoreprezenta si sa-si poata crea arta care le defineste nevoile si asteptarile. Credem ca accesul la orice manifestare culturala trebuie sa fie gratuit, sustinut de intreaga comunitate.
In 2016, Centrul de Teatru Educational Replika a obtinut premiul AFCN pentru incluziune sociala si dialog intercultural si este nominalizat la Premiile Radio Romania Cultural, sectiunea “Proiecte culturale si festivaluri”.

Peca Stefan a urmat cursuri de scris dramatic la New York University si a fost unul dintre rezidentii programului international de dramaturgie de la Royal Court Theatre, Londra, in 2005. Este castigator al primei editii dramAcum (2002). Textele lui au fost prezentate in Romania, Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Austria, Brazilia, Elvetia, Franta, Estonia, Rusia, Bulgaria, Republica Ceha, Polonia, Belarus si Serbia. Piesele lui au castigat diferite premii incluzand Premiul pentru Inovatie la Heidelberg Stuckemarkt (2007) pentru Romania 21 si Cea Mai Buna Piesa — Drama de Relatie — la London Fringe Report Awards (2006) pentru The Sunshine Play. Piesa 5 minute miraculoase in Piatra Neamt a primit Irish Embassy Award (2010). Wire and Acrobats (Acrobati) a fost selectata la Berlin Stuckemarkt din cadrul Berliner Theatertreffen (2010), o premiera pentru un autor roman. In 2011 spectacolul dramAcum pe textele lui Peca Rosia Montana — pe linie fizica si pe linie politica a fost desemnat Cel Mai Bun Spectacol la Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara. Spectacolul Targoviste de jucarie a fost invitat in 2012 la bienala New Plays from Europe de la Wiesbaden. In 2013, Peca Stefan a fost unul dintre cei 35 dramaturgi europeni comisionati sa scrie pentru editia aniversara a Berliner Theatertreffen Stuckemark. 
Peca Stefan este membru partener al companiei PopUP Theatrics din New York.

Radu Apostol este regizor de teatru si cadru didactic asociat al UNATC. Premiul de Debut al UNITER (2002), acordat pentru regia spec¬tacolului Acasa, productie a Teatrului Ion Creanga si a Centrului de Educare si Dezvoltare Profesionala „Step by step”. A fost un spectacol pilot in cadrul primului proiect de teatru social din Romania: „Acasa, o casa pentru copiii strazii”. Membru fondator al dramAcum, proiect de promovare si dezvol¬tare a dramaturgiei contemporane romanesti. in cadrul activitatilor dramAcum, a coordonat ateliere de dramaturgie, concursuri de dramaturgie, spectacole de teatru documentar. A pus in scena texte contemporane romanesti semnate de Maria Manolescu, Peca Stefan, Mihaela Michailov. In 2005 a fost bursier al CEC ArtsLink si a beneficiat de un stagiu de pregatire la The Cornerstone Theatre Company, Los Angeles. Cea mai importanta institutie teatrala care a promovat teatrul comunitar in Statele Unite. Din 2012 a coordonat alaturi de Mihaela Michailov, Viorel Cojanu si Mihaela Radescu proiecte de teatru educational: tara, tara, vrem parinti!, Copiii migratie, turneu de teatru educational, Teatrul Drepturilor Copilului. 
Radu Apostol este co-autor al cartilor: Familia Offline, spectacol de teatru educational, Teatrul Educational. Jocuri si exercitii., Centrul de Teatru Educational Replika, Foamea noastra cea de toate zilele.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate