Femeile si fetele din intregul judet vor purta ia la birou, vestita mocanita va circula in regim special in Valea Hartibaciului, incepand de vineri, iar la Pavilionul Multicultural al Muzeului in aer liber din Dumbrava Sibiului va avea loc o prima conferinta, cu tema „Ia in Marginimea Sibiului”.
“In al treilea an consecutiv, cei mai mici dintre noi dau startul Zilei Universale a Iei la Sibiu, prin purtarea iilor, camasilor si costumelor traditionale in ultima zi a anului scolar. Este o invitatie careia i-au dat curs, cu bucurie, copii, parinti si profesori. Anul acesta sarbatoresc Ziua Universala a Iei alaturi de oameni dragi, in cele doua orase ce-mi sunt casa, Baia Mare si Sibiu. In 24 iunie, alaturi de Iulia Gorneanu, Peter Hurley, minunatele zane de la Skirt Bike Baia Mare, Ansamblul Transilvania si echipa Baia Mare 2021, ducem (des)cantecul Sanzienelor in Parcul Regina Maria din Baia Mare, urmand apoi drumul spre Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului, acolo unde am initiat proiectul IA Sibiu in urma cu trei ani, alaturi de Andreea Tanasescu – La Blouse Roumaine, Mirela Iancu – Muzeul ASTRA si Raluca Medesan. IA Sibiu este cantecul bunicii si sunetul fluierului la Fantanele, initierea in semiotica semnelor stravechi, in limbajul universal al feminitatii si bucuria comunitatii regasite», spune Andreea Ciortea, fondator al comunitatii IA Sibiu.
Si ce mandre sunt alitetele din zona asta, o salba de sate presarate la vest de Sibiu, asezari care au inflorit, imprumutand ce-i mai frumos de la toti vecinii! La rasarit, este satul Boita, binecuvantat si vesel, care insoteste Oltul in drumul lui spre defileu, iar la apus, satul Jina vesteste celalalt capat al Marginimii, ridicand drept hotar apele Sebesului. Sunt sate de oameni asezati, oieri care au vietuit in comunitati stranse, ridicand cu temeinicie gospodarii falnice, cu case trainice de brad, locuinte care impung cerul cu acoperisuri lor inalte de sindrila. in tihna pe care surgerea vremii nu a slabit-o niciodata, oierii din Marginimea Sibiului si-au dus mai departe vestitele mestesuguri, printre care lucrul lanii si pe cel al pieilor de animale. Iar portul lor popular este mandru si falnic, aratand hotararea si bucuria de viata a oamenilor acestor locuri.
Ciortea Andreea Ia Sibiu
„Camasa femeiasca, denumita local iie, este piesa cea mai expusa privirilor si astfel, cea mai reprezentativa din punct de vedere al creatiei artistice. Propria evolutie in timp a avut ca finalitate aparitia unei ii, intalnita in literatura de specialitate sub denumirea de iia cu ciocanele, iia cu fodori sau iia de Saliste. Eleganta, sobrietatea si in acelasi timp de simplitatea acesteia, conferite de stilul ornamental si cromatic, a dus la extinderea ei treptata la toata Zona Sibiului, in sudul Transilvaniei si chiar trecand Carpatii spre sudul tarii, ajungand, in anumite localitati, sa inlocuiasca tipul de camasa specifica, pana in preajma primului razboi mondial. Putem declara ca moda iei cu ciocanele a fost generata de un adevarat curent in vestimentatia populara, determinat, in parte si de spiritul nationalist al secolului al XIX-lea. Astfel, ea devine – dupa cum spunea marele etnograf Cornel Irimie – „un fel de simbol al portului traditional, un fel de frac national romanesc”, spune doamna Elena Gavan, Muzeograf la Muzeul Civilizatiei Transilvane ASTRA, care va povesti totul despre aceste camasi maine, intr-o conferinta publica ce va incepe la ora 17.00.
Hora de sanziene 2015
Ia din sibiu, la primul concurs de Miss, organizat in 1906 in Romania. O tanara din Saliste, mandra in straiele sale de la Sibiu, castiga primul concurs de frumusete organizat vreodata pe teritoriul Romaniei, expozitia jubiliara care a avut loc, in anul 1906, in parcul Filaret din Bucuresti. Pentru ca a fost mandra si admirata in aceste altite, cea mai frumoasa femeie din vremurile acelea, Maria Peligrad, i-a facut cadou un costum asemanator Reginei Maria, ea insasi o mare admiratoare si promotoare a portului popular romanesc. Fotografia castigatoarei de atunci ne-a fost pusa la dispozitie prin bunavointa Muzeului ASTRA din Sibiu. Iar frumoasa Maria Peligrad, o taranca din localitatea Saliste, judetul Sibiu, a fost cea mai stralucitoare dintre tarancutele cu marama si opinci adunate pe atunci in Parcul Carol, fete tinere si pline de viata, care isi unduiau soldurile cum stiau mai bine, pentru a-i convinge pe cei care aveau sa le evalueze, tarani, a negustori sau a boieri. Provenita dintr-o familie de mestesugari renumita in Salistea Sibiului, localitate devenita astazi oras si considerata capitala culturala si spirituala a Marginimii Sibiului, Maria Peligrad s-a prezentat la concurs cu un costum realizat chiar de ea.
