Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Din colecții private în Forumul bucureștean
(Arte vizuale)
Ce au in comun Horia Zaharia, Emanoil Anca si Onic Zambaccian? Pasiunea de a colectiona capodopere. Si prezenta in Licitatia de Vara 2016.
 
Horia Zaharia a fost o personalitate ceva mai misterioasa, dar cu o colectie remarcabila, ce a reunit numele consacrate ale artei romanesti si care de-a lungul timpului a starnit multe curiozitati. in licitatia actuala, colectia Horia Zaharia este reprezentata de un portret de copil al maestrului Nicolae Tonitza, "Irina" – fiica cea mare a artistului. Opera este realizata la mijlocul anilor '20, perioada care marcheaza un moment si un stil esential in cariera sa, ce-l fac astazi recogniscibil ca artist roman important – acel pictor al copiilor. Un portret similar, din aceeasi perioada, dar reprezentand-o pe mezina familiei Tonitza, "Mica", a fost adjudecat in 2013 la Artmark pentru 72.000 euro. Opera actuala este estimata intre 25.000 si 45.000 euro. De asemena, Nicolae Tonitza este prezent si cu opera "Tataroaice pe ulita" (estimare: 15.000 – 25.000 euro), care ilustreaza fascinatia artistului pentru lumea dobrogreana. 

Emanoil Anca a fost absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj, iar apoi asistentul prof. dr. Iuliu Hatieganu, care, prin seratele sale literar-artistice, l-a introdus pe Anca in lumea artelor. Acesta incepe sa colectioneze arta, fiind sustinut in aceasta pasiune si de catre sotia sa Ortansa.  In cercul colectionarilor vremii erau cunoscute atat afinitatile lor comune pentru unii artisti, cat si preferintele individuale. Emanoil Anca se simtea atras cu predilectie de viziunea lui Theodor Pallady, in timp ce sotia sa avea o evidenta preferinta pentru arta lui Gheorghe Petrascu. Astfel, opera "Bucurestiul Vechi (Spre Piata Senatului)" de Gheorghe Petrascu din actuala licitatie poate fi considerata una dintre lucrarile de suflet ale Ortansei Anca si una dintre marile capodoperele ale artistului dat fiind numarul de expozitii importante la care a participat (1930, 1972, 1973, 1997, 2002). Opera este estimata intre 35.000 – 45.000 euro.

Fratele mai mic al celebrului Krikor Zambaccian, Onic Zambaccian, a impartasit pasiunea fratelui sau pentru frumos, chiar daca nu a facut-o publica si a preferat sa-si pastreze colectia doar pentru propria sa placere. Pretioasa colectie a lui Onic Zambaccian este reprezentata in Licitatia de Vara de opera "Repaos" semnata de Theodor Pallady. Recunoscut in istorie pentru expresivitatea nudurilor sale, Pallady se remarca in licitatia actuala cu opera realizata chiar in perioada apogeului sau artistic. Aceasta este estimata intre 15.000 si 20.000 euro. 

Expozitia Licitatiei de Vara poate fi admirata la sediul Artmark pana miercuri, 22 iunie. Licitatia are loc joi, 23 iunie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton. 

Bucurestiul vechi, Gheorghe Petrascu
Bucurestiul vechi, Gheorghe Petrascu

Gradina cu flori, Nicolae Tonitza
Gradina cu flori, Nicolae Tonitza

Irina, Nicolae Tonitza
Irina, Nicolae Tonitza

Repaos, Theodor Pallady
Repaos, Theodor Pallady

Tarancuta cu fuior, Octav Bancila
Tarancuta cu fuior, Octav Bancila

Tataroaice pe ulita, Nicolae Tonitza
Tataroaice pe ulita, Nicolae Tonitza
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate