József Lendvay a fost distins cu premiul I la Concursul International de Vioara de la Koln, a fost laureat al competitiei internationale “Tibor Varga”, organizate in Sion Valais (Elvetia) si a primit premiul “Franz Liszt” acordat de Ministerul Culturii din Ungaria. Artistul se bucura de privilegiul de a canta pe o vioara Stradivarius din 1693, denumita Ex-Ries.
Partea a doua serii va prilejui reintalnirea publicului bucurestean cu doua partituri ce poarta semnatura lui Ceaikovski: cunoscuta uvertura fantezie pentru Romeo si Julieta, balet pe care artistul a ales sa nu il mai compuna in intregime si Capriciul italian, creat dupa o calatorie pe care muzicianul a intreprins-o, alaturi de fratele sau, la Roma.
Evenimentul se va desfasura sub bagheta lui József Horváth, dirijor al Operei Nationale Romane Cluj-Napoca.
József Lendvay
József Lendvay a inceput studiul viorii la varsta de doar 5 ani, sub indrumarea tatalui sau, de asemenea violonist. A studiat la Conservatorul “Béla Bartók” din Budapesta si apoi la Academia de Muzica „Franz Liszt” din acelasi oras. In anul 2002 a primit distinc?ia Crucea de Aur pentru contributia sa in domeniul muzical, acordata de presedintele Ungariei.
La doar 16 ani, artistul reusea deja sa cante intreaga suita de Capricii semnate de Paganini. A colaborat cu mari solisti si dirijori, ca Yuri Bashmet, Giora Feidman, Andrea Bocelli, Sir Simone Rattle, Sir Yehudi Menuhin, Prof. Krzysztof Penderecki. A sus?inut numeroase concerte in sali prestigioase, pe cinci continente: New York (Carnegie Hall, 2009), Los Angeles (Walt Disney Concert Hall), Shanghai (Shanghai Concert Hall), Londra (Royal Albert Hall), Sankt Petersburg (Teatrul Mariinski), Johannesburg (Linder Auditorium), Buenos Aires (Teatro Colone), Rio de Janeiro (Teatro Municipal).
Printre colaborarile sale s-a numarat si cea cu Budapest Festival Orchestra (BFO), al carei rezultat a fost si inregistrarea Dansurilor Ungare de Brahms, orchestrate de Iván Fischer si aparute sub egida Philips. Printre ansamblurile alaturi de care a cantat se numara Royal Philharmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Philharmonic of the Nations, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra si Orchestre de la Suisse Romande. Joszef Lendvay a fost invitat sa cante si la Castel Gandolfo, fiind apoi decorat de Papa Ioan Paul al II-lea.
Dirijorul József Horváth este, incepand din 1999, dirijor al Operei Maghiare din Cluj, iar din noiembrie 2006 este si dirijor al Operei Nationale Romane din acelasi oras, repertoriul sau cuprinzand peste 40 de titluri. Ca dirijor invitat a condus majoritatea orchestrelor din Romania, a fost invitat la Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Timisoara, Opera Nationala Iasi, Opera Romana Craiova, a dirijat Corul Radio din Budapesta si Orchestra Simfonica RTVE din Madrid. A fost initiatorul si Directorul Artistic al Festivalului International Liszt 200, organizat la Opera Maghiara din Cluj in octombrie 2011, printre invitatii caruia s-au numarat Corul Radio din Budapesta, Corul Academic Radio din Bucuresti si Orchestra de Camera „Liszt Ferenc” din Budapesta.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.
. |