„Maria face parte dintr-o familie de meseriasi si ceea ce trebuie sa observam sunt caracteristicile ei – o fata frumoasa, o statura, o tinuta frumoasa, ceea ce caracterizeaza fetele din Marginimea Sibiului”,
spuneau reprezentatii orasului Salistea.
Un oras important, al carui port popular, cusut cu alb si negru, a fost folosit candva ca imagine a Romaniei. Aici au fost organizate vestitele cercuri pentru fete care au deprins mestesugul, iar lucrul mainilor lor a iradiat apoi in intreaga regiune de sud-est a Transilvaniei. La 1907 exista un document, semnat la Bran, care stipula schimbarea portului nasational romanesc cu cel de Saliste. De atunci si panp acum, la indemnurile ASTRA, incepand din anul 1861, s-au constituit si activat in regiune diverse reuniuni de promovare culturala, economica si sociala, cum ar fi Reuniunea de Lectura Casina Romaneasca, in 1878, sau Reuniunea Meseriasilor in 1882. Buna traditie nu a fost pierduta. Vom avea vineri, la Ziua Universala a Iei de la ASTRA, un mester popular din Poiana Sibiului, doamna Ciuca Maria, mesterita recunoscuta si faimoasa in Marginimea Sibiului, care ne va arata cum se croiesc iile autentice si ne va povesti cum erau ele odinioara.
Mocanita de Sanziene. La acest sfarsit de saptamana ne plimbam cu "Trenul copilariei", un program lansat in parteneriat cu Muzeul ASTRA Sibiu si IA Sibiu, special pentru a sarbatori „Ziua Universala a Iei”. Mocanita va circula intre Cornatel si Hosman vineri, intre orele 14 - 18, precum si sambata si duminica, intre orele 10 - 18. Pretul unui bilet este 10 lei, iar copiii platesc cinci lei. Cei care vor veni imbracati in camasa traditionala romaneasca vor avea 50% reducere la bilete.
"Ne asteptam sa vedem, din nou, trenuri care poarta oameni imbracati in camasa romaneasca, pe Valea Hartibaciului", spune Elena Lotrean, reprezentant al comunitatii IA Sibiu.
Ia Sibiu_Foto Rares Helici
Ia romaneasca duce un mesaj in cer. Colegiul Tehnic „Independenta” va gazdui, vineri, incepand de la ora 12.00, un eveniment special al copiilor din scolile din Sibiu, lansat sub numele „Imbraca ie de Sanziene!”. Ziua iei a fost organizata in fiecare an la Sibiu in parteneriat cu Inspectoratul scolar Judetean, iar copiii sunt si anul acesta invitati sa deschida manifestarile organizate de Ziua Universala a Iei.
„Pe langa faptul ca cei mici vor invata multe despre portul popular si vor spune aceste povesti, asa cum le-au auzit acasa sau la diverse ateliere tematice organizate in scoli, anul acesta avem si o surpriza, am pregatit o ie uriasa, croita si decorata de copiii de la cateva scoli gimnaziale din Sibiu, care va fi legata cu baloane si lansata spre cer. Copiii au avut aceasta initiativa, au luat un sablon de ie, au cusut-o, iar vineri micii mesteri vor scrie pe ea cate un gand, o vor atasa de baloane umplute cu Heliu si o vor inalta, ca pe un zmeu, cu baloane rosii, galbene si albastre, ca tricolorul Romaniei. Pregatim aceste evenimente discutand de fiecare data copiii, iar aceasta a fost ideea lor, surpriza lor pentru Ziua Iei de anul acesta. Am luat in calcul mai multe variante, ne-am gandit sa lipim ia asta pe un panou, sa o oferim cuiva... dar, pentru ca dorim sa-i dam iei un caracter de universalitate, am decis sa o ridicam spre cer, iar acesta va fi, cu siguranta, cel mai bun mesaj”, spune Cosmin Chelcea, fondatorul programului educational international „Viata la Pozitiv”, un proiect care include nuclee in 70 de localitati din tara, organizate la initiativa asociatiei sibiene “Positive Life”. Acest program educational, ajuns la cea de-a cincia editie, se desfasoara anul acesta sub motto-ul „Identitate impreuna”. Unul dintre proiectele centrale a vizat, la aceasta editie, activitati si actiuni de constientizare a importantei individului in grupuri, in comunitate si in familie. Pe langa psihoterapeuti, psihologi, cadre didactice, organizatorii au dorit anul acesta sa constientizeze toate entitatile implicate in procesul de invatmant cu privire la necesitatea de a fi create mai multe ocazii de a pune accentul pe procesul prin care copiii ar putea sa se redescopere ca indivizi si sa inteleaga valoarea fiecaruia in cadrul grupului si in cadrul societatii. Actiunea care deschide vineri sarbatoarea Ziua Universala a Iei a fost organizata ca un parteneriat intre Asociatia Rut din Sibiu, Colegiul Tehnic Independenta si Asociatia Positive Life, care se vor bucura de sprijinul unui colectionar din Sibiu, Cosmin Ghitescu, care o sa aduca camasile populare, cu casre vor fi imbracati, pe langa elevi, cadre didactice, oaspeti, si copii de la cateva scoli gimnaziale din sibiu. educational Viata la Pozitiv. Apoi, toti copiii sunt invitati in Piata Mica, incepand de la ora 14.00, cand va fi organizata Hora de Sanziene.
Miss 1906 Foto ASTRA Sibiu
Ia Sibiu2 foto rares Helici
Plimbari cu mocanita si picnic la Muzeu de Ziua universala a Iei
24 - 26 IUNIE 2016 Muzeul ASTRA, Sibiu
Mandre sunt iile din marginimea Sibiului, ori cele din tara Lapusului, iar ele se pregatesc de propriul festival, colorat, vesel, un apel catre intoarcerea la valori si radacini, in care se va implica intreaga comunitate internationala a entuziastilor care doresc sa traduca vechile semne in cod urban contemporan. Se anunta inca cateva zile de poveste in Transilvania, unde Comunitatea «Ia Sibiu» se pregateste pentru noaptea de Sanziene si pentru «Ziua Internationala a Iei», sarbatoare ajunsa la cea de-a treia editie, un eveniment care anul acesta promite, in perioada 24-26 iunie, expozitii la muzeul Astra, plimbari cu mocanita pe Valea Hartibaciului, concerte, conferinte si alaiuri vesele de fete si femei, care vor traversa pietele pe biciclete impodobite cu flori. Evenimentul, coordonat de comunitatea La Blouse Roumaine, incepe vineri, 24 iunie, in Piata Mica a Sibiului, la ora 14.00, cu ceremonialul de sanziene al cununei si secerisului, legende povestite si cantate de Florin Vasilica, si va continua in Dumbrava Sibiului, la muzeul in aer liber, iar, mai apoi, fie cu mocanita pe Valea Hartibaciului sau, mai tarziu, fie la un picninc la Targul de la tara, care va fi organizat la muzeul Astra din Sibiu.
VINERI 24 IUNIE 2016
Ora 14.00-16.00 - Hora Sanzienelor – invitati Florin Vasilica si Grupul Teleormanul - Piata Mica – esplanada din fata Casei Artelor
Ora 17.00 – 19.00 - Conferinta publica IA din Marginimea Sibiului – Pastrarea traditiei ca element identitar – sala Auditorium, Pavilionul Muzeal Multicultural, Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului
Invitati: Elena Gavan, muzeograf Muzeul Civilizatiei Transilvane ASTRA, Maria Ciuca, mester popular din Poiana Sibiului si Iulia Teodorescu, expert conservare - restaurare textile din cadrul Departamentului Conservare - Restaurare a Muzeului ASTRA
Orele 14.00-18.00 – Valea Hartibaciului – Trenul CopilarIEI– MOCaNItA pe ruta Cornatel - Hosman- Cornatel
SAMBATA 25 IUNIE 2016
Orele 10.00-20.00 – Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului - Targul de tara
10:00 – 20:00 – Targ de ii si obiecte traditionale
10:00 – 16:00 – Atelier de consultanta despre ingrijirea iei cu Iulia Teodorescu expert conservare –restaurare textile Muzeul ASTRA
10:00 – 18:00 – Atelier de impletit cosite cu Braid Trends Sibiu
14:00 – 18:00 – Atelier de impletit cununite de flori cu Gift Art Sibiu
10:00 – 20:00 – Atelier de confectionat papusi cu Magdalena Dudau, mester popular din Brezoi judetul Valcea
10:00 – 20:00 – Atelier de tesut cu Sanda tarog, mester popular din Cincu, judetul Brasov
10:00 – 20:00 – Atelier de decoratiuni cu Eticheta Handmade
12:00 – 20:00 – Obiceiuri de Sanziene cu Junii cetatii din Rupea, judetul Brasov
10:00 – 20:00 – Colectii si colectionari – expozitie
Orele 10.00-18.00 – Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului - scoala din Ticera - ateliere educative
10:00 – 13:00 – Semne cusute - atelier de broderie pentru copii
10:00 – 13:00 – Atelier de reciclare creativa – tesut la gherghef din resturi textile
12:00 – 15:00 – Pauza de joaca - jocurile copilariei de altadata : elasticul, coarda, sotron, sforicica, Mi-am pierdut o batistuta, Mate-ncurcate
15:00 – 18:00 – Atelier de reciclare creativa – tesut la gherghef din resturi textile
10:00 – 18:00 – Desene pe asfalt – observa si deseneaza motive traditionale din Muzeul ASTRA
Ora 12.00 – Plimbare in IE cu BICICLETE COCHETE
Plecare din Piata Mica, nr. 11 pe traseul Piata Mica - Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului si PICNIC in IE (poienita din preajma Targului de tara)
Ora 21.00 – Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului - Scena de pe lac
Concert DOMINO, Sibiu
Orele 14.00-18.00 – Valea Hartibaciului – Trenul CopilarIEI– MOCaNItA pe ruta Cornatel - Hosman- Cornatel
Orele 11.00- 15.00 – Zilele vecinatatii – Cartier Valea Aurie – Ateliere pentru copii pe Str . Ludos
DUMINICA 26 IUNIE
Orele 10.00-18.00 – Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului - Targul de tara
10:00 – 18:00 Targ de ii si obiecte traditionale
10:00 – 16:00 Atelier de consultanta despre ingrijirea iei cu Iulia Teodorescu expert conservare –restaurare textile Muzeul ASTRA
10:00 – 18:00 Atelier de impletit cosite cu Braid Trends Sibiu
11:00 – 18:00 Atelier de impletit cununite de flori cu Gift Art Sibiu
10:00 – 18:00 – Atelier de confectionat papusi cu Magdalena Dudau, mester popular din Brezoi judetul Valcea
10:00 – 18:00 – Atelier de tesut cu Sanda tarog, mester popular din Cincu, judetul Brasov
10:00 – 18:00 Atelier de decoratiuni cu Eticheta Handmade
14:00 – 15:00 - De la folclorul copiilor la folclorul autentic spectacol cu elevii clasei pregatitoare B, Liceul teoretic ”Constantin Noica” Sibiu, indrumati de prof. Emilia Dragomir
14:00 – 16:00 - Concurs Cea mai frumoasa IE – (inscrieri incepand cu sambata orele 10 :00 pana duminica orele 13 :30)
17:00 – 18:00 – 5 o’clock Tea – Acorduri de chitara cu Dorin Pitariu
10:00 – 18:00 – Colectii si colectionari – expozitie
Orele 10.00 - 18.00 – Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului - scoala din Ticera - ateliere educative
10:00 – 13:00 – Semne cusute - atelier de broderie pentru copii
10:00 – 13:00 – Atelier de reciclare creativa – tesut la gherghef din resturi textile
12:00 – 15:00 – Pauza de joaca - jocurile copilariei de altadata : elasticul, coarda, sotron, sforicica, Mi-am pierdut o batistuta, Mate-ncurcate
15:00 – 18:00 - Atelier de reciclare creativa – tesut la gherghef din resturi textile
10:00 – 18:00 – Desene pe asfalt – observa si deseneaza motive traditionale din Muzeul ASTRA
Orele 10.00-18.00 – Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului – momente folclorice cu formatia Fluier Verde si solist vocal Daniela Popa
Orele 13.00 – 14.00 – Primavara – Om si Natura in folclorul Marginimii Sibiului - sezatoarea cu copiii Gradinitei cu program prelungit Nr. 43, indrumati de prof. Simona Lavric si Grupul Junii din Cadrul scolii Populare de Arta si meserii ”Ilie Micu” Sibiu, indrumati de prof. Cosmin Verde
Orele 14.00-18.00 – Valea Hartibaciului – Trenul CopilarIEI– MOCaNItA pe ruta Cornatel - Hosman- Cornatel
Orele 11.00- 15.00 – Zilele vecinatatii – Cartier Valea Aurie – Ateliere pentru copii pe Str . Ludos
Ora 20.00 – Sanziene Party cu RYM in Vintage Pub, Str. Zaharia Boiu
. |