Proiectul vizeaza animarea spatiului public si consolidarea identitatii comunitare si de cartier si se adreseaza tuturor grupurilor de initiativa, cetatenilor si comunitatilor de vecini care isi doresc sa schimbe in bine spatiul din jurul lor. Microgranturile oferite in urma procesului de selectie au rolul de a stimula consolidarea si dezvoltarea capacitatii de organizare si de actiune a grupurilor de vecini cu spirit de initiativa. Valoarea totala a fondului se ridica la 20.000 Euro care pot fi alocati pentru un numar maxim de 10 proiecte de activare culturala in valoare de 2.000 Euro fiecare.
Generator este un apel de idei urmat de un incubator de proiecte comunitare adaptate nevoilor culturale ale cartierelor Bucurestiului, dupa cum au fost identificate de Centrul de Resurse pentru participare publica in studiul Explorare de idei si nevoi culturale in cartierele bucurestene. Concluzia generala a studiului arata implicarea intr-un mod constient si activ a comunitatilor si a nevoilor lor in strategia culturala drept cruciala pentru o dezvoltare urbana sustenabila.
Proiectele propuse spre finantare trebuie sa se incadreze intr-un buget de pana la 9000 RON net. Este necesara completarea formularului online pana pe 8 iulie 2016, ora 23:59. Vor fi selectate pana la 15 idei de proiecte ai caror initiatori vor fi invitati sa participe in perioada 28 iulie – 15 august la un programul intensiv de suport pentru dezvoltarea proiectelor propriu-zise, gandit sub forma unui incubator. Lista celor 15 idei va fi publicata pe site-urile www.arcub.ro, www.bucuresti2021.ro si www.fundatiacomunitarabucuresti.ro, pana cel tarziu pe 19 iulie 2016. Selectia ideilor de proiecte se va realiza de catre o comisie de selectie mixta formata din persoane independente cu experienta in domeniu si de catre doi membri ai Curatorium 2016.
Intre 28 iulie si 15 august 2016 va avea loc incubatorul de proiecte care vizeaza propunerile selectate ai caror initiatori au confirmat disponibilitatea de a participa la intregul program al incubatorului. Juriul va evalua proiectele finalizate, iar proiectele selectate pentru finantare vor publicate pe site-urile www.arcub.ro, www.bucuresti2021.ro si www.fundatiacomunitarabucuresti.ro pana pe 29 august 2016 cel tarziu. Eventualele contestatii vor fi solutionate in perioada 29 august – 1 septembrie. In perioada 17 septembrie – 20 noiembrie 2016 se vor implementa proiectele finaliste.
Generator este dezvoltat si organizat impreuna cu Fundatia Comunitara Bucuresti. FCB investeste timpul, banii si energia bucurestenilor pentru a crea comunitati in care sa ne simtim ca acasa. Organizatia colecteaza fonduri de la afaceri locale si persoane particulare, pentru a finanta proiecte care stimuleaza initiativa si aduc oamenii impreuna in comunitati. Pana in prezent, organizatia a finantat cu peste 1.200.000 de lei aproape 150 de proiecte ale comunitatilor din Bucuresti si Ilfov.
Mai multe informatii despre OPEN LAB si GENERATOR pot fi gasite accesand bucuresti2021.ro/open-lab.
Bucuresti 2021 - Bucurestiul a ajuns in finala pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, acordat de Comisia Europeana. Pana la final de septembrie 2016, cand juriul va anunta orasul romanesc castigator, Bucurestiul va fi animat de proiecte si evenimente menite sa arate potentialul ascuns al orasului si sa provoace locuitorii sai sa devina creatori.
. |