Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Concert Regal la Sala Radio: Gabriel Croitoru va cânta Ceaikovski pe vioara lui Enescu
(Muzică)
In decursul ultimelor stagiuni, la inceputul lunii mai, in programul de concerte de la Sala Radio se regaseste un eveniment extraordinar: Concertul Regal., prezentat de Orchestra Nationala Radio in onoarea zilei de 10 mai - sarbatoare a regalitatii in Romania.
Vineri,  6 mai (19.00), seara de gala prezentata la Sala Radio va fi onorata, si in acest an, prin participarea unor reprezentanti ai Familiei Regale a Romaniei.

Ca de fiecare data, Concertul Regal este conceput ca un eveniment deosebit, ce se bucura de prezenta unor invitati speciali si propune publicului un repertoriu aparte. Sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, apreciat la  pupitrul unor importante ansambluri ca Orchestra Radio din Olanda sau Orchestra Filarmonicii din Varsovia, veti avea sansa de a asculta celebra partitura a lui Ceaikovski, in jurul careia este construit filmul “Concertul” (regia: Radu Mihaileanu): Concertul in re major pentru vioara si orchestra

Considerata una dintre cele mai dificile partituri pentru vioara, ce solicita artistului o mare virtuozitate tehnica, lucrarea va fi interpretata de Gabriel Croitoru, solistul Orchestrelor si Corurilor Radio care a obtinut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a canta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a apartinut lui George Enescu, instrument aflat in administrarea Muzeului National „George Enescu”. Despre concertul lui Ceaikovski, compus imediat dupa destramarea unui mariaj scurt si nefericit, se spune ca poarta in el tumultul sentimentelor compozitorului, puternica incarcatura emotionala a partiturii fiind evidenta, indiferent de sensul pe care fiecare ascultator il confera notelor pe care le asculta.  

In cea de-a doua parte a serii veti asculta Simfonia nr. 4 in la major – Italiana. La fel ca alte creatii semnate de Mendelssohn, aceasta simfonie a fost conceputa ca urmare a unei ample calatorii in Europa, intreprinsa de acesta intre 1829 si 1831. Premiera absoluta a avut loc la Londra, la London Philharmonic Society, in 1833, chiar sub bagheta dirijorala a lui Mendelssohn. Seara se va deschide desigur, ca orice eveniment de acest gen dedicat Familiei Regale, cu Imnul regal al Romaniei, compus de Eduard Hübsch.

Violonist, corepetitor, organist si nu in ultimul de rand dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii romani care si-a construit un frumos parcurs in lumea artistica internationala. Pregatirea sa muzicala l-a purtat in apreciate institutii de invatamant superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) si apoi la Basel si Berna si in cele din urma la Academia Regala de Muzica din Londra.
Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numara: Filarmonica Regala din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Camera din Stockholm, Orchestra Nationala din Johannesburg, Orchestra de Camera din Scotia, Orchestra Simfonica din Islanda, Orchestra Simfonica Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varsovia, Orchestra Simfonica din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care il leaga o colaborare deosebita se afla English Sinfonia si London Mozart Players, iar pana in anul 2012 Nicolae Moldoveanu a fost si dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca. 

Violonistul Gabriel Croitoru se bucura de peste o mie de aparitii scenice. A evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera "Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon s.a. A fost aplaudat in recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. incepand din 2011, a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura, sub titlul “Duelul viorilor” (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si “Vioara lui George Enescu la sate” (alaturi de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alaturi de violonistul Liviu Prunaru si de pianistul Horia Mihail intr-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestari organizate de Institutul Cultural Roman din Londra.

Gabriel Croitoru

Gabriel Croitoru


Nicolae Moldoveanu (1)

Nicolae Moldoveanu


Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate