Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 ianuarie 2023
Recomandări
Inaugurarea cabinei literare digitale L.I.R. (Livre in Room) la Timişoara
(Literatură)
Marti 14 iunie, ora 18
Institutul Francez din Timisoara (bulevardul Loga nr. 46)
Intrarea libera.
Institutul Francez din Timisoara va invita cu drag la seara de inaugurare a cabinei literare digitale L.I.R. (Livre In Room), marti 14 iunie, ora 18. Aceasta experienta literara imersiva, adevarata „Biblioteca din Babel” digitala, va fi accesibila publicului larg, datorita caracterului sau intuitiv si ludic.

Spectatorul este invitat sa aleaga una dintre numeroasele carti puse la dispozitia sa, inainte de a fi trimis intr-o adevarata experienta de realitate augmentata, care conduce la transpunerea operei literare in imagini, voci si muzica, moment in care se contureaza o holograma care citeste un pasaj, timp de cateva minute. Proiectul L.I.R. ofera asadar spectatorului o prima idee a lumii imaginate de catre autor, scapand astfel, pret de cateva momente, de realitatea cotidiana. 

Prin utilizarea tehnologiilor digitale, proiectul L.I.R. se dovedeste a fi un dispozitiv inovator de promovare a literaturii in randul publicului larg, dar si o modalitate interactiva de a trezi interesul tinerelor generatii pentru lectura. In urma experientei sale din Romania, catalogul L.I.R. va fi completat cu o lista de opere literare propuse de catre scriitoarea si regizoarea Alexandra Badea, urmand ca transpunerea acestora sub forma unei holograme sa fie realizata de catre actori romani. 

Cabina ramane la Institutul Francez din Timisoara din 14 pana in 25 iunie 2016, iar pentru grupuri este necesara programarea vizitei in avans, la numarul de telefon 0256490544. Copiii sunt si ei bineveniti sa descopere cum prind viata cartile, insa daca au sub 12 ani vor trebui insotiti de un adult. In seara inaugurarii v-am pregatit o lectura din „Maestrul si Margareta” sustinuta de Andreea Andras, in limba romana si Sammy, in limba franceza. Matsimouna Zitou Manza (Sammy) este profesor de improvizatie teatrala si Andreea Andras este actrita si profesoara de arta dramatica, absolventa a Academiei de Arte George Enescu. 

Instalatia literara digitala L.I.R. face parte din proiectul „Bibliothèques vivantes”, initiat de Institutul Francez si Ministerul Culturii si Comunicarii francez, in cadrul programului TransARTE, si este prezentata in Romania de catre Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Romania, in parteneriat cu Institutul Francez din Serbia, Biblioteca nationala a Serbiei si Teatrul Nouvelle Génération - CDN de Lyon, cu sprijinul BRD-Grupul Société Générale, RFI Romania si TV5MONDE in Romania.

LIR Tm


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate