Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 februarie 2023
1789 • A fost ales primul pre?edinte al SUA, George Washington
1847 • Se inaugureaza Teatrul de la Copou din Iasi
1852 • Se naste Ion Luca Caragiale
1884 • A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary
1894 • Se naste Lucian Grigorescu
1896 • Premiera mondiala a operei "Boema" de Puccini, la Torino
Recomandări
Autoare a numeroase romane premiate, Carole Zalberg vine în România
(Literatură)
In cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilelor Francofoniei si la invitatia Biroului pentru Europa centrala si orientala al Agentiei universitare a Francofoniei, romanciera Carole Zalberg va efectua o vizita in Romania. la Bucuresti si la Brasov, intre 21 si 23 martie 2016.
La Bucuresti va avea loc luni, 21 martie, o intalnire la Lectoratul de franceza al Universitatii din Bucuresti (str. Edgar Quinet, nr 5-7, etaj 4, sala 402), la ora 16.30. Autoarea va lectura un fragment din romanul sau “Foc pentru foc”, pe un fundal muzical, fiind acompaniata la chitara de Zacharias Exacoustos. O lectura muzicala care isi propune sa ofere publicului o experienta si o perceptie inedita a romanului, imbinand astfel literatura cu arta muzicala.

A doua zi, marti 22 martie, autoarea va fi la Brasov, la Centrul Multicultural al Universitatii  “Transilvania” din Brasov (bd. Eroilor, nr.29) incepand cu ora 17.00. Carole Zalberg va lectura cateva fragmente din romanele “Foc pentru foc” si “Cantece de apocalipsa” in prezenta unui public larg care va putea admira si o expozitie de colaje realizate de studentii universitatii in cadrul unui atelier dada. 

Cititi mai jos un fragment din volumul „Foc pentru foc”:

Din ziua in care tot ce-am iubit vreodata in afara de tine a fost distrus, viata mea a fost ambarcatiunea ta. Doar atat. Atata tot. Ce altceva? Ce si-ar putea dori un sarman om singur daca nu sa-si poarte copilul cat sunt zilele de lungi? Si exact asta sunt in ambarcatiunea improvizata ce ne promite Continentul Alb, noua si zecilor ca noi inghesuiti ca vai de lume. Pentru tine nu exista decat vocea mea, chipul meu, conturul corpului meu tabacit de luni de munca, de pribegie, de foamete. Te port strans la piept, iti vorbesc, pastrez vie legatura ce ne uneste cu mama ta, cu lumea de odinioara.

Mai tarziu voi tacea, iti voi oferi uitarea in loc de ce voi fi crezut eu protectie. Pentru moment, acopar zgomotul scarbos al apei, acest zgomot pe care-l respiram vedem inghitim inchidem in noi, acest zgomot al apei nebune lovind coca si al apei clocite agitandu-se la picioarele noastre, sub spatele nostru cand suntem alungiti unii peste altii, acopar scancetele celor mai slabiti, ale celor inspaimantati, ale celor violenti cautand sa infrunte nu conteaza pe cine si ce, visand fara indoiala la spatiu si deci la excludere. Vorbindu-ti, acopar spatiul dintre moarte si viata, dintre loc negru si loc alb, dintre ieri si maine, spatiu pe care-l traversam de zile intregi, suspendati ca si carnea intr-un timp care nu e facut pentru a fi trait dar pentru a fi depasit, cu respiratia redusa la un fir subtire de suflare, cu vise pitite, cu metabolism econom, si te iau cu mine, scumpa mea, invesmantata in cuvintele tarii de care incercam sa fugim.

Carole Zalberg este nascuta in 1965 si traieste la Paris. Este administratorul Societatii Oamenilor de Litere din 2012, iar din 2014, secretarul general al acesteia. Romanciera, scrie totodata si texte pentru cantece, cronici literare pentru Vents contraires si pentru Revue des Ressources, animeaza ateliere de scriere, avand in acealasi timp proiecte de cinema si teatru. A primit numeroase premii literare pentru romanul sau A defaut d'Amérique (premiul romanului Métis al liceenilor) si pentru Foc pentru foc (premiul Literatture-monde).
Agentia universitara a Francofoniei este o asociatie internationala de universitati francofone cu peste 800 de institutii membre in peste 100 de tari, avand misiunea de a sprijini mediul academic francofon de pretutindeni. Mai multe informatii pe www.auf.org.

affiche_bucarest_carole-zalberg-01


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate