Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 iulie 2019
Recomandări
Trei mari violonceliști români - Răzvan Suma, Mircea Marian și Octavian Lup - în același concert, pe scena Sălii Radio!
(Muzică)
Miercuri, 11 mai (19.00), Orchestra de Camera Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Orosanu, va propune la Sala Radio un eveniment inedit: un concert cu trei violoncele.
Ii veti aplauda pe solistul Orchestrelor si Corurilor Radio, Razvan Suma, violoncelistul cunoscut in intreaga tara gratie turneelor sale nationale (Va place Bach/Brahms/tango?), Mircea Marian, care a fost aplaudat ca solist alaturi de Orchestra Academiei de Muzica din Graz (Austria) si Octavian Lup, care in 2012 a fost selectat sa participe ca membru activ la masterclass-urile organizate de una dintre cele mai prestigioase institutii muzicale din lume, Kronberg Academy (Germania). 

Concertul este dedicat memoriei violoncelistului Alexandru Morosanu (1948-2013). Numele artistului este legat de scena Salii Radio, pe care a fost apreciat in numeroase evenimente, ca solist-concertist al institutiei. Alexandru Morosanu a fost  laureat cu Premiul I la Concursul “Viotti” de la Vercelli (Italia) si cu Medalia de Aur la Festivalul “Katia Popova” (Bulgaria). A activat ca solist al Filarmonicii “Moldova” din Iasi inainte de a deveni solist al Radiofuziunii Romane, iar parcursul sau artistic a insemnat numeroase concerte in Romania si in strainatate. Pasionat interpret al muzicii de camera, artistul a realizat alaturi de pianista Tatiana Morosanu, sotia sa, integralele lucrarilor pentru violoncel si pian de Beethoven si Brahms, la Sala Radio. 

Programul serii va pune in valoare alaturarea speciala a celor trei arti?ti violonceli?ti alaturi de Orchestra de Camera Radio. Veti asculta in prima auditie in Romania Sonata pentru violoncel si orchestra de coarde, semnata de compozitorul britanic John Ireland, Recviem pentru trei violoncele si orchestra – creatie a artistului ceh David Popper, Cvartetul in mi minor, in versiunea pentru orchestra de coarde de Verdi si Doua melodii elegiace de Grieg.

Dirijorul Cristian Orosanu a fost apreciat pe multe scene ale Europei in compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris in cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles s.a. Cristian Orosanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din tara si ansamblurile muzicale Radio Romania, in prezent fiind dirijor sef permanent al Filarmonicii din Brasov. Dirijorul Cristian Orosanu este fondatorul si dirijorul orchestrei Kamerata Kronstadt.

Pe langa activitatea concertistica din Romania, Razvan Suma interpreteaza frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alaturi de care a concertat in sali ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto. In august 2014, Razvan Suma a fost invitat pentru a doua oara la Festivalul Murten Classics (Elvetia). In noiembrie a sustinut un amplu turneu de succes in Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitatia Institutului Cultural Roman. Pe 9 aprilie 2015, Razvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, in Marea Catedrala Patriarhala a orasului, intr-un concert sustinut cu ocazia inaugurarii noului sediu al Institutului Cultural Roman.  

Tanarul violoncelist roman Mircea Marian s-a facut remarcat in cadrul a numeroase concursuri nationale si internationale de profil unde a fost distins cu premiul I si a fost aplaudat ca solist alaturi de Orchestra Academiei de Muzica din Graz (Austria). Activitatea sa este una foarte variata si bogata, fiind solist instrumentist al Orchestrei de Camera Radio, colaborator al orchestrei Filarmonicii George Enescu - Bucuresti si al Orchestrei Nationale de Tineret. 

Din septembrie 2010, Octavian Lup este student la cursurile de studii aprofundate ale Conservatorului National Superior de Muzica si Dans din Paris. Aceasta etapa a urmat incheierii studiilor sale la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, unde a beneficiat de indrumarea celebrului violoncelist Marin Cazacu. Octavian Lup a fost castigatorul Selectiei Nationale pentru Concursul „Eurovision Young Musicians” 2004 Lucerna, Elvetia. Din anul 2007 este membru  al cvartetului „Cellissimo” alaturi de binecunoscutii violoncelisti Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Razvan Suma. 

In Memoriam_Alexandru Morosanu

In Memoriam 

Alexandru Morosanu


Mircea Marian

Mircea Marian


Octavian Lup

Octavian Lup


Razvan Suma

Razvan Suma


Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate