Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 noiembrie 2019
1819 • Se naste George Eliot, scriitoare britanica (d. 1880)
1869 • Se naset André Gide, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel în 1947 (d. 1951)
1869 • S-au deschis cursurile Facultatii de Medicina din Bucuresti
1877 • Se naste Endre Ady, considerat cel mai mare poet maghiar al secolului al XX-lea (d. 1919)
1913 • A fost inaugurata cladirea Teatrului "Mr. Gh. Pastia" din Focsani
1931 • Se deschide pentru public Muzeul de Istorie a Bucurestiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei 117
Recomandări
Concert 100% Brahms la Sala Radio, cu pianistul de talie internațională Matei Varga!
(Muzică)
Dupa un frumos recital cu sonatele lui Beethoven sustinut la finalul lunii mai, tanarul muzician Matei Varga, considerat a fi unul dintre cei mai mari pianisti romani ai momentului, cu o frumoasa cariera internationala, va invita din nou la Sala Radio, vineri, 3 iunie (19.00) la un concert 100% Brahms, pe care il va prezenta alaturi de Orchestra Nationala Radio.
La pupitrul dirijoral se va afla Gabriel Bebeselea, dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, al Operei Nationale Romane Cluj-Napoca si al Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca (din stagiunea urmatoare). 

Brahms – considerat maestrul romantic al formelor clasice – incadrat ca perioada in romantismul muzical, dar puternic influentat de stilul riguros al marilor clasici – si-a petrecut aproape cinci ani pentru a compune Concertul nr. 1 in re minor pentru pian si orchestra pe care il veti aprecia in interpretarea lui Matei Varga. Biografii lui Brahms afirma ca primele schite ale partiturii au fost asternute pe hartie sub influenta tumultului emotional provocat de incercarile de suicid ale bunului sau prieten si mentor Robert Schumann. Concertul a fost definitivat la 2 ani dupa moartea lui Schumann. In a doua parte a serii de la Sala Radio veti asculta Simfonia nr. 4 in mi minor de Brahms, ultima sa compozitie de acest gen, a carei premiera a avut loc la Meiningen, Germania, compozitorul insusi fiind la pupitrul dirijoral.

Matei Varga


Considerat de presa internationala ca un continuator al traditiei stabilite de artisti de renume ca Dinu Lipatti sau Radu Lupu, Matei Varga a fost aplaudat in prestigioase sali din lume. A sustinut concerte sau recitaluri camerale la Avery Fisher Hall si Carnegie Hall (New York), Konzerthaus (Berlin), Auditorium du Louvre, Salle Gaveau si Salle Cortot (Paris), Teatrul Regal (Stockholm), Palau de la Música (Barcelona), Casals Hall (Tokyo) s.a. 
In stagiunea curenta (2015-2016), programul sau a cuprins aparitii in SUA, Europa si Asia (alaturi de apreciatul violonist Gregory Harrington). Pianistul roman a participat la importante festivaluri de profil, intre care International Keyboard Festival (New York), Festival de Sintra (Portugalia), Festival dei Due Mondi (Spoleto, Italia), Young Euro Classics (Berlin), Festivalul European “Jeunes Talents” (Paris), Festivalul International “George Enescu” (Bucuresti) si Festivalul “Hariclea Darclée” (Braila).
Matei Varga a castigat premiul al II-lea la Concursul International “George Enescu” si a primit premiul special pentru cea mai buna interpretare a Sonatei in fa diez minor de Enescu. Alaturi de numeroase alte distinctii primite la Bucuresti, New York, Porto, Barcelona etc., a obtinut un premiu special la Concursul “Vendome”. 

Gabriel Bebeselea


In varsta de doar 28 de ani, Gabriel Bebeselea este deja recunoscut ca fiind "unul din cei mai talentati dirijori romani ai ultimelor decenii" (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011). Castigator al concursurilor de dirijat “Lovro von Matacic” (2015) si “Jeunesses Musicales” (2010), Gabriel Bebeselea s-a bucurat de o colaborare foarte apropiata cu doi apreciati dirijori: Bernard Haitink si Kurt Masur. in 2015 a fost selectat sa studieze ca participant activ cu Bernard Haitink la Lucerne Festival at Easter si cu Kurt Masur la Aurora Classical Festival. 
Lui Gabriel Bebeselea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”, in cadrul Premiilor Operelor Nationale Romane din 2014. in acelasi an a fost semifinalist al concursului de dirijat “Donatella Flick - London Symphony Orchestra”. In 2011 Gabriel Bebeselea a obtinut o bursa la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea sa participe la repetitii si concerte si sa invete de la cativa din cei mai importanti dirijori ale zilelor noastre. Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzica si Artele Spectacolului.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. 
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate