Pictor Arthur Verona nr. 13-15, Bucuresti, pentru lansarea romanului “Marele Baiat de Cartier” de Kiki Vasilescu.
Vor discuta despre carte Mugur Grosu, Felix Nicolau si Cristina Nemerovschi. in cadrul lansarii va avea loc reprezentatia scenetei “Marele Ghid al Supravietuirii”.
Intr-un Bucuresti contemporan, de inceput de secol XXI, regulile de convietuire sociala incep sa se schimbe odata cu aparitia brusca, la margine de Ferentari, pe locul unei foste gropi de gunoi, a unei replici in marime naturala a Casei Poporului. O constructie alba, pe frontispiciul careia se putea vedea de la cativa kilometri anuntul pe care proprietarul il facea lumii intregi: „Aici sta Marele Baiat de Cartier“. Iar cand Uniunea Europeana, NATO, presedintele SUA si boga?ii emiri arabi stau la coada pentru a avea o intrevedere privata cu misteriosul Mare Baiat de Cartier, miturile devin legende, iar legendele adevaruri cotidiene, povestite seara, la colt de bloc, la o nelipsita coaja de samanta.
Impotriva tuturor sanselor, Matei Petrini, un absolvent de filosofie, incearca sa obtina prima inregistrare cu fabulosul personaj, pentru a afla Secretul.
“O distopie sociala, scrisa cu extrem de mult umor, Marele Baiat de Cartier este romanul pe care trebuie sa-l citesti daca simti ca exista lucruri pe care le-ai schimba la societatea in care traiesti. Daca te irita manelele, divele expuse ca legumele pe taraba, purtatorii de ghiuluri care se scarpina in ureche cu unghia de la degetul mic si isi lasa masina pe doua locuri de parcare, Kiki Vasilescu te razbuna, aruncandu-si personajele in cele mai nastrusnice si incredibile situatii. Toate astea, cu fantoma lui Marin Preda plutind apatica peste capetele protagonistilor. Vei rade in hohote, te vei infuria, vei suferi ca Marele Baiat de Cartier se termina, parca, prea repede.” (Cristina Nemerovschi)
“Marele Baiat de Cartier” este cel de-al doilea roman semnat de Kiki Vasilescu. Autorul a debutat in 2005, cu “Romanul romanesc pervers”, aparut la Polirom, o reluare postmoderna, in cheie erotica, a Crailor de Curtea-Veche. „Explozia literaturii, scrisa de tineri, pentru care sexualitatea nu mai constituie un tabu, nici macar o provocare, ci un dat firesc isi afla un penetrant varf de lance erogena in opera lui Kiki Vasilescu”, scria Dan-Silviu Boerescu despre “Romanul romanesc pervers”.
Kiki Vasilescu s-a nascut in 1976. A studiat filosofia la Universitatea din Bucuresti si a urmat un master in stiinte politice la Central European University (CEU), Budapesta. Continua cu studii doctorale in domeniul filosofiei mintii (CEU, Budapesta) si eticii (SNSPA, Bucuresti). A publicat diverse articole academice in periodice („Revista de psihanaliza“, „Sfera Politicii“, „Polis“, „Romanian Journal of Political Science“ etc.). A fost preparator universitar la SNSPA, dar abandoneaza cariera academica pentru a deveni scenarist pentru diverse seriale (Om sarac, om bogat, La serviciu etc.) si director de dezvoltare la studiourile MediaPro Pictures. A debutat in 2005 cu “Romanul romanesc pervers”, ed. Polirom. A scris scenariul, a produs si regizat filmul de lung metraj “Terapie pentru crima”, 2013. In prezent este producator si regizor de film la East Movies.
. |