Astfel, programul Open Lab incearca sa contribuie la implicarea cat mai multor comunitati din oras in experimente creative si sa raspunda nevoii de dezvoltare a capacitatii producatorilor autohtoni prin schimburi de experienta si conectarea la retele internationale. in acelasi timp, Open Lab sprijina transformarea spatiilor sub-utilizate din Bucuresti in locuri pentru comunitate.
Programul sub care Bucurestiul devine un laborator de cultura urbana se ghideaza dupa urmatoarele principii: colaborare in creatie, co-participare, digitalizare. Dialogul cu locuitorii Bucurestiului este deschis prin procese colective, promovarea initiativelor transdisciplinare, descentralizarea culturii in oras si folosirea de structuri mobile, temporare.
Open Lab inseamna proiecte in care bucurestenii sunt incurajati sa participe activ, explorarea povestilor urbane, din cartiere, care alcatuiesc identitatea orasului, dar si sustinere financiara pentru proiecte initiate de bucuresteni. Programul functioneaza cu mai multe instrumente:
ACTIVATOR de public creator - o serie de evenimente in Hanul Gabroveni dar si in spatii noi in cartiere, proiecte la firul ierbii si co-productii prin care bucurestenii devin creatori de cultura, nu doar consumatori.
ACCELERATOR de idei - Instrument de consolidare si conectare a ideilor propuse de artisti, urbanisti, cercetatori, sociologi si oricine isi doreste un oras mai bun, ACCELERATORUL va oferi indrumare si posibilitati de colaborare pentru dezvoltarea de proiecte ce propun noi perspective si moduri de actiune, cu impact pe termen lung, pentru viitorul Bucurestiului.
In urma apelului public, intre 5 si 10 idei vor fi dezvoltate si produse pana la sfarsitul lunii septembrie, avand fiecare un buget maxim alocat de 10.000 Euro.
Mai multe detalii despre cum functioneaza si ce cautam se pot accesa pe http://www.bucuresti2021.ro/open-lab/accelerator-de-idei/
EXPLORATOR de povesti urbane - povesti despre oras culese prin interviuri scurte cu locuitorii din mai multe cartiere. Alaturate, povestile compun istoria colectiva a unui oras complex.
GENERATOR de proiecte comunitare - Printr-un fond de micro-granturi destinat grupurilor de initiativa, 10 echipe castigatoare in urma unui incubator vor primi finantari in valoare de 2.000 Euro pentru un proiect cultural comun, in beneficiul comunitatii si gestionat prin colaborare si implicare voluntara.
FORMATOR de competente culturale - Vor fi initiate proiecte de dezvoltare a capacitatii sectorului cultural, concentrat pe a creste si a incuraja profesionalizarea competentelor culturale ale bucurestenilor.
Mai multe informatii despre OPEN LAB si apelul pentru proiecte din cadrul Acceleratorului de Idei pot fi gasite accesand bucuresti2021.ro/open-lab.
. |