Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 august 2019
Recomandări
“Romantic pur” – recitalul pianistei Dana Borşan la Sala Radio
(Muzică)
Miercuri, 18 mai (19.00), pianista Dana Borsan, aplaudata in sute de evenimente prezentate pe toate scenele de concert din tara, dar si in strainatate, va invita din nou la un frumos recital pe scena Salii Radio.
 
Sub titlul “Romantic pur”, solista Orchestrelor si Corurilor Radio va propune de aceasta data un repertoriu ce reuneste o partitura semnata de Schumann si trei creatii ale lui Chopin. Compozitor de o sensibilitate aparte, care a tradus in creatiile sale drama interioara prin care trecea, Schumann privea menirea unui artist ca pe o misiune sacra: “Sa trimiti lumina in intunericul din sufletul oamenilor, aceasta este datoria unui artist”. In recitalul de la Sala Radio veti asculta lucrarea sa Studii simfonice, op.13.

In repertoriul serii se regasesc si trei partituri semnate de Chopin, considerat adesea unul dintre cei mai mari muzicieni romantici, ce a imbinat in creatiile sale geniul poeziei si virtuozitatea tehnica: Sonata in si bemol minor, op. 35, Scherzo in do diez minor, op. 39 si Balada in la bemol major, op. 47.

Repertoriul Danei Borsan include peste 50 de concerte, precum si programe atractive de recital si de muzica de camera. Desi prefera creatiile clasicismului vienez si ale marilor romantici - Schumann, Chopin, Liszt, Brahms - artista are in repertoriu si lucrari inedite, prezentate in prima auditie la Bucuresti - Concertele pentru pian si orchestra de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduta.

In anul 2006, Dana Borsan si  Orchestra de Camera Radio au incheiat impreuna un proiect unic pana acum in istoria muzicii romanesti - Integrala concertelor pentru pian si orchestra de Mozart, eveniment materializat in concerte cu public, inregistrari speciale pentru fonoteca Radio si un album cu 8 CD-uri editate de „Casa Radio”. Pianista a sustinut de asemenea o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu cu Integrala Sonatelor pentru vioara si pian de Mozart. 
Pentru pianista Dana Borsan, detinatoare a numeroase premii la concursuri nationale (1973, 1976, 1983, 1990) si internationale - Varsovia (1975), Viena (1985), un moment decisiv in cariera sa l-a constituit dobandirea Premiului II si a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competitii internationale: Concursul „Robert Schumann” (1977), de la Zwickau (Germania). Acest premiu, obtinut la varsta de doar 19 ani, a propulsat-o mai departe in viata de concert internationala. 
In anul 2011, pianista a fost reinvitata sa concerteze in cadrul Festivalului international Robert Schumann de la Zwickau  - Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra de Brahms si in cadrul Festivalului George Enescu - Concertul pentru pian si orchestra de Hanns Wolf.

In 1992 Dana Borsan a beneficiat de o bursa de studii la Academia de Muzica din Berlin, iar pentru perfectionarea artei sale interpretative a participat la cursurile de maiestrie sustinute de pianistii Hans Leygraf - la Academia de vara Mozarteum (Salzburg) - si Helene Boschi la Weimar.
Din 1990, Dana Borsan s-a dedicat si activitatii pedagogice: conduce o clasa de pian la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, iar studentii sai au obtinut numeroase premii la concursuri nationale si internationale, multi fiind admisi la studii de perfectionare in institutii muzicale renumite din intreaga lume. Pana in prezent a fost invitata sa sustina cursuri de maiestrie in institutii similare din Catania, Wuppertal, Essen, Weimar, Stuttgart, Paris, Cork si Oslo si sa faca parte din juriile concursurilor internationale din Hong Kong, Oslo, Guerande (Franta) si Romania.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  

Dana Borsan_M

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate