Evenimentul va reuni oficialitati locale, reprezentanti ai Ministerului Culturii, ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Ambasadei Regatului Norvegiei in Romania, personalitati ale vietii culturale si prieteni ai Muzeului ASTRA. De asemenea, inaugurarea va fi onoratasi de reprezentantii Muzeelor Sør Trøndelag din Trondheim, Norvegia, partenerul Muzeului ASTRA in cadrul proiectului.
„Este un moment important pentru publicul Muzeului ASTRA care va beneficia de acum inainte de facilitati de primire moderne, de un nou magazin de produse traditionale autentice si, mai ales, de un nou program expozitional pavilionar derulat intr-un spatiu primitor si creativ”,
precizeaza Ciprian Stefan, director general al Muzeului.
Investitia a fost realizata in perioada 2014 – 2016 prin proiectul predefinit Patrimoniu deschis.Cresterea accesibilitatii publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTA, finantat prinGranturile SEE (Spatiul Economic Euorpean - Islanda, Liechtenstein si Norvegia) 2009-2014, in cadrul programului „Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural”.
Pavilionul Muzeal Multicultural pune in valoare colectiile Muzeului Civilizatiei Transilvane ASTRA, devenind de acum inainte sediul acestuia, si faciliteaza accesul publicului larg in Muzeului in aer liber din Dumbrava Sibiului, vizitatorii Muzeului ASTRA bucurandu-se de cele mai moderne facilitati de primire, dintre care amintim Centrul de informare turistica, Galeriile de arta populara, spatiile multimedia, parcarea si accesul pentru persoanele cu dizabilitati.
Pentru prima data patrimoniul Muzeului Civilizatiei Transilvane ASTRA va deveni accesibil publicului printr-o expozitie ce pune in valoare schimbul cultural ca dominanta a targului transilvanean. La acestea se adauga expozitiile multimedia, interactive, care vor incuraja implicarea vizitatorilor intr-o experienta unica.
Valoarea intregului proiect se ridica la 3.500.054 euro nerambursabili, fonduri care sunt folosite pentru a realiza un program cultural complex ce include constructia Pavilionului Muzeal Multicultural, reconstructia, conservarea si restaurarea a 18 monumente reprezentative pentru diverse etnii din Muzeul in aer liber, dezvoltarea si promovarea circuitului expozitional „Calea minoritatilor etnice”, conservarea a 2.000 bunuri muzeale si consolidarea relatiilor romano-norvegiene prin cercetari comune privind istoria culturala a minoritatilor etnice.
Patrimoniu Deschis. Cresterea accesibilitatii publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA a fost ales ca proiect predefinit in cadrul programului PA16/RO12 „Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural”, primind o finantare 100% nerambursabila in valoare de 3.500.054 euro prin Granturile SEE 2009-2014 (Islanda, Liechtenstein si Norvegia).
Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile la www.patrimoniudeschis.ro
. |