Violoncelistul Dan Cavassi și pianistul Viniciu Moroianu în recital în Sala Mare a Ateneului Român | |
(Muzică) |
Doi muzicieni romani cu cariere impresionante isi unesc fortele artistice intr-un recital comun cu un program ambitios alcatuit din lucrari de referinta ale repertoriului cameral semnate Debussy, Schumann si Brahms.
Recital cameral. |
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 19:00, Sala Mare
DAN CAVASSI - violoncel
VINICIU MOROIANU - pian
Program:
Claude Debussy - Sonata in re minor
Robert Schumann - Piese-fantezie, op. 73
Johannes Brahms - Sonata nr. 2, in fa major, op. 99
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Roman.
Program: Luni - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro
Violoncelistul Dan Cavassi s-a nascut in 1950 la Bucuresti, ca fiu al dirijorului si compozitorului Liviu Cavassi, fiind din partea tatalui a patra generatie de muzicieni. Dupa ce absolva Liceul de Muzica “George Enescu”, la clasa profesorilor Paul Ochialbi si George Cocea, intra la clasa profesorului George Iarosevici la Academia de Muzica bucuresteana, pe care o absolva in 1973. Inca din timpul studiilor pune bazele unui cvartet de coarde - cu care concerteaza, participa la seminarii si cursuri internationale (Pecs, Weimar, Bayreuth). In acelasi timp se perfectioneaza cu mari maestri precum Antonio Janigro, Galina Kossolupova. In anul1973 obtine o bursa de studii la Geneva unde lucreaza cu Pierre Fournier.
Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica George Enescu. Din 1974, in paralel cu activitatea in orchestra sau cu aparitiile solistice, se preocupa intens de muzica de camera, colaborand constant cu formatii si artisti consacrati ca „Trio +” (Steliana Calos, Valeriu Barbuceanu si Adrian Tomescu), cvartetul Philarmonia, Muzica Nova, apoi devine violoncelist permanent in prestigiosul cvartet Muzica, cu care concerteaza in numeroase orase din lume, participand la renumite festivaluri, precum cele de la Salzburg, Bregenz, Linz, Roma, Milano, Avignon, Paris, La Rochelle, Belgrad, Madrid, Atena, Edinburg, Cracovia, Geneva, Praga, Bruxelles, Venezia, Bergamao, Osaka, Anvers, Seul etc.
In 1980 infiinteaza cvartetul Pro Muzica, recunoscut imediat atat in tara, cat si in strainatate de critica de specialitate, cu care obtine mai multe premii nationale si internationale (Roma, Paris, Colmar). Ca prim-violoncelist al Filarmonicii colaboreaza cu dirijori prestigiosi precum Carlo Zecchi, Igor Marchevici, Kurt Masur, Sergiu Celibidache, Seiji Ozawa. In calitate de solist apare alaturi de orchestrele bucurestene (Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de camera a Filarmonicii si Orchestra Nationala Radio), precum si cu orchestre filarmonice din alte orase ale tarii sau in numeroase recitaluri camerale. De asemenea, realizeaza inregistrari TV, radio si din concert in Romania, Germania, Italia. Este membru fondator al Orchestrei de Camera a Filarmonicii „George Enescu”. Repertoriul sau cuprinde lucrari din intreaga literatura a violoncelului, pornind de la muzica preclasica pana la lucrari din sec. XX.
In ultimii ani, alaturi de muzica clasica, interpreteaza cu preponderenta muzica moderna si contemporana, notabile fiind colaborarile sale in calitate de solist cu prestigioase formatii si orchestre din strainatate, ca Opera din Bonn, Neues Theater für Musik Bonn, Festival Ensemble Heidelberg, Profectio Initiative Freiburg, ansamblul Phoenix din Basel, Ensemble für neue Musik Zürich, impreuna cu care realizeaza si inregistrari pentru radio si CD. In 1995 a realizat pentru RADIO Bucuresti impreuna cu pianistul Cristian Petrescu inregistrarea sonatelor pentru violoncel si pian de Johannes Brahms. in 2005 infiinteaza alaturi de compozitoarea Carmen Maria Carneci ansamblul de muzica contemporana „Devotio Moderna”. In 2010 a fondat trioul „Pro MUSICA” impreuna cu pianistul Viniciu Moroianu si cu clarinetistul Cristian Mancas. in anul 2006 a fost decorat de catre presedintele Romaniei cu Ordinul Cultural – clasa I pentru intreaga activitate.
Dan Cavassi . | |
|
|