Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
6 poeți britanici stilizează traduceri din poezie română contemporană la București
(Literatură)
In perioada 18 aprilie-22 aprilie, sase poeti britanici contemporani vin la Bucuresti, pentru a stiliza traduceri din poezia romana contemporana. 
Timp de 5 zile, in cadrul unor workshop-uri care se vor desfasura la sediul Institutului Cultural Roman din Aleea Alexandru 38, textele traduse, intr-o forma bruta, de studentii Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC) din cadrul Universitatii din Bucuresti vor fi stilizate de cei 6 oaspeti britanici.
 
Initiativa „Atelierelor de Traducere Literara (ATLB)” ii apartine Lidiei Vianu, director al Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan din cadrul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti. 

Textele finale ale acestor echipe mixte romano-britanice vor fi publicate intr-o antologie bilingva de poezie romana contemporana. 

Ideea acestor Ateliere de Traducere s-a nascut cu 10 ani in urma, atunci cand am  infiintat MTTLC. De atunci, am colaborat cu agenta literara Anne Stewart si grupul ei de 400 de poeti, pe care masteranzii i-au tradus si i-au publicat in numeroase reviste nationale. Proiectul se bazeaza pe convingerea mea ca atat poezia, cat si traducerea ei sunt unelte de lucru necesare pentru toti cei care studiaza limba engleza. Acesta este si motivul pentru care editura Contemporary Literature Press, pe care am infiintat-o initial tot dintr-o necesitate a MTTLC, se numeste „Editura pentru studiul limbii engleze prin literatura”. Atelierele de Traducere Literara Bucuresti 2016 deschid, sper eu, un sir lung de intalniri de lucru ale masteranzilor, traducatorilor si cititorilor romani cu autorii care scriu in limba lui Shakespeare”,
a marturisit Lidia Vianu, initiatoarea si coordonatoarea acestui proiect.

Proiectul „Ateliere de Traducere Literara la Bucuresti” reprezinta initiativa din care au de castigat atat traducatorii, cat si literatura romana, care are sansa de a patrunde pe piata de carte britanica, una dintre cele mai greu de cucerit de catre un autor apartinand zonei Europei Centrale si de Sud-Est.

Pe lista celor peste 40 de poeti romani ale caror versuri vor fi traduse in limba engleza se afla nume precum: Ana Blandiana, Nora Iuga, Angela Marinescu, Emil Brumaru, Nicolae Prelipceanu, Mircea Cartarescu, Adrian Popescu sau Robert Serban.

Cei sase poeti britanici care participa la ATLB sunt: Anne Stewart – foarte activa in plan social, autoarea mai multor volume de poezie, Jeremy Page – recent nominalizat pentru BBC National Short Story Award, prozatorul, poet si dramaturg cu o prestigioasa cariera de jurnalist si scenarist de film si televiziune la activ, Alwyn Marriage – profesoara de filosofie, directoarea Editurii Oversteps Books, cunoscuta poeta, Katherine Gallagher – cunoscuta poeta de origine australiana, stabilita din anii ’70 la Londra si autoare a peste 7 volume de poezie, invitata la numeroase festivaluri si concursuri de poezie, Maggie Butt - profesoara de scriere creativa la Middlesex University din Londra si jurnalist BBC, cat si o autoare de succes, Peter Phillips – cunoscut poet londonez, autor a 5 volume de poezie.

Dupa cele 5 zile de ATLB, pe 23 aprilie, de la ora 16.00, la Biblioteca British Council va avea loc un eveniment deschis publicului larg, cu cei 6 poeti britanici, in cadrul proiectului „Shakespeare Lives”, prilejuit de comemorarea celor 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare.

afis atlb
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate