Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 august 2019
Recomandări
Ilhan Ersahin, unul dintre cei mai mari saxofonişti de jazz din lume, concertează la Iaşi în Festivalul Internaţional al Educaţiei
(Muzică)
Luni, 23 mai 2016, incepand cu ora 20.00, iubitorii muzicii de jazz sunt invitati sa participe la o seara spectaculoasa in care se vor delecta cu un show live de exceptie, eterogen ca stil si origine culturala, sustinut artisti de cea mai inalta clasa: Ilhan Ersahin – Istanbul Sessions [Suedia/Turcia] si Sebastian Spanache Trio [Romania].
Evenimentul va avea loc la Casa de Cultura a Studentilor, Sala “Gaudeamus”, intrarea fiind libera. Deoarece numarul locurilor este limitat, accesul la eveniment se va face doar in baza unei rezervari pe www.eventbook.ro

In termeni simpli si directi Ilhan Ersahin este descris ca unul dintre cei mai creativi si aventurosi artisti ai scenei contemporane de jazz din lume. Saxofonist, compozitor, producator muzical, titular al casei proprii de discuri, important curator de festival, detinator al renumitului “Nublu Club” din New York, activist, toate acestea sunt prea pu?in pentru a explica cine este cu adevarat Ilhan Ersahin si ceea ce il defineste ca muzician si ca personalitate artistica. Invitat si apreciat pe scenele marilor festivaluri internationale, Ilhan Ersahin este un inovator si un pionier al jazz-ului contemporan, care aduce o contributie semnificativa in evolutia jazz-ului si a fuziunilor sale, si in promovarea sa la nivel global. 
Nascut in Stockholm, cu parinti de origine suedeza si turca, studiaza in USA, la Boston - Berklee College of Music, cel mai mare institut de muzica contemporana din lume, celebru pentru studiul muzicii de jazz. Ulterior, se stabileste definitiv la New York si studiaza cu maestrii Joe Lovano si John Purcell, rafinandu-si abilitatile cu legendarul trompetist Eddie Henderson, Larry Grenadier, Wallace Rooney, Kevin Hays, Ben Allison, Jeff Ballard, Cindy Blackman si multi altii.
Inspirat de John Coltrane si Joe Henderson, Ilhan Ersahin este un muzician de rasa pura, cosmopolit, prin viziunea sa asupra muzicii si prin varietatea de influente si elemente (reggae, hip hop, electronica, pop, influente orientale si din diverse culturi), pe care le percepe si le si le imbina intr-o maniera originala si inovatoare. Diversitatea stilistica este marca expresiei sale artistice, concretizata intr-o varietate de albume si proiecte personale, sau colaborative cu nume de top ale jazz-ului mondial. 

Ilhan Ersahin 1


Artistul detine renumitul club de jazz “NUBLU Club”, din New York, un spatiu trans-cultural, devenit o adevarata Mecca pentru artistii renumiti din intreaga lume, Herbie Hancock, David Byrne, Sun Ra, Bebel Gilberto, John Zorn, Tom Waits, Lou Reed, Kevin Spacey, etc., fiind denumit de publicatia franceza Liberation “King of Manhattan's downtown”.

Ilhan Ersahin 2


Proiectul Istanbul Sessions este o fuziune intre East Village-ul New Yorkez si fascinantele nopti ale Istanbulului, oras aflat la confluenta mai multor culturi. Este groove jazz pe un ritm solid creat de Ilhan Ersahin impreuna cu bassistul ALP ERSONMEZ, bateristul TURGUT ALP BEKOGLU si percutionistul IZZET KIZIL. Trecand de la piese psihedelice la jazz traditional, Ilhan Ersahin imbina sonoritatile estului cu cele ale vestului si produce un sound complet nou ce creeaza o atmosfera de delir nocturn. Prezentat pe marile scene ale lumii (Summerstage New York, London Jazz Festival, Xjazz Festival Berlin, Banlieues Bleues Paris, Istanbul Jazz Festival, Enjoy Jazz Mannheim, Skopje Jazz Festival, etc.), Ilhan Ersahin este un exemplu perfect a ceea ce se poate intampla cand artisti importanti din diferite culturi se intalnesc si creeaza o minune. 
Ilhan Ersahin se va afla in Romania pentru a patra oara, dupa concertele sustinute in anii trecuti la Festivalul de Jazz de la Garana si Festivalul de Jazz de la Timisoara.

SEBASTIAN SPANACHE TRIO este poate cel mai titrat, premiat si consecvent grup tanar din istoria ultimilor ani ai jazz-ului romanesc. Format din SEBASTIAN SPANACHE - pian, rhodes, wurlitzer, CSABA SÁNTA - contrabas, chitara bas si RADU PIELOIU - tobe, percutie, trio-ul a luat nastere la Timisoara, in a doua jumatate a anului 2011, avand in prezent o  activitate concertistica intensa pe plan national si international, cu turnee si participari in cadrul unor festivaluri importante: Garana Jazz Fest, Sibiu Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival, JazzTM, Mupa Budapest Jazz, DixieJazz Fest Bulgaria, etc., impartind scena cu numerosi artisti de talie mondiala: Richard Bona, Hidden Orchestra, Adam Baldych Imaginary Quartet sau Robert Mitchell’s Panacea. 

Cu doua albume lansate oficial, “Humanized” 2013 si “A Pasha’s Abstinence” 2014, Sebastian Spanache Trio obtine, pentru originalitate si pentru calitati interpretative remarcabile, “Trofeul Johnny Raducanu”, in cadrul competitiei “Festivalului International de Jazz Johhny Raducanu 2013”, o nominalizare la sectiunea “Revelatia anului” in cadrul “Galei premiilor de  Jazz 2013” si premiul “Best Album” la prima edi?ie a Premiilor Revistei Sunete 2014, pentru albumul “A Pasha’s Abstinence”, castigandu-si astfel un loc important in lumea jazz-ului romanesc.

JAZZeast SERIES este un proiect al Asociatiei Compania FaPt – Fabrica de Arta si Productie Teatrala, care debuteaza in cadrul FIE – Festivalul International al Educatiei. Conceput ca o platforma internationala de dialog cultural si de promovare a noilor curente aparute in domeniul jazz-ului contemporan, JAZZeast SERIES isi propune sa se dezvolte ca punct important de conexiune a orasului Iasi la standardele manifestarilor artistice europene si sa ofere publicului posibilitatea de a cunoaste noile creatii, printr-o serie de concerte sustinute de nume de importante ale scenei jazz-istice internationale si nationale. 

Poster JES

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate