Amelia Stănescu, Ionela-Violeta Anciu și Emilia Zăinel, la cea de-a șaptea ediție „Citesc poezie” | |
(Literatură) |
Amelia Stanescu (invitat: actorul Florin Fratila) Ionela-Violeta Anciu si Emilia Zainel vor fi participantele celei de-a saptea editii a intalnirilor literare „Citesc poezie”. Aceasta se va desfasura joi, 9 iunie, la Ceainaria Carturesti Verona (strada Arthur Verona, 13-15), de la ora 19:00. |
Realizatori program: Emilia Zainel si Mircea Dan Duta. Moderator: Mircea Dan Duta.
In editiile precedente au fost abordate teme diverse, precum: transmiterea si receptarea poeziei, cautarea poeziei (la propriu si la figurat), moduri de „asteptare” al poeziei, dar si „daruirea” poeziei catre publicul feminin, „dansarea” poeziei precum si serbarea poeziei. Intalnirea literara din 9 iunie isi propune sa „fragmenteze” poezia intr-un mod cu totul aparte. Spectatorii vor avea parte de premii si surprize, atat din partea invitatilor, cat si a moderatorilor.
Intalnirile au ca scop popularizarea si atragerea catre poezie a unui numar cat mai mare de cititori. Vor avea loc in fiecare a doua vineri din luna, la Ceainaria Librariei Carturesti Verona, urmatoarea editie fiind programata pe 8 iulie, de la ora 19:00.
„Citesc poezie” este numele unei campanii care a debutat in urma cu sapte luni si care are ca scop constientizarea importantei poeziei in viata noastra. Ea se adreseaza atat celor care citesc poezie, cat si celor care vor sa descopere lumea unica a versurilor. Pe pagina de facebook a campaniei se pot citi poeme ale unor autori consacrati, nenumarate motive pentru care scriitori, jurnalisti, critici etc. citesc poezie, dar si motive pentru care cititorii aleg sa descopere aceasta delicata forma de expresie.
Sponsori: Julius Meinl.
Amelia Stanescu
Amelia Stanescu - s-a nascut la 22 iunie 1974, in Constanta. Este licentiata in Filologie (1997) si in Drept (2007). Din anul 2006, este doctor in domeniul Filologie. Membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Dobrogea (2000), Filiala Bucuresti, Sectia Poezie (nov., 2013). Debuteaza editorial in anul 1993, cu volumul de versuri Cautatori de cuvinte, dupa care urmeaza volumele: Doar mie mi-e frica (1999), Versuri/ Gedichte (1999), Poeme/ Poemi (2001), Exaltata juxta aquas (2004), Mecanica firii (2005) - Premiul „Cartea de poezie a anului 2005”, acordat de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din Romania; „Premiul pentru Poezie” al Editurii Ex Ponto, (Constanta, 2005); Asternuturi de ploaie/ Couvertures de pluie (Brumar, 2012) – „Premiul pentru Poezie”, acordat de USR, Filiala Dobrogea; I meccanismi dell’essere, versiune in limba italiana a volumului Mecanica firii (Ex Ponto, 2013; trad. Lucia Tarase); Asternuturi de ploaie/ Mantos de lluvia (Brumar, 2013; traducere in limba spaniola: Mario Castro Navarrete); Metafora de urgenta (portrete si interviuri literare, Zona Publisher, 2014); Babilon. Premeditarea (volum de poeme scris impreuna cu Petru M. Has, Zona Publisher, 2015).
Publica poezie, interviuri, traduceri in reviste din tara si strainatate: Ex Ponto – Text/ Imagine/ Metatext (Constanta); Poesis (Satu Mare); Zona Literara (Iasi); Poezia (Iasi); Luceafarul de dimineata (Bucuresti), Archenoah (Munchen); Observator Munchen (Germania); Lumina Lina/ Gracious Light (New York); Trilce (Chile); World literature (China) s.a.
Coordonator al Festivalului Primavara Poetilor/ Le Printemps des Poètes (Constanta, 2007-2011). Fondator si coordonator (alaturi de poeta Iulia Pana) al proiectului Mecanici Poetice (2012-2013), co-organizator (alaturi de jazzmanul Corneliu Stroe) al serilor de BlueJazz & Poetry la Constanta. Il va avea ca invitat pe actorul Florin Fratila.
Ionela-Violeta Anciu
Ionela - Violeta Anciu (n. 4 septembrie 1991, in Mun. Vulcan, Hunedoara) - este absolventa a Facultatii de stiinte Politice, Master Politicile Egalitatii de sanse in Context Romanesc si European, si membra fondatoare a asociatiei European Youth Education. Pasiunea pentru poezie si-a descoperit-o in 2005, cand a inceput sa scrie, ramanand in umbra pana in anul 2009 cand a publicat pentru prima data in Revista Noastra, o publicatie a elevilor si profesorilor Colegiului National „Unirea” (Focsani), fondata in anul 1912. Publicatiile au continuat si in perioada 2010 - 2013, la capitolul „Confirmari” al aceleiasi reviste.
Din 2015 publica (atat poezie, cat si proza scurta) in reviste precum Luceafarul, Actualitatea literara, BOEM@, Cenaclul de la Paltinis, Feed Back, Pro Litera, Antares, Sintagme Literare, URMUZ, Vatra Veche, Armonii Culturale, Singur si in alte ateliere/reviste de specialitate online, ca eCreator.ro, agonia.ro, scrieliber.ro, negrupealb.ning.ro sau cenaclul Lira21.
Este prezenta de doi ani la Serbarile Revistei „Vama Literara”, eveniment coordonat de poetul Daniel Vorona. Din martie 2015 devine director executiv al Clubului Scriitoarelor, unde alaturi de presedinta-fondatoare Erika Ciuica, va sustine si promova scriitoarele romance, atat pe cele consacrate, cat si pe cele mai putin cunoscute ori debutante.
In aprilie 2015 publica volumul de debut, Amprente Urbane - Evolutia (Editura Bookbreak). Din noiembrie 2015 devine membra a Cenaclului 9 initiat de asociatia culturala Directia 9 (condusa de poetul Adrian Suciu).
Este prezenta in antologiile: Parodii (coordonata de Directia 9, Editura Grinta, 2015), Scrisul de azi (Editura Singur, 2015) si Dor Romanesc (coordonata de Asociatia de Cultura si Turism STARPRESS, 2016). Carti in lucru: (2016) volumul de poezie Femeie desculta, a carui coperta va fi realizata de pictorita Cristina Mihaela Radulescu; (2017) roman psihologic, primul din trilogia ce va marca debutul scriitoarei in proza.
Foto afis: Antonescu Dumitru
Emilia Zainel
Emilia Zainel (n. 1990, Craiova). Licenta in jurnalism. Master in filosofie. A debutat cu volumul de poezie In afara timpului, ed. Tracus Arte, 2015. PR & Marketing la Brightics.ro, Trainer la Centrul de Terapie prin Ras Mandarin si la scoala de Valori (ONG); Voluntar in diverse proiecte. Este initiatoarea campaniei de constientizare Citesc poezie, in prezent realizatoarea si moderatoarea serilor literare Citesc Poezie. Aparitii in reviste: ,,Revista Familia”, ,,Moldova literara”, ,,Algoritm Literar”, ,,Actualitatea Literara”, ,,Profil Cultural”, ,,Sibiu Universitar”, ,,Cenaclul de la Paltinis”, „Urmuz”, „Vocativ” etc. Aparitii in antologii: Antologia Festivalului ,,Al. Macedonski” – 2012, Antologia Asociatiei Artgohtica – 2011 si 2012, Antologia ,,Club Astra” – 2009 etc. Poemele sale au fost traduse in limba engleza si ceha. Mai multe pe emiliazainel.ro. Foto afis: Foto Union
Mircea Dan Duta (n. 1967, Bucuresti). Poet, filmolog (autor de expresie ceha), traducator din literaturile ceha, slovaca, engleza si franceza. Absolvent al UNATC (Comunicare Audio-Vizuala - masterat, 1998), FAMU (Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga - doctorat, 2004) si al FFUK (Facultatea de Litere / stiinte Umaniste a Universitatii Caroline din Praga - Studii Romanice - masterat, 2008). Fost director al ICR Praga (2006-2014). Pedagog (lector universitar) la FAMU (din 2004), FFUK (din 2002) si FSV (Facultatea de Sociologie a Universitatii Caroline din Praga - din 2009). Organizator de programe culturale implicand in principal cultura contemporana ceha, slovaca si romana. Publicatii: Citate la conserva, complexe de inferioritate si drepturile omului sau Casatorit fara obligatii vand amanta moarta din nascare (mentiune: consumata) - volum de poezie, 2015, editura Petr Štengl, Praga (in ceha). Peisaje, zboruri si dictari - volum de poezie, 2014, editura Petr Štengl, Praga (in ceha). Povestitor, autor, si Dumnezeu (Perspective naratologice si tehnici narative in cadrul Noului Val Cinematografic Ceh si Slovac din anii ´60 ai secolului al XX-lea - 2009, Editura Universitatii Caroline, Praga (in ceha). Istoria relatiilor romano-cehe - volum colectiv, Editura Universitatii din Bucuresti (in ceha si romana). Predarea limbilor si literaturilor slave de sud si balcanice in Europa - 2013, volum colectiv, Editura Universitatii Masaryk, Brno, 2013 (in ceha). Romana ca limba straina - 2013, volum colectiv, Editura Universitatii Babes-Bolyaly, Cluj (in romana). Memorie si istorie: Agricultura si destinul sau dupa 1948 in tarile socialiste - 2011, volum colectiv, Editura Institutului Pentru Studiul Regimurilor Totalitare, Praga (in ceha). Primavara de la Praga in literatura, teatru si film - 2009, volum colectiv, Editura Universitatii Josef Škvorecký, Praga (in ceha). Holocaustul in literatura ceha, slovaca si polona - 2006, volum colectiv, Editura Universitatii Caroline, Praga (in ceha). Traduceri din creatia lui Václav Havel, Arnošt Lustig, Arnošt Goldflam, Petr Zelenka, Tomáš Zmeškal, Miloš Urban, Helga Hošková, Michal Viewegh etc. In mai 2015, a publicat la Editura Tracus Arte prima antologie de poezie ceha contemporana aparuta in Romania dupa 1989.
. | |
|
